Tunç: '3 barajımız Bartın'ı selden korudu'

Bartın'da yaşanan sel felaketinde metrekareye 318 kilogram yağış düştüğünü ifade eden TBMM Adalet Komisyonu ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Kışla, Kozcağız ve Kirazlıkköprü barajı sayesinde Bartın kent merkezinin büyük bir tehlike atlattığını söyledi.

Tunç: '3 barajımız Bartın'ı selden korudu'

 

Bartın’da sel bölgelerinde incelemelerde ve ziyaretlerde bulunan TBMM Adalet Komisyonu ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Kirazlıkköprü  barajı bölgesinde açıklamalarda bulundu. Bartın’da yaşanan sel felaketinde metrekareye 318 kilogram yağış düştüğünü ifade eden Milletvekili Tunç: “Abdipaşa’da selden zarar gören bölgelerde incelemelerde bulunduk. Hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Hasar onarım çalışmalarını takip ettik. Çok büyük bir tehlike atlattık. Hasarımız ve can kaybımız var. Maddi hasarlarımız yüksek. Ama bu hasarları biran önce onarmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bartın’ımız 1998 yılında da böyle ir sel taşkınıyla karşı karşıya kalmıştı. O dönemde barajlarımız yoktu. Bartın şehir merkezi metrekareye 280 kilogram yağış almıştı ve Bartın şehir merkezi sular altında kalmıştı. Bu sefer 318 kilogram metrekareye yağış düştü. Daha fazla yağış düşmesine rağmen Bartın şehir merkezimiz bir tehlikeyle karşı karşıya kalmadı. Bunun sebebi de Bartın’da son 4 yılda kazandırmış olduğumuz Kirazlıkköprü Barajıdır. 66 milyon metreküp su depolama hacmi var. Bu barajımız Karabük, Ulus ve Gökırmak’tan gelen büyük seli önlemiş oldu. o gece suyu depoladı” dedi.

“3 barajımız toplamda 128 milyon metreküplük suyu depoladı”

Bu 3 barajın son yağışlarda su depolayarak Bartın’ı büyük bir tehlikeden kurtardığını kaydeden Tunç şöyle devam etti:

“Bir diğer barajımızda Kozcağız Barajımız. Henüz inşaat çalışmaları bitmedi. Kamulaştırma nedeniyle su tutmaya başlamamıştık. Ama o gece ani sel taşkının da bir depolama söz konusu oldu. 46 milyon metreküp suyu da Kozcağız Barajımız depoluyor. Hemen yanında da yine Hasankadı’dan gelen dere üzerinde de Kışla Barajımız var. Kışla Barajımız da 15 milyon metreküp su depoluyor. Bu 3 barajımız toplamda 128 milyon metreküplük suyu o gece 1-2 saatlik yağış sırasında depolayarak Bartın’ı büyük bir tehlikeden kurtarmış oldu.

“Bartın büyük bir tehlike atlattı”

Bu 3 baraj olmadığı takdirde bu 128 metreküplük su 1-2 saat içerisinde Bartın Irmağına ulaştığını düşündüğümüzde Allah korusun çok büyük bir felaketle karşı karşıya kalmış olurduk. Bu barajlarımız sayesinde Bartın büyük bir tehlike atlattı. Allah ülkemizi her türlü felaketten korusun. Tedbir almak bizden, tevekkül Allah’tan. İnşallah bundan sonra bu tür tehlikelerle karşı karşıya kalmayız. Şu anda yaraları sarmaların derdindeyiz.

“Hasar tespitleri yapıldıkça  ödemeler de bir taraftan devam ediyor”

Akören’de, Derecik’te, Yenihan’da ve Ulus Zafer’de yaklaşık Özel İdareye ait 10, karayollarına ait 4 tane köprü yıkıldı. Şuanda hızlı bir şekilde afet bölgesi ilan edildiğimiz için DSİ ihale edecek. Özel İdaremiz içinde yollarımıza ödenekler aktarıyoruz. Onlar biran önce tamir edilecek. Hasar gören evler, hasar sahiplerine ödemeleri yapılacak. Oturulamayacak evlere sahip olanlarda ise vatandaşlarımız hak sahipleri olarak devletimiz tarafından barındırılacak. Hasar tespitleri yapıldıkça bunların ödemeleri de bir taraftan devam ediyor.

“Hiçbir vatandaşımız mağdur olmayacak”

Hiçbir vatandaşımız mağdur olmayacak. Sayın cumhurbaşkanımız Kastamonu ve Sinop’la birlikte Bartın’ımızı da afet bölgesi ilan etti. Ve kaç kez arayarak vatandaşlarımızın mağduriyetlerimizin giderileceği konusunda açıklamalarda bulundu. Bizlerde zaten sahadayız. Vatandaşlarımızın sıkıntılarını dinliyoruz. Onların problemlerine anında çare olmaya çalışıyoruz. İlde Sayın Valimizin koordinatörlüğünde çok güzel bir ekip çalışması gerçekleştiriliyor. Selin ilk 2 gününde burada Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum vardı. Koordinasyonda kendisinin çok büyük önemi var. İlk yaraların sarılmasında Sayın Bakanımızın burada bulunması bizim için büyük bir avantajdı. O tecrübeyi ildeki yöneticilere aktardı. Bizde onun kaldığı yerden koordinasyonu devam ettirdik. Vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun diliyorum.”

“Süratle DSİ bu köprüleri yapacak” 

AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yle birlikte Zafer Köyü’nde incelemelerde bulunan Yılmaz Tunç incelemeler sonrasında ise şu açıklamalarda bulundu:

“Sayın Binali yıldırım ve Sayın Bekir Pakdemirli afetten etkilenen Abdipaşa Demirciler, Akören ve Kumluca Zafer’de incelemelerde bulundu. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerini ilettiler ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler aldılar. Sel afetinde en çok zarar gören köylerimizden bir tanesi Zafer köyümüz. Zafer Köyümüz merkezi bir köyümüz. Burada birinci katları sular aldı. Bahçeler zarar gördü. Hayvanlar ve araçlar sele gitti. Akören’de bir vatandaşımızı kaybettik. Abdipaşa Derecik’de maddi hasarlarımız var. Bu sel afetinden dolayı 4 tane karayolu köprümüz, Özel İdaremize aitte 9 tane köprümüz sele gitti. Bunların geçici olarak geçişlerini menfezlerle sağladık. Kumluca-Kozcağız arasındaki portatif köprünün kurulumu yapılıyor. Geçici olarak. Bunların hepsinin ihaleleri hızlı bir şekilde yapılıyor. Süratle DSİ bu köprüleri yapacak.

“Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamanın gayreti içerisindeyiz”

Kozcağız-Kumluca yolunu da biran önce açmamız lazım. Karayollarımız da buranın ihalesini yapacak. Vatandaşlarımızın ulaşım, elektrik ve su anlamında ihtiyaçlarını karşılamanın gayreti içerisindeyiz. Sel anından itibaren Sayın Valimizin koordinasyonunda bütün kurumlar harekete geçirildi ve görevlendirildiler. Belediyelerimiz harekete geçti. Büyük bir seferberlik ilan edildi. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Komşu illerimiz Kastamonu ve Sinop’a da baş sağlığı biliyorum. İnşallah kayıp vatandaşlarımız da biran önce bulunur.

“Maddi hasarların hepsi karşılanacak”

Burada  biz yaraları sarmaya devam ediyoruz. Hemşerilerimiz rahat olsunlar. Maddi hasarların hepsi karşılanacak. Bu noktada hiçbir tereddüt yok. Tarım hasarları karşılanacak. İlk etapta hemen olayın sıcaklığıyla acil ihtiyaçlar için 5 bin TL hesaplara yatırmıştık. Bundan sonra hasar tespitleri tamamlandıkça geriye kalan ihtiyaçlar doğrultusunda bu yardımlar yapılacak. Alt yapı çalışmaları da yapılıyor. Köy yollarımızı da süratle yaparak eski haline döndüreceğiz. Büyük bir çalışma şuanda devam ediyor. Kısmen de olsa hasar gören bazı köylerimiz var. Onlara da gideceğiz.”