Ak partili kadınlar referandum çalışmalarına başladı

Kurtkaya: 'Türkiye eyaletleşmeyecek'

Ak partili kadınlar referandum çalışmalarına başladı

Nurdan Eroğlu

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Yasemin Dora Kurtkaya, 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumu için çalışmalara başladı. Kurkaya, bu kapsamda şehir merkezinde Hendekyanı Mahallesi’nde ev toplantısı düzenledi. Mahalle sakinlerine Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve anayasa değişikliği maddeleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Kurtkaya, Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Sistemiyle eyaletleşmeyeceğini söyledi. Kurtkaya “Eyaletleşme olsaydı bunu ilk önce HDP’nin istemesi lazımdı” dedi. kurtkaya ayrıca CHP ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da eleştirdi.

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Yasemin Dora Kurtkaya, 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumu için çalışmalara başladı. Kurkaya, bu kapsamda şehir merkezinde Hendekyanı Mahallesi’nde ev toplantısı düzenledi. Mahalle sakinlerine Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve anayasa değişikliği maddeleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Kurtkaya, toplantıya katılan kadınların sistem ve anayasa değişikliği maddeleriyle ilgili sorularını da yanıtladı. Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Sistemiyle eyaletleşmeyeceğini ifade eden Kurkaya “Eyaletleşme olsaydı bunu ilk önce HDP’nin istemesi lazımdı” dedi.  Yasemin Dora Kurtkaya, toplantıda aynı zamanda CHP ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da eleştirdi.

“MİLLETVEKİLİ SAYISI NÜFUSLA ALAKALI”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) milletvekili sayının 600 çıkarılmasının Türkiye’nin artan nüfusuyla alakalı olduğunu ifade eden Yasemin Dora Kurtkaya “Anayasa değişikliğiyle milletvekili sayımız 600’e çıkarılıyor. Bunun nedeni de nüfus artışımızla ilgili. Nüfusumuz 50 milyonken 450 milletvekilimiz vardı. 60 milyona çıktığında 550 milletvekilimiz oldu. Şuanda 80 milyon nüfusumuz var. Nüfusumuza göre milletvekili sayımız hesaplandığında daha iyi hizmet verebilmek ve daha iyi temsil edilebilmek için milletvekili sayımız arttırılıyor. Anayasa değişikliğiyle Meclisimize cumhurbaşkanını denetleme yetkisi veriliyor. Mevcut anayasamızda cumhurbaşkanı yaptığı işlemlerden mesul değil. Hakkında cezai işlem yapılamıyor” dedi.

“CUMHURBAŞKANINI HEMEN 16 NİSAN’DAN SONRA SEÇMEYECEĞİZ”

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 16 Nisan’da olmayacağını vurgulayan Kurtkaya, “Aynı zamanda değişiklikte meclisimiz cumhurbaşkanını yaptığı işlemlerden dolayı Yüce Divana sevk edebiliyor. Aynı şekilde cumhurbaşkanı da Meclisi fes etme yetkisine sahip. Ancak Meclisi fes ettiğinde kendi görevi de sona erecek. Şunu da belirtmek isterim ki biz 16 Nisan’dan sonra cumhurbaşkanını seçmeyeceğiz. 3 Kasım 2019’da cumhurbaşkanını seçeceğiz. 3 Kasım 2019’da cumhurbaşkanı kim olacaksa onun 5 yıl görevde kalma hakkı var. Ama 5 yıl sonra görevi bittiğinde halk cumhurbaşkanının icraatlarından memnunsa yeniden onu seçebilir. Memnun değilse sandıktan başka bir ismi cumhurbaşkanı olarak ta çıkartabilir.  Bir kişi ancak 2 dönem cumhurbaşkanı olarak seçilebiliyor. 3. Kez seçilemeyecek” ifadelerinde bulundu.

“TÜRKİYE EYALETLEŞSEYDİ BU SİSTEMİ İLK ÖNCE HDP İSTERDİ”

Cumhurbaşkanlığı Sistemiyle Türkiye’nin eyaletleşmeyeceğini kaydeden Kurtkaya “Aynı zamanda 100 bin seçmende bir ismi cumhurbaşkanı adayı olarak gösterebilecek. Cumhurbaşkanlığı sistemi aslında çok yönlü bir sistem. HDP, CHP, PKK, FETÖ bu sisteme hayır diyor. Hayır diyen kesim terör örgütleri. Bir kere onlar ‘hayır’ dediği için biz bu sisteme ‘evet’ demeliyiz. “Ülke eyaletleşecek mi? Özerkleşme olacak mı?” diyorlar. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle eyaletleşme olsaydı bunu ilk önce HDP’nin istemesi lazımdı. Çünkü HDP ve PKK ezelden beri bir Kürdistan devleti istemiyor mu? Madem eyaletleşeceğiz ‘evet’ demesi lazım. Ama onlar ‘hayır’ diyor. Neden ‘hayır’ diyor. Çünkü öyle bir şey yok. Türkiye doğusuyla batısıyla kuzeyiyle güneyiyle bir bütündür” açıklamasında bulundu.

“HIRS İÇİN HDP İLE KOL KOLA GİRİYORLAR”       

CHP ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da eleştiren Kurkaya son olarak “HDP, PKK’nın siyasi ayağıdır. PKK’nın taşeronluğunu yapan siyasi bir parti. Sadece Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın olduğu makamdan inmesi için ve bunu kendilerine hırs yaptıkları için HDP ile kol kola giren bir CHP zihniyeti var. Siz sırf Recep Tayyip Erdoğan bulunduğu makamdan insin diye HDP ile kol kola girer misiniz? Ben girmem mesela. Böyle bir hırs için Türkiye’nin geleceğiyle oynamam. Düşmanımın düşmanı dostumdur zihniyeti olmamalı. Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’deki mazlumların yanında olurken aynı davranışı Kemal Kılıçcaroğlu’ndan da bekledi. Ama o ne yaptı gitti Esad’la aynı masaya oturdu. Türkiye’nin liderini gitti G 20’ye şikayet etti. Amerika’ya şikayet etti. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Recep Tayyip Erdoğan’ı şikayet edeceği tek bir merci var o da Türkiye Cumhuriyeti Devleti” dedi.