'Karbonmonoksit Zehirlenmelerinin Önlenmesi' Bilgilendirme ve Eğitim Faaliyetleri

​​​​​​​Bartın İl Sağlık Müdürlüğü Karbonmonoksit Zehirlenmelerinin Önlenmesi' Bilgilendirme ve Eğitim Faaliyetleriyle ilgili yazılı açıklamada bulundu.

'Karbonmonoksit Zehirlenmelerinin Önlenmesi' Bilgilendirme ve Eğitim Faaliyetleri

İl Sağlık Müdürlüğü  “İlimizde olası karbonmonoksit zehirlenmelerinin önlenmesi amacıyla Merkez Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Çevre Sağlığı Teknisyenlerince İlimiz Merkez ilçe sınırları içerisinde halkın yoğun bulunduğu yerler ve işlek caddelere konuyla ilgili hazırlanan afişler asılmış, el broşürlerinin dağıtımı yapılmış ve karbonmonoksit Zehirlenmelerinin Önlenmesi konularında halk eğitimleri düzenlenmiştir” dedi.

 

Bartın İl Sağlık  Müdürlüğü, “Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Şüpheli durumda derhal 112 no'lu telefondan Acil Çağrı Merkezi aranmalıdır”dedi.

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ İÇİN NASIL ÖNLEMLER ALINMALIDIR?

Ev ve işyerlerinde doğal gaz ile kullanılan cihazların her yıl bakımlarını yaptırılmalı.  Doğalgaz cihazlarına yeterli oksijen sağlanması için hava girişini kapatmak baca bağlantısının uygun olduğundan emin olmak, bacaların tıkanık olup olmadığı, temiz olduğundan emin olmak, şofben ve kombi ile ilgili problemlerin giderilmesi konusunda mutlaka yetkili servislere başvuyapmak, kapalı garajda araçları uzun süre çalışır durumda bırakmamak lodoslu havalarda, bacalar  standartlara uygun değilse soba yakmamak karbon içeren yakıtların kullanıldığı yerlerde karbonmonoksit sensörleri kullanmak.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ NELER?

 

Karbonmonoksit gazına maruz kaldığımızda, kandaki hemoglobinin %20’si karboksihemoglobine dönüştüğünde, baş dönmesi ve baş ağrısı ile başlayan ilk belirtiler, sinyaller görülür, oran %50’ye çıktığında bilinç kaybı, %60-70 civarında ise ölüm gerçekleşir.

 

Hafif zehirlenme belirtileri;

 

Baş ağrısı,

 

Baş dönmesi

 

Dalgınlık

 

Mide bulantısı,

 

Yorgunluk hissi

 

Nefes darlığı

 

Kalp çarpıntısı

 

AĞIR ZEHİRLENME BELİRTİLERİ NELER?

 

Sersemlik

 

Unutkanlık

 

Kusma

 

Ciltte kırmızılık

 

Genel bitkinlik

 

Kas krampları

 

Bilinç kaybı

 

Solunum durmasıyla ölüm