Bankoğlu'dan termik santral açıklaması

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, Amasra'da yapılmak istenen termik santralle ilgili Zonguldak İdare Mahkemesi'nin geçtiğimiz hafta verdiği İptal Kararı hakkında açıklamalarda bulundu. Bankoğlu, 'Termiksiz Yaşam İstiyoruz' diyerek yola çıkmıştık. Termik santral canavarına izin vermemeye devam ediyoruz' dedi.

Bankoğlu'dan termik santral açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, Amasra'da yıllardır inşa edilmek istenen termik santral ile ilgili olarak geçtiğimiz hafta Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından verilen iptal kararını hatırlatarak açıklamalarda bulundu. Bankoğlu, “Termiksiz Yaşam” yolundaki haklı mücadelelerinin sekteye uğramadan devam ettiğini belirtti. Aysu Bankoğlu, Zonguldak İdare Mahkemesi'nin son kararı hakkındaki değerlendirmelerine geçmeden evvel "Termiksiz Yaşam İstiyoruz" sloganının aslında basit ama bir o kadar da etkili oluşuna dikkat çekti. Bartınlıların ve Amasra'da yaşayanların ortaya koyduğu mücadeleyi özetleyen bu slogan etrafında birleştiklerini belirten Bankoğlu, şöyle devam etti:

"30 Ekim tarihinde tebliğ edilen kararla, hukuk mücadelemiz yolunda, bir güzel haber daha aldık. Zonguldak İdare Mahkemesi, termik santral yapımına yol açacak 1/5000 ölçekli "Nazım İmar Planı" ve 1/1000 "Uygulama İmar Planı"ndaki değişiklikleri iptal etti. Zira, bu değişiklikler ne planlama esaslarına, ne de imar mevzuatı ve kamu yararına uygundu. Bartın Platformu çatısı altında yürüttüğümüz mücadelemiz bakımından aslında, yaklaşık dört ay önce Danıştay 6. Dairesi'nin hükmetmiş olduğu kararı da hatırlamamız, hatırlatmamız gerekiyor. Nitekim, bahse konu bu Karar ile 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın yürütmesi durdurulmuştu. Zonguldak İdare Mahkemesi de vermiş olduğu son kararında, Daire kararına da aynı zamanda atıf yaptı.

“Yerli kömüre öncelik verilmeli”

Diğer taraftan, İdare Mahkemesi kararında dikkat çeken bir diğer husus da bölgedeki geniş "orman alanları" ve ilaveten civardaki "su kaynakları" açısından yapılan "koruma" vurgusuydu. Keza, mahkemenin daha önceki kararlarında altı çizilen, ithal kömür yerine "yerli kömüre" öncelik ve ağırlık verilmesi gerektiği de önemle değerlendirmemiz gereken bir diğer husus. Tüm bunların yanı sıra bir kentin, bir ilçenin tarihi dokusunu ve kültürünü hesaba katmadan yapılmak istenen âdeta zorlama değişikliklerin, zaten başlı başına sorun teşkil ettiğini de vurgulamak zorundayım."

“Termik santral canavarına izin vermeme konusunda kararlıyız”

Bankoğlu, tüm doğaseverler ve Bartın'ın, Amasra'nın doğal güzelliklerinin kıymetini bilenler olarak asla pes etmeyeceklerini bir kez daha vurguladı ve "Hep beraber çıktığımız bu uzun mücadelede, lehimize hükmedilen, idari anlamda 7. iptali, yargısal anlamda ise 9. mahkeme kararını böylece elde etmiş olduk. Yine de tehlikenin tamamen sona ermediğinin elbette farkındayız. Ama biz çevre dostlarının kararlılığı, hukuk mücadelesindeki ilerleyişimiz aynen devam ediyor. Kişilere, şirketlere özgü değişikliklere izin vermeyeceğiz. Amasra bizim, Bartın bizim! Termik santral canavarına izin vermeme konusunda kararlıyız. Mücadelemiz, tüm bileşenlerle birlikte, el ele büyüyecek” dedi.