Yaşlı çifttin durumu yürekleri yakıyor

Yetkililerden bir yardım eli bekliyorlar

Yaşlı çifttin durumu yürekleri yakıyor

Nurdan Eroğlu

Bartın’ın çiftlik köyünde derme çatma bir evde yaşayan yaşlı çift hem yoksulluk hem de hastalıklarla mücadele ediyor. 74 yaşındaki Mehmet Ablak ve 54 yaşındaki eşi Kadın Ablak’ın içler acısı durumu yürekleri yakarken yaşlı çift hem yetkililerden hem de hayırseverlerden yardım bekliyor.

Bartın’ın çiftlik köyünde yaşayan 74 yaşındaki Mehmet Ablak ve 54 yaşındaki eşi Kadın Ablak soğuk kış günlerini yokluk ve hastalıklarla boğuşarak geçiriyor. Çiftin tek geliri olan emekli maaşlarının büyük kısmı üniversitede öğrenim gören çocuklarına gidiyor. Kalan kısmı ise çiftin ilaç masrafları ile evin diğer masraflarını karşılamaya yetmiyor. Çiftlik Köyü Merkez Mahallesi’nde ikamet eden yaşlı çiftin derme çatma evlerindeki yaşam koşulları görenlerin yüreklerini yakıyor. Emekli Mehmet Ablak’ın hastalıkları ve yatağa bağlılığı ise aileyi her geçen gün daha da kötü şartlara itiyor.

MEHMET AMCA YATAĞINDAN KALKAMIYOR

Yatağından kalkamayan, tüm ihtiyaçları eşi tarafından karşılanan Mehmet Ablak, zatürre hastası ve nefes darlığı çekiyor. Üstelik katarakt nedeniyle görme yetisini de büyük ölçüde kaybeden yaşlı adam çaresiz ve umutsuz. Eşi Kadın Ablak ise gücü yettiğince kocasına bakmaya, ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Yaşlı adamın suyundan ilaçlarına kadar tüm ihtiyaçlarını o takip ediyor. Yatağından kaldırıp omzuna giriyor ve zorla da olsa tuvalete getirip götürüyor. Yattığı odada üşümemesi için dağlardan topladığı odunları kadın eliyle evin bahçesinde kesiyor, sobasını yakıyor.

OTURDUKLARI EVİN ÇATISI ÇÖKTÜ ÇÖKECEK DURUMDA

Oturdukları evin çatısı çöktü çökecek. Evin her yanında koca delikler var. Bu yüzden dışarıdaki soğuk hava evin her yerinde insanın iliklerine kadar işliyor. Buna karşın çiftin karlı kış günlerini atlatacak kadar kömür almaya bile güçleri yok. Mutfaklarında birkaç tencere tava, henüz borcu bitmemiş buzdolapları bile bomboş duruyor. Ailenin durumunu bilen komşuları ve yardımseverler ara sırada olsa yardımda bulunuyor ancak içler acısı, yürekleri yakan tablo hep aynı. Mehmet Ablak görememesi ve yürümekte zorluk çekmesi çiftin hastaneye gidip gelmeleri açısından büyük sıkıntılar oluşturuyor. Bazen kiraladıkları bir taksi bazense komşularının arabalarıyla hastaneye gidip geliyorlar. Yaşlı çift, çaresizlik ve yokluk içinde kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor.