GÜNER'DEN GÖNÜLLÜ KARANTİNA ÇAĞRISI

Bartın Valiliği, kentte artan koronavirüs vakalarına karşı 'Bize 14 Gün Yeter' sloganı ile kampanya başlattı. Kampanyayla ilgili bilgiler veren Bartın Valisi Sinan Güner, Bartın'daki tüm vatandaşlarla bu 14 gün boyuna gönüllü karantina çağrısında bulundu. Güner, 'Vakalarda ciddi bir artış var. Genel strateji gereği net bir sayı söyleyemiyoruz ama son bir haftadır günlük vaka sayımız 100'ün üstün de. Bu önemli bir sayı. Lütfen kendi rızamızla, kendi motivasyonumuzla Türkiye'ye de örnek olalım. Kendimize 14 gün gönüllü karantina yapalım. Denilsin ki Bartın bunu başardı. Bartın sıfır vakayı başarmış bir il' dedi.

GÜNER'DEN GÖNÜLLÜ KARANTİNA ÇAĞRISI

 

Bartın Valiliği, kentte artan koronavirüs vakalarına karşı “Bize 14 Gün Yeter” sloganı ile kampanya başlattı. Bartın Valisi Sinan Güner, bu kapsamda basınla bir araya gelerek kampanya ile ilgili önemli bilgiler verdi. Bartın Valiliğindeki toplantıda “Bu mücadelenin topyekün tüm halkımızla başarıya ulaşabileceğini, vatandaşlarımızın hayatın her alanında kurallara ve tedbirlere uymak suretiyle destekleri olmadan virüsle mücadelenin eksik kalacağı bilinci ile Valiliğimiz koordinesinde toplumumuzun tüm kesimleriyle birlikte “Bize 14 Gün Yeter” sloganı ile bir kampanya başlatılması uygun görülmüştür” diyen Güner, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de korona virüs salgınının tehlikeli bir şekilde devam ettiğini ifade etti. Vaka sayılarında yaşanan artışa dikkat çeken Sinan Güner, son 1 haftadır Bartın’da günlük vaka sayısının 100’ün üzerine olduğunu kaydeden Sinan Güner şöyle konuştu:

“Vaka sayımız 100’ün üstünde”

“Bu süreç çok uzun bir süreç oldu. Mart ayından bugüne kadar 8 ay oldu. Bu sürece kademe kademe baktığımız zaman 1 Haziran’a kadar kısıtlamalarla geçti. 1 Haziran’dan itibaren kontrollü sosyal hayata geçtik. Hala aslında bu dönemdeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız bu sürecin liderliğini bizzat kendisi yürütüyor. Bize iletilen hususlarda genel stratejiyi takip ediyoruz. Diğer taraftan genel çerçevesinin dışına çıkmamak üzere kendi stratejilerimizi belirliyoruz. Son analizlere baktığımız zaman Vakalarda ciddi bir artış var. Genel strateji gereği net bir sayı söyleyemiyoruz ama günlük vaka sayımız 100’ün üstünde son bir haftadır. Bu önemli bir sayı. Çünkü biz 1 Haziran’da il olarak sıfırı da gördük. En tehlikeli gördüğümüz yaz döneminde 10 ile 15 ile 20’yi gördük. Kurban Bayramı sürecinde de İstanbul’dan gelişlerin yoğunlaşmasıyla 30 ile 35’i gördük. O civarlarda seyrediyorduk.

“4 kata kadar bir artış var”     

Son bir haftadır ise 35’ten hesaplarsak 4 kata kadar bir artış var. Sağlık Bakanımızı izlediğimiz zamanda aynı şeyleri söylediğini görüyoruz. Vakalar hızla yayılıyor. İstanbul Türkiye’deki vakaların yüzde 40’ı. İstanbul’la irtibatlı olan her yer bundan nasibini alıyor. Ama sadece İstanbul değil artık Türkiye’nin her yerinde.  Bu virüs mutlaka bir şekilde bulaşıyor. Yaz sezonunun bitmesiyle beraber denizden, yayladan, açık havadan yani daha rahat ortamlardan havaların soğumasıyla birlikte kapalı mekanlara doğru içeriye girişin arttığı bir dönem. Kapalı alanlara doğru girildikçe bu alanlardaki izolasyonun, havalandırmanın ve diğer tedbirlerin usulüne uygun alınma ihtimali gittikçe azalıyor.

“Ev içi temaslar kaçınılmaz hale geldi”

Kış mevsimiyle birlikte bu temaslar arttı. Bu virüsün nasıl bulaştığını incelediğimiz zaman artık  kendimde nasıl olduğunu biliyorum. Ev içi temaslar çok fazla ve artık kaçınılmaz hale geldi. Biz ev içi temasları azaltabilmek için Çeşm-i Cihan yurdunun bir başka bloğunu evinde pozitif hafta olan ve evi müsait olmayan vatandaşlarımıza bu hastalığa yakalanmaması için ayırdık. Ama burada hastalığın nasıl yayıldığını bilmek gerekiyor. 3 gün belirti göstermiyor. Hatta bazılarında 7 ile 8 güne kadar hiç belirti göstermiyor. 3 gün sonra baş ağrısıyla, öksürükle, ateşle, sırt ağrısıyla bir şekilde semptom gösteriyor. Bu sefer kişi grip olduğunu zannedebiliyor ve 1 günde öyle geçiyor. 5. Gün test yaptırmaya gidiyorsunuz ve 6. Gün bunun sonucu çıkıyor. Bu 6 günde de virüs vücuda yerleşmiş oluyor hem de evinizdeki kişilere bulaştırmış oluyorsunuz.

“Covid’le mücadelede birbirimize destek olmalıyız”

Kışın gelmesiyle birlikte de eve geri dönüş yani evde oturma günleri başladı. Ev ziyaretleri, mevlüdler, altın günleri, sohbet günleri de başlamış bulunuyor. Bu virüsle mücadele ne devletimizin ne de vatandaşımızın tek başına yapabileceği bir şey. Bunun için devletle vatandaşımızın birlikte hareket etmesi ve birbirine destek olması gerekiyor.  Covid’le mücadelede birbirimize destek olmamız gereken bir noktadayız. Maske-mesafe ve temizlik. Maskeniz yüzde 90’ın üzerinde bir koruyuculuğu var ve maskeye önem vermemiz lazım. Mesafe ve temizlik de keza çok önemli. Vatandaşlarımızın da bu konuda kendi alabileceği tedbirleri de kendileri almasını istiyoruz.

“14 gün gönüllü karantina yapalım”

Lütfen kendi rızamızla, kendi motivasyonumuzla örnek olalım. Türkiye’ye de örnek olalım. 14 gün gönüllü karantina yapalım kendimize. Denilsin ki Bartın bunu başardı. Bartın sıfır vakayı başarmış bir il. 1 Haziran’da sıfırdık biz vaka olarak. Koronavirüsle mücadelenin sadece belli meslek mensuplarının gayretiyle mümkün olmayacağını biliyoruz. Bu mücadelenin topyekun tüm halkımızla başarıya ulaşabileceğini, vatandaşlarımızın hayatın her alanında kurallara ve tedbirlere uymak suretiyle destekleri olmadan virüsle mücadelenin eksik kalacağı bilinciyle Valiliğimiz koordinesinde toplumumuzun tüm kesimleriyle birlikte “Bize 14 Gün Yeter” sloganıyla bir kampanya başlattık. Bu kampanya ile amacımız ilimizde koronavirüs yayılım hızını en aza indirmek suretiyle sizlerin sağlığını koruyabilmektedir.

“Zorunlu olmadıkça evimizden dışarıya çıkmayalım”

Eğer önümüzdeki 14 gün boyunca; Zorunlu olmadıkça evimizden dışarıya çıkmazsak, zorunlu nedenlerle dışarıya çıkmak zorunda kalıyorsa maskemizi sürekli olarak takarsak ve beraber yaşadığımız kişilerle mesafemizi korursak, azami derecede hijyen kurallarına dikkat edersek, eş, dost ve akraba ziyaretlerimizi ertelersek, her ne ad altında olursa olsun evimizde veya başka mekanlarda sosyal toplantılarımızı yapmazsak, çalışıyorsak çalıştığımız alanlarla maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyar ve uymayanları uyarabilirsek, inanıyoruz ki bu tehlikeli virüsün yayılım hızını durdurabilir beklide bu virüsü yenebiliriz. Gelin hep birlikte önümüzdeki 14 gün boyunca kurallarına uyarak sosyal hayatımızı erteleyelim. Bu sayede kendimizi ve sevdiklerimizi koruyarak eskiden olduğu gibi çarşıda, pazarda, parklarda, bahçelerde özgürce dolaşalım. Bu sayede cenazemizi geleneklerimize ve kültürümüze uygun kaldırabilelim. Düğünümüzü, bayramımızı her mutlu günümüzü gönlümüzce yaşayabilelim. Çocuklarımız eğitimlerine devam edebilsinler ve onlara iyi bir gelecek hazırlayalım.

“Öğrencilerimiz kişilerle arasında 1,5 metre mesafe olmasına dikkat etmeli”

Öğrencilerimiz için de söyleyecek olursak;  Her ne kadar koronavirüse karşı tedbirlerimizi alarak arkadaşlarımızla, öğretmenlerimizle ve okulumuzla yeniden buluşsak da hastalık tehlikesi henüz geçmiş değil. Bu tehlikeli virüse karşı durmadan savaşmak gerektiğini biliyoruz. Bu savaşımızda bizim en güçlü silahımız maskemiz, arkadaşlarımızla mesafemizi en az 1,5 metre olacak şekilde korumamız ve temizliğe dikkat etmemizdir. 14 gün içinde bu kötü virüsten kurtularak kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için; maskemizi evimiz haricinde hiç çıkarmayalım. Beraber yaşadığımız kişilerle aramızda hep 1,5 metre mesafe olmasına dikkat edelim. Her gün en az 3 defa ellerimizi yıkayalım. Çok zorda kalmadıkça okul haricinde evden çıkmayalım. Anne, babamızı, kardeşlerimizi, büyükbaba, büyükannemizi kısaca tüm sevdiklerimizi zorunlu olmadıkça evden çıkmamaları konusunda uyaralım. Yemeklerimizi evimizde yiyelim. Eğer büyüklerimiz dışarıda yiyelim derlerse 14 gün sabredelim, tehlike henüz geçmedi diye uyaralım.

“Kamu kurum ve kuruluşlarımızın da görev ve sorumlulukları var”

Yine bu kampanya kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarımızın da bir takım görev ve sorumlulukları var.  Belediyelerimiz, koronavirüs tedbirleri kapsamında Valiliğim izce hazırlanan afişlerin; billboardlara,raketlere, üst geçitlere ve köprülere asılmasını sağlayacak. Kampanya süresince basın yayın araçları ile koronavirüs tedbirleri kapsamında Valiliğimizce hazırlanan metnin anonslar yapılarak halka duyurulacak. Hazırlanan el broşürleri ve metinler hanelere ulaştırılacak. Kampanya süresince Pazar ycrlcrinde koronavirüs tedbirleri ile ilgili anonslar sıklıkla yapılacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı okullarda kampanya süresince okul idarecileri ve öğretmenler tarafından öğrencilere kampanya anlatılacak  ve koronavirüs tedbirleri kapsamında Valiliğimizce hazırlanan metin öğrencilere anlatılacak.  Öğrenciler üzerinden velilere de virüse karşı hassasiyetin oluşturulması sağlanacak.

Din görevlileri de tedbirleri anlatacak

İl Müftülüğümüz Valiliğimizce  hazırlanan kampanya görsellerin 1.5 X 4 m. ebatlarında afişler bastırarak tüm mescit ve camilerde kampanya süresince vatandaşlarımızın görebileceği uygun yerlere asılmasını sağlayacak. Valiliğimizce hazırlanacak tedbirlere ilişkin metnin kampanya süresince ilimizin genelindeki tüm mescit ve camilerden anons yapılarak vatandaşlarımıza duyurulması sağlanacak. Virüse karşı başlatılan kampanya ve alınan tedbirler din görevlileri tarafından vatandaşlarımıza anlatılacak. Kolluk birimlerimiz yani jandarma ve emniyet personelimiz kampanya süresince koronavirüs tedbirleri ile ilgili Valiliğimizce hazırlanan metni gezici ekipler tarafından sesli iletişim araçlarıyla duyurusunu yaparak halkın bilinçlenmesini sağlayacak. İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin il genelinde aile ve akraba ziyaretleri, altın günü,doğum günü, toplu kahvaltı ve toplu yemek organizasyonları yasaklanmıştı. Bu kapsamda kampanya süresince yasaklanan bu faaliyetlerin denetimleri sıklaştırılacak. Ayrıca kısıtlama getirilen 65 yaş ve üstü ile 18 yaş ve altı vatandaşlarımızın tedbirlere uyup uymadıklarının denetimleri de sıklaşacak.

Asansörlerden sesli mesaj verilecek

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz kendisine bağlı gençlik liderleri vasıtasıyla genlere virüse karşı başlatılan kampanyayı ve tedbirleri anlatacak. Aile, Çalışma ve Sosyal İl Müdürlüğümüz kampanya süresince koronavirüs tedbirleriyle ilgili Valiliğimizce hazırlanan el broşürlerinin ve metnin,  şehit aileleri ve gazilerimize ulaştırılmasını sağlayacak. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğümüz kampanya süresince koronavirüs tedbirleriyle ilgili Valiliğimizce hazırlanan el broşürlerinin ve metnin, bölgede hizmet veren firmalarda çalışan tüm personele dağıtımını sağlayacak. Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüz kampanya süresince koronavirüs tedbirleriyle ilgili Valiliğimizce hazırlanan sesli mesajın tüm kamı ve kuruluşlarının asansör sistemine entegre edilmesini sağlayacak.

“Market zincirlerinin anons sistemlerine sesli mesaj”

Ticaret İl Müdürlüğümüz ilimiz genelinde hizmet veren market zincirlerinin anons sistemlerine sesli mesaj entegre edecek. TSO ve Esnaf Odası Başkanlığımız kampanya süresince koronavirüs tedbirleriyle ilgili Valiliğimizce hazırlanan afişlerin üyelerine

Dağıtımını sağlayacak ve basım maliyetlerini karşılayacak. İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğümüz kampanya süresince koronavirüs tedbirleriyle ilgili Valiliğimizce hazırlanan görsellerin gazetelerin sürmanşet olarak yayınlanmasını sağlayacak. kampanya süresince koronavirüs tedbirleriyle ilgili Valiliğimizce hazırlanan görsellerin gazetelerin resmi web sitelerinde sosyal medya hesaplarında paylaşılmasını sağlayacak. Bunun dışındaki tüm kamu ve kuruluşlarımız kampanya süresince koronavirüs tedbirleriyle ilgili Valiliğimizce hazırlanan el broşürleri ve metnin kuruma gelen vatandaşlarımıza dağıtımını sağlayacak.  İdareci ve yöneticiler tarafından başında bulunduğu kurum ve kuruluşun resmi web sitelerinde sosyal medya hesaplarında kampanya süresince koronavirüs tedbirleriyle ilgili Valiliğimizce hazırlanan görseller paylaşılacak ve metin sesli olarak düzenlenip kamu kurum ve kuruluşlarındaki telefon santrallerine entegre edilecek. Bize 14 Gün Yeter.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GÜNER'DEN GÖNÜLLÜ KARANTİNA ÇAĞRISI
GÜNER'DEN GÖNÜLLÜ KARANTİNA ÇAĞRISI
GÜNER'DEN GÖNÜLLÜ KARANTİNA ÇAĞRISI
GÜNER'DEN GÖNÜLLÜ KARANTİNA ÇAĞRISI
GÜNER'DEN GÖNÜLLÜ KARANTİNA ÇAĞRISI
GÜNER'DEN GÖNÜLLÜ KARANTİNA ÇAĞRISI