Bartın'da kısıtlamalar geri geldi!

Bartın İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, vakaların artmasından dolayı Bartın için yeni ve önemli kararlar aldı. Bu kapsamda sosyal izolasyonun temini, fiziki mesafenin korunması ve hastalığın yayılım hızının kontrol altında tutulması amacıyla il genelinde aile ve akraba ziyaretleri ve hane ziyaretleri yasaklandı. 65 yaş ve üzeri ile 18 yaş ve altı olanlar için de kısıtlamalar geldi. 65 yaş ve üstü bundan sonra her gün 10:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek.

Bartın'da kısıtlamalar geri geldi!

 

Bartın İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, geçtiğimiz gün Vali Sinan Güner başkanlığında, toplandı. Meclis Üyelerinin katılımı ile olağanüstü toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgını nedeniyle yeni kararlar aldı.

Bartın Valiliği’nce yapılan açıklamayla kamuoyuna duyurulan yeni kararlara göre; koronavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla ilimiz genelinde evlere paket servis ve gel­-al şeklindeki uygulamalar hariç olmak üzere lokanta, restoran, pastane, kafe, kafeterya gibi yem içme yerleri, kahvehane, kıraathane ve çay ocakları, berber, kuaför, güzellik merkezi gibi işyerleri, nikah ve düğün salonları, ­halı sahalar ve spor salonları, internet kafeler ve elektronik oyun yerleri, bilardo salonları ve lunaparklar, tiyatro, sinema ve konser salonları, yüzme havuzu, hamam, kaplıca, saunalar faaliyetlerini en geç saat 22:00’da sonlandıracak.

Mesai saatleri belirlenecek

26.08.2020 tarih ve 2020/11 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi doğrultusunda başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere sanayi tesisleri dahil tüm özel sektör kuruluşlarında uzaktan veya dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerinden azami düzeyde faydalanılması sağlanacak.

Ayrıca kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarının çalışma koşulları, ilin trafik düzeni ve yoğunluk zamanları göz önünde bulundurulmak suretiyle il genelinde mesai saatleri başlama ve bitiş dönemleri gerektiğinde ve ihtiyaca göre Valilikçe belirlenecek.

Doğum günü kutlamaları yasaklandı

Sosyal izolasyonun temini, fiziki mesafenin korunması ve hastalığın yayılım hızının kontrol altında tutulması amacıyla İlimiz genelinde ikametlerde veya umuma açık restoran, lokanta, kafe, pastane, otel gibi istirahat ve eğlence yerlerinde; altın günleri, doğum günü kutlamaları, toplu kahvaltı ve yemek organizasyonları da yasaklandı.

Aile ve akraba ziyaretleri de yasak!

Yine sosyal izolasyonun temini, fiziki mesafenin korunması ve hastalığın yayılım hızının kontrol altında tutulması amacıyla İlimiz genelinde aile ve akraba ziyaretleri (kanuni bakım mükellefiyeti hariç) ve hane ziyaretlerinin yasaklandığı açıklandı.

65 yaş üstüne sokağa çıkma kısıtlaması!

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 10.06.2020 tarihli ve 41 nolu kararının 1. maddesi ile İlimizdeki 65 yaş ve üzeri vatandaşların her gün 10:00-20:00 saatleri arasında sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilmelerine karar verilmişti. 65 yaş ve üzeri vatandaşların sağlığını korumak ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutmak amacıyla 4 Kasım 2020 tarihinden itibaren bu vatandaşların her gün 10:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek. Ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilenler, birinci dereceden yakınları vefat edenler veya ağır hastalığı olanlar, tarım ve hayvancılık faaliyeti yapan vatandaşlar sadece bu faaliyetleri ve faaliyet alanları ( bahçe, tarla, mera, hayvan ahırları vb.) ile sınırlı olmak, gerekli koruyucu tedbirleri almak ve sosyal mesafeye uymak kaydıyla, süt toplama faaliyetlerinde bulunanlar, işletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, serbest meslek sahipleri ile çalışanlardan durumlarını aktif sigortalılıklarını gösteren SGK hizmet belgesi, vergi kaydı, şirket yetki belgesi, oda ve birlik kimliğinden biriyle belgeleyenler, 16:00-20:00 saatleri arasında bu kısıtlamalardan istisna edildi.

65 yaş ve üstü pazar yerlerine giremeyecek

İlimizdeki 65 yaş ve üzeri pazar esnafı hariç tüm vatandaşlar, umumi pazar yerlerine giremeyecek. Pazar ihtiyaçlarını görecek kimsesi olmayan 65 yaş ve üstü vatandaşların, bu ihtiyaçları İl Vefa Sosyal Destek ekiplerince karşılanacak.

18 yaş ve altı için de yeni kararlar

Covid-19 salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutmak amacıyla İlimiz genelinde 18 yaş ve altı gençlerin ve çocukların yanlarında ebeveynleri olmadan restoran ve lokantalar dışında kalan kafe, restoran kafe, fırın kafe, pastane, çay ocağı gibi oturarak hizmet verilen yeme içme ve dinlenme mekanları ile umumi pazar yerlerine girmeleri de yasaklandı.

Park ve piknik alanlarına alınmayacaklar

Covid-19 salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutmak amacıyla İlimiz genelinde 18 yaş ve altı gençlerin ve çocukların yanlarında ebeveynleri olmadan umumi park ve piknik alanlarına alınmayacak. Bunu yanında 18 yaş üstü olup gruplar halinde buralardan yaralanacak arasında mutlaka aile ilişkisi aranacak.

“BİZE 14 GÜN YETER”

Sosyal hareketliliği ve teması azaltarak hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla Valilik koordinesinde tüm kamu kurum ve kuruluşları, il özel idaresi, belediyeler, muhtarlıklar, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve basın kuruluşlarının katılımı ile vatandaşların koronavirüs tedbirlerine riayetlerini üst seviyeye çıkartarak bilinç seviyelerini yükseltmek amacıyla İlimiz genelinde “BİZE 14 GÜN YETER” sloganı ile kampanya başlatılacak. Kampanya basın kuruluşları,  sosyal medya hesapları, pankart ve afişlerle kamuoyuna duyurulacak.

Denetimler sıklaştırılacak

Bartın genelinde devam eden denetim faaliyetlerinin etkinliğini artırmak, denetimler sırasında rehberlik faaliyetlerine ağırlık vermek ve iş yerlerinin koronavirüs tedbirlerine riayetlerini üst seviyeye çıkararak bilinç seviyelerin yükseltmek amacıyla Valilikçe belirlenecek “her güne bir konu ve sektör” başlıklarında 14 gün boyunca kolluk birimleri ve denetim komisyonları marifetiyle denetimler sıklaştırılacak.

Güvenlik kamerası kayıtları en az 14 gün saklanacak

Başta tekstil sektörü olmak üzere tüm iş yerlerinde sosyal izolasyonun temini, fiziki mesafenin korunması ve hastalığın yayılım hızının kontrol altında tutulması amacıyla yapılan denetimler sırasında ihtiyaç duyulması halinde güvenlik kamerası kayıtları kolluk birimleri ve denetim komisyonları marifetiyle incelenecek.

İnceleme sırasında görülen ihlallerin tutanak altına alınarak gerekli idari ve adli yaptırımlar kişiler veya işletmelere uygulanacak. Güvenlik kamerası kayıtları en az 14 gün süreyle işletmeler tarafından saklanacak.

Belediyelerce men edilecekler

İlimiz genelinde vatandaşlar tarafından satışa sunulan kestane, ceviz, fındık, kivi gibi mevsimlik ürünlerin satış yerleri, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun yayınladığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberindeki pazar yerleri için belirlenen tedbirlere uygun olarak sorumlu belediyelerce düzenlenecek.

Bu tedbirlere riayet edilmeden yapılan satış faaliyetlerinin sorumlu belediyelerce men edilecek. Semt pazarları ve civarlarında bu ürünlerin satışı için ihtiyaç duyulacak alanların oluşturulması için gerekli tedbirlerin alınması hususunda kolluk birimlerine yetki verilecek.

Fazla masa ve sandalye bulundurulmayacak

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 24.09.2020 tarihli ve 67 nolu kararının 4. maddesi ile İlimizdeki lokanta, restoran, kafe, pastane, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokalleri gibi yeme-içme hizmeti sunan işletmelerin müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanda kişi sayısının personel dahil 4 metre kareye bir kişi olacak şekilde hesaplanması ve hizmet alanı büyüklüğüne göre içerde bulunacak maksimum müşteri sayısını işletme girişlerine asarak ilan etmelerine karar verilmişti. Bu işletmelerin açık ve kapalı alanlarında ilan edilen maksimum müşteri sayısından fazla oturulabilecek masa ve sandalyeler bulundurulmayacak. Fazla masa ve sandalyeler müşterilerin doğrudan ulaşamayacağı kapalı alanlarda kilit altına alınacak.

Önce uyarı yapılacak!

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 30.07.2020 tarihli ve 55 nolu kararının 4. maddesi ile İlimizde tedbir ve kararlara uymayan mekân ve işletmelerin birinci ihlallerinde 900 TL idari para cezası,  ikinci ihlallerinde 1 gün süre ile faaliyetten men, üçüncü ihlallerinde ise 3 gün süre ile faaliyetten men ile cezalandırılmalarına karar verilmişti. Bu kararın “İlimizde tedbir ve kararlara uymayan mekân ve işletmelerin birinci ihlallerinde uyarı,  ikinci ihlallerinde 900 TL idari para cezası, üçüncü ihlallerinde 1 gün süre ile faaliyetten men, dördüncü ihlallerinde ise 3 gün süre ile faaliyetten men ile cezalandırılmalarına” olarak değiştirildi.

14 günde bir gözden geçirilecek

İlimiz genelinde vaka sayısında azalış ve artış durumunun izlenerek kısıtlayıcı tedbirler İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisince her 14 günde bir gözden geçirilecek.

Alınan bu kararlarının sorumlu Vali Yardımcısı’nın koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlüğünce takip edilecek.