Meclis, olağanüstü toplanıyor

İçişleri Bakanlığının koronavirüse karşı aldığı tedbirler kapsamındaki genelgesine istinaden Nisan, Mayıs ve Haziran ayı toplantıları ertelenen İl Genel Meclisi, Cuma günü olağanüstü toplanıyor. Olağanüstü toplantıda Karar aşamasında olan dosyalar görüşülüp encümen ve ihtisas komisyonlarının seçimlerinin yenilenecek.

Meclis, olağanüstü toplanıyor

İçişleri Bakanlığının koronavirüse karşı aldığı tedbirler kapsamındaki genelgesine istinaden Nisan, Mayıs ve Haziran ayı toplantıları ertelenen İl Genel Meclisi, Cuma günü olağanüstü toplanıyor. Karar aşamasında olan dosyalar görüşülüp encümen ve ihtisas komisyonlarının seçimlerinin yenileceği toplantıyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun şunları söyledi:

 “Nisan Ayı Meclis toplantılarını normal şartlarda 1. Nisan 2020 tarihinde yapılmak üzere planladık.  Ancak ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip corona virüsü nedeniyle yaşanan sıkıntılar ve bu virüsün ülkemizin her bölgesini etkisi altına almış olması sebebi ile ülkemiz genelinde alınmış olan tedbirlere ilave tedbir olarak İçişleri Bakanlığı İller idaresi Genel Müdürlüğünün Covit-19 la Mücadele Kapsamında İl Valiliklerine gönderilen genelge ile “1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. ve 72. maddeleri hükmü uyarınca büyükşehir, il, ilçe, belde belediyeleri ve mahalli idare birlikleri  Meclisleri ile İl Genel Meclislerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ayı toplantılarının ertelenmesi uygun olacaktır. Bu süreçte mahalli idarelerin görevlerinin aksatılmaması ve devamı için Meclis'in toplanmasının zorunlu olduğu hallerde ilgili mevzuatı çerçevesinde olağanüstü toplantı yapılmasına gerekli sağlık tedbirlerinin alınması sağlanarak izin verilebileceği uygun görülmektedir.” İfadeleri yer almaktadır. Genelge gereği 5302 sayılı özel idare kanununun 12. Maddesi gereğince İl Genel Meclisinin her ayın ilk haftasında Meclis tarafından daha önceden belirlenen tarihte mutat toplantı yerinde toplanır hükmünü geçersiz kılmaktadır. O nedenle Nisan ayı olağan toplantılarının yapılamayacak.

Meclis olağanüstü toplantıya çağrıldı

Buna mukabil İl Genel Meclisi çalışma yönetmeliğinin 19. Maddesi gereği her yıl Nisan ayı toplantı döneminde encümen üyelikleri seçimleri ile yine aynı yönetmeliğin 20. Maddesi gereği ihtisas komisyonlarının seçimlerinin yapılması zorunlu. Bu sebeple idarenin işlerinin aksatılmaması için karar verilmesi elzem olan dosyalar da bulunuyor. 5302 Sayılı Özel İdare Kanununun 12. Maddesinde “İl Genel Meclis Başkanına acil durumlarda ve lüzumu halinde İl Genel Meclis'ini bir yılda üç defadan fazla olmamak ve her toplantı bir birleşimi geçmemek üzere toplantıya çağırabilir.” Hükmü gereği mevcut konuların görüşülerek karara bağlanabilmesi için mevcut genelge gereği Bartın Valimiz Sayın Sinan Güner'in oluru ile Meclisi olağanüstü toplantıya çağırıldı.

“Encümen ve ihtisas komisyonlarının seçimleri yenilenecek”

3 Nisan Cuma günü saat 15.00’ da özel idare toplantı salonunda yapılacak olan olağanüstü toplantıda encümen ve ihtisas komisyonlarının seçimleri yenilenecek. Yine karar aşamasında olan dosyalar görüşülerek karara bağlanacak. Bu kapsamda yapılacak olan toplantıların idaremize ve ilimize hayırlı olmasını diliyor, corona virüsü nedeniyle hasta olan tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi ileterek hastalık dolayısıyla hayatını kaybedenlere de Allahtan rahmet diliyorum. Zorluk derecesi oldukça yüksek olan bu olağanüstü süreci yine milletimizin birliği ve dayanışması ile alınan kararlara uyarak yaşanan zorluklarında üstesinden gelineceğine yürekten inanıyorum.”