Kirazlıkköprü barajı yükselmeye devam ediyor

Barajın yarısı tamamlandı

Kirazlıkköprü barajı yükselmeye devam ediyor

Nurdan Eroğlu

Bartın’da yıllardır tamamlanamayan Kirazlıkköprü Barajı adım adım sona doğru yaklaşıyor. Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Ali Naci Köseli, Kirazlıkköprü Barajı’nın yüzde 47’sinin tamamlandığını söyledi. Barajın bu yıl Aralık ayı sonlarına doğru bitirilmesi planlanırken Kirazlıkköprü içmesuyu isale hattı rölekasyonu ve servis yolunda korkuluk ve şev destekleme çalışmaları da yüzde 60 oranında tamamlandı.

Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Ali Naci Köseli, Bartın Valiliğinde düzenlenen 2017 yılının ilk İl Koordinasyon toplantısında Kirazlıkköprü Barajı’nın yüzde 47’sinin tamamlandığını söyledi. DSİ tarafından 4 büyük su işi projesi yürütüldüğünü ifade eden Köseli, “Bölge Müdürlüğümüz tarafından Bartın’da 4 büyük su işi projesi yürütülüyor. Kirazlıkköprü Barajı Projesinin baraj ikmali projesi. Bu proje için 2016 yılında 7 milyon TL ödenek aktarıldı ve aktarılan bu ödeneğin hepsi harcandı. Aynı projenin baraj ve HES ikmali için 2016 yılında 12 milyon TL ödenek aktarıldı. Aktarılan bu ödeneğin hepsi de kullanıldı. Büyük projelerden bir diğeri ise Kozcağız Barajı Projesi. Bu proje içinde 2016 yılında 20 milyon 695 bin TL ödenek aktarıldı. Aktarılan bu ödeneğin 20 milyon 694 bin 999 TL’si harcandı. Bartın Kışla Sel Kapanı Projesi içinde 2016 yılında 9 milyon 500 bin TL ödenek ayrıldı. Ayrılan bu ödeneğin 9 milyon 495 bin 248 TL’si harcandı. Büyük projeler içinde yer alan son proje olan Bartın Irmağı ve Yan Kolları Islahı Projesi 310 milyon TL’lik bir proje. Bu proje için de 2016 yılında bin TL ödenek ayrıldı” dedi.

KİRAZLIKKÖPRÜ BARAJI’NIN YÜZDE 47’Sİ TAMAMLANDI

46 milyon 331 bin TL bedelinde olan Kirazlıkköprü Barajı’nın yüzde 47’sinin tamamlandığını ifade eden Ali Naci Köseli, “21 Kasım 2013 yılında ihale edilen Kirazlıkköprü Barajı ikmali inşaatı 46 milyon 331 bin TL bedelinde. 17 Şubat 2014’te işe başlandı. Şuana kadar projenin yüzde 47’si gerçekleştirildi. Projenin 21 Aralık 2017’de bitirilmesi hedefleniyor. İş kapsamında Bartın-Karabük servis yolu ve derivasyon çıkış kanalı üzerinde bulunan menfez imalatı baraj görevdeşi altında kalmakta olan Bartın ishale hattının deplasesi slurry trench imalatı ve enjeksiyon işleri tamamlanmıştır. Baraj gövdesi kazıları memba ve mansap batardoları ile SSB gövde imalatı 58.00 kotuna kadar tamamlanmış olup SSB çalışmalarına devam edilmektedir” şeklinde konuştu.

İSHALE HATTI ÇALIŞMASI YÜZDE 60’I TAMAMLANDI

Kirazlıkköprü içmesuyu isale hattı rölekasyonu ve servis yolunda korkuluk ve şev destekleme çalışmaları hakkında da bilgiler veren Köseli, “Proje 8 milyon 849 bin 980 TL bedelle 13 Temmuz 2015 yılında ihale edildi. 21 Ağustos 2015’de ise işe başlandı. Şuana kadar projenin yüzde 60’ı tamamlandı. İş kapsamında Bartın-Karabük servis yolunda şev destekleme ve Kirazlıkköprü Barajı Rezervuar alanı altında kalan Bartın İshale Hattının 7,9 kilometrelik kısmının rölekasyonu çalışmaları devam ediyor” şeklinde konuştu.

KOZCAĞIZ BARAJININ YÜZDE 42’Sİ TAMAMLANDI

64 milyon 197 bin 885 TL bedeli olan Kozcağız Barajı hakkında da açıklamalarda bulunan Köseli, bilgilendirmelerine şöyle devam etti:

“64 milyon 197 bin 885 TL bedeli olan Kozcağız Barajı 4 Aralık 2013’te ihale edildi. 19 Şubat 2014’te de çalışmalara başlandı. Kozcağız Barajı şuana kadar yüzde 42 oranında tamamlandı. Çalışmalar kapsamında derivasyon tüneli kemer-invert betonları giriş yapısı portal betonları, dolusavak palye ve temel kazıları, su alma yapısı ve çıkış yapısı palye kazıları, derivasyon iletim kanalı betonları tamamlanmış, dolusavak betonları devam etmektedir. Sağ salih servis yolu asfaltlanarak trafiğe açılmıştır. Çevirme seddesi yapılmış 29 Eylül 2016 tarihinde su çevrilerek derivasyona verilmesi sağlanmıştır. Memba batardosu kil gövde dolgusu ve slurry trench imalatları devam etmektedir. Kozcağız-Kumluca rölakasyon yolu projesi tamamlanarak menfez yapımına başlandı.

KIŞLA SEL KAPANI PROJESİ YÜZDE 90 ORANINDA TAMAMLANDI

22 milyon 897 bin 740 TL bedelle 12 Aralık 2013 tarihinde ihale edilen Kışla Sel Kapanı Projesine 14 Şubat 2014’te başlandı. Projenin yüzde 82’si gerçekleştirildi. Çalışmalar kapsamında derivasyon tüneli beton ve enjeksiyon imalatları tamamlandı. Derivasyon tüneli çıkış koruma yapısı betonu döküldü. Yaklaşım kanalı imalatı tamamlanmış olup 21 Temmuz 2015’te su çevrilerek derivasyon sağlanmıştır. Ön batardo ve memba batardosu imalatları tamamlanmıştır. Dolusavak kazı ve beton imalatı yüzde 90 oranında tamamlanmıştır. Ayrıca dolusavak perde ve kapak enjeksiyonları tamamlanmıştır. Mansap batardosu kil dolu ve slurry trench imalatları tamamlanmıştır. Gövde dolgusu çalışmaları devam etmekte olup 100.00 kotuna kadar tamamlanmıştır.

BÜYÜK PROJEDE 13,5 KİLOMETRELİK KISIM İHALE EDİLECEK

Bartın Irmağı ve Yan Kolları Islahı Projesi kapsamında Bartın Irmağının Boğaz mevkiinde denize mansaplandığı yerden itibaren ilk 13,5 kilometrelik kısmı ihale edilebilecek durumda olup 13,5 kilometrelik kısmın tamamı idaremize teslim edilmediğinden ihalesi yapılamamıştır.

İŞTE KÜÇÜK SU İŞLERİ!

Küçük su işleri kapsamında ise Bartın’da idaremiz 27 proje üzerinde çalışmaktadır. Bu projeler; Bartın Ulus Kumluca Beldesi Kumlaca Çayı ve yan dereleri, Bartın Amasra Çakraz Köyü Büyük Dere, Bartın Merkez Kavallar Mahallesi Subalığı Deresi 2. Kısım,  Bartın Merkez Kutlubeyyazıcılar Köyü Ana Deresi, Bartın Ulus İlçe Merkezi Ulus Çayı ve Çerçi Deresi, Bartın Ulus Abdipaşa Beldesi Yeşilpazar Mahallesi 1, 2, 3, 4, 5 nolu kuru dereler, Bartın Merkez Gerişkatırcı Köyü Gerişkatırcı Deresi, Bartın Amasra İlçe Merkezi Horhor, Kestaneli, Hisarönü ve Kayaaltı Dereleri, Bartın Kurucaşile İlçe Merkezi 1 ve 2 nolu dereler, Bartın Ulus Ulukaya Köyü Budamış Mahallesi Budamış Çayı, Bartın Merkez Kayacık, Subalığı, 2 nolu 3 nolu Balamba ve Hasan Dereleri, Bartın Amasra Göçkün, Gökçgündemirci, Yahyayazıcılar, Kalaycı, Cumayanı, Esenler ve Acarlar Grup Köyleri Büyük Dere, Bartın Merkez Sütlüce Köyü Cafal Deresi, Bartın Merkez Karasu Köyü Karasu Deresi, Bartın Merkez Kızılelma ve Akbaba Köyleri Çıvgınlar Deresi, Bartın Merkez Budakdüzü ve Kutlubeydemirci Köyleri 1 ve 2 nolu Kuru Dereler, Bartın Ulus Abdipaşa Beldesi Derecik Mahallesi Kav Deresi ve Yenihan Mahallesi Kuzluk Deresi, Bartın Merkez Kutlubeyyazıcılar Köyü Elmalı Deresi, Bartın Ulus Kumluca Beldesi Kendirlik Deresi 1, 2 ve 3 nolu kuru dereler, Bartın Amasra İnpiri ve Makaracı Köyleri, Bartın Amasra Göçkündemirci Köyü, Bartın Merkez Uzunöz Köyü Karaçay, Bartın Kurucaşile İlçesi Ovatekkeönü Köyü, Bartın Taşkın Köprüleri Yapımı, Bartın İnkumu yan dereleri 2. Kısım, Bartın Merkez Hasankadı Beldesi Güney, Yağısıkuzu, Eskicuma Dereleri, Bartın Merkez Epçiler Köyü Atak Deresi ile Aşağı Mahallesi Acısı ve Acıelmatarlası Dereleridir.”