Kahverengi Kokarca kabusu geri dönmeye hazırlanıyor

Bartın'da geçen yaz balkon ve evleri dahi istila ederek birçok vatandaşı çileden çıkaran Kahverengi Kokarca kabusu geri dönmeye hazırlanıyor. Havaların ısınmasıyla beraber bu istilacı böceğin yeniden kendini göstermesi beklenirken Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü başta olmak üzere ilçe müdürlükleri dahil çiftçilere yönelik Kahverengi Kokarcaya karşı mücadele eğitimleri verildi.

Kahverengi Kokarca kabusu geri dönmeye hazırlanıyor

Bartın’da geçen yaz  balkon ve evleri dahi istila ederek birçok vatandaşı çileden çıkaran Kahverengi Kokarca kabusu geri dönmeye hazırlanıyor. Havaların ısınmasıyla beraber bu istilacı böceğin yeniden kendini göstermesi beklenirken Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü başta olmak üzere ilçe müdürlükleri dahil çiftçilere yönelik Kahverengi Kokarcaya karşı mücadele eğitimleri verildi. Müdürlük Kahverengi Kokarca ve eğitimlerle ilgili şu bilgileri verdi:

 ‘’Ülkemizde varlığı ilk defa 2018 yılında tespit edilen Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) tahripkâr ve istilacı bir türdür. Başta fındık olmak üzere elma, armut, kivi, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi ürünlerde zarar yapan polifag bir zararlıdır.

İlimizde bazı bölgelerde yoğun bir şekilde görülen ve ilimiz için önemli tarım ürünlerinden kivi ve fındıkta zarar oluşturduğu gözlemlenen Kahverengi Kokarca, yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo, ahır, kömürlük gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır. Ülkemizde şuan 32 ilde tespit edilmiştir. Bu zararlı dünyanın birçok ülkesinde benzer sorunlara yol açmaktadır. Kahverengi Kokarcanın İnsan sağlığı açısından zararı olduğuna dair herhangi kayıt bulunmamaktadır. İlkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekanik mücadele (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası) yıl içerisinde oluşabilecek popülasyon artışını engelleyecektir. Özellikle içinde bulunduğumuz dönemde itibariyle kışlak diye tabir ettiğimiz boş ev, ahır, depo, kömürlük, serende gibi alanlarda bulunan zararlı ile fındık bahçelerine dağılmadan hem mekanik mücadele yöntemi kullanılarak hem de ilaçlama yapılabilecek alanlarda halk sağlığına uygun ilaçlar kullanmak suretiyle mücadele çalışmaları yapılmalıdır. Unutulmamalı ki bir ergin dişi ortalama 200 adet yumurta (bu rakam 400 lü rakamlara kadar çıkabilmektedir) bırakmaktadır.

Bu kapsamda zararlı organizmanın yaşayışı, zararı, kışlak döneminde yapılacaklar ile kışlak dönemi sonrasında Mayıs – Temmuz döneminde Fındık bahçelerinde yapılacak kimyasal mücadele ilgili Bartın İl Tarım Müdürlüğü, Ulus, Amasra ve Kurucaşile İlçe Tarım Orman Müdürlüklerimizce, konu uzmanlarının katılımı ile üreticilerimize yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmaları devam etmektedir.

Zararlı ile Fındık bahçelerinde mücadele için ruhsatlı bitki koruma ürünü ilaçlar ve bina, depo vb. kışlak alanlarında mücadele için Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış halk sağlığına uygun ilaçlar bulunmaktadır. Ayrıca önümüzdeki süreçte İlimizde tarımsal ürünlere zarar veren Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) zararlısı ile biyolojik mücadelede için Tarım ve Orman Bakanlığımızca üretimi devam eden biyolojik mücadele etmeni doğal düşman Samuray arılarının Bakanlığımızın belirleyeceği bir zaman diliminde doğaya salınımı yapılabilecektir. Zararlı ile Fındık Bahçelerinde Kimyasal mücadele zamanı İl Müdürlüğümüz tarafından ilan edilecek olup, kullanılabilecek bitki koruma ürünleri Bakanlığımız Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanında (bku.tarimorman.gov.tr) yayınlanmaktadır. Zararlı ile mücadelede tüm paydaşların katılımı ve üreticilerimizin desteği ile bu sorunun üstesinden gelinecektir. Detaylı bilgi için İl/İlçe Müdürlüklerine başvurabilirsiniz.”