Güneş 'Yalçınkaya kazanınca Bartın kazanacak'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Belediye Başkan Adayı Rıza Yalçınkaya'yı uzun yıllar tanıyan Prof. Dr. Hurşit Güneş, yerel seçimde Yalçınkaya'ya destek olmak için Bartın'a geldi. CHP İl Başkanlığında partilerle de bir araya gelen Güneş 'Rıza Yalçınkaya sadece Cumhuriyet Halk Partisi'ne değil başka siyasi partilerle de yakın dostları olduğu için Bartın'ın Belediyesinin yerel yönetiminin daha başarılı olması için bütün ilişkilere sahip, bütün bilgilere, bütün temaslara sahip' dedi.

Güneş 'Yalçınkaya kazanınca Bartın kazanacak'

24. Dönem CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş, partisinin Bartın Belediye Başkan adayı Rıza Yalçınkaya’ya destek olmak için Bartın’da geldi. Partinin İl Başkanlığı binasında partililerce karşılanan Güneş daha sonra CHP Seçim Koordinasyon Merkezinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Güneş yaptığı açıklamada ülke ekonomisine de değinerek, Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerin ekonomik krizlerde sosyal belediyecilik anlayışı ile halkı rahatlatacağını söyledi.

Güneş; “Türkiye cumhuriyet tarihinin en uzun ekonomik krizini yaşıyor”

Güneş açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Bu seçimler de biz sadece Belediye Başkanı seçmeyeceğiz. Aynı zamanda Türkiye'de içinde bulunduğumuz, ülkemizin içinde bulunduğu durumla ilgili de bir değerlendirme yapmış olacağız. Türkiye'de 2018-2019’da başlayan bir süreç oldu. Biliyorsunuz Türkiye'nin yönetim biçiminde de bir değişiklik oldu. Bu yönetim değişikliğinin ne yazık ki en belirgin sonucunu ekonomide yaşadık. Yanlış verilen bir karar denetim mekanizmaları iyi çalışmadığı için Türkiye'yi çok ciddi, çok acılı, çok sancılı bir hayat pahalılığına sürükledi. Uzun sürede bununla ilgili bir önlem alınamadı. Alınamadığı için Türkiye yüksek dozlu, tıpkı 90’lı yıllarda olduğu gibi bir enflasyonist sürece girdi. Bu tabii ki böylesi süreçler, yüksek dozlu hayat pahalılığı süreçleri öncelikle sabit gelirleri, ücretlileri vurur. Yani emekliler, memurlar ve işçiler bundan özellikle zarar görürler. Gerçekten de Türkiye'de bana kalırsa cumhuriyet tarihinin en uzun süren hayat pahalılığını, en acılı hayat pahalılığını yaşıyor.

“Vatandaş hayat pahalılığının durdurulması için oy verecek”

Biz Türkiye'de ne yazık ki bu topraklarda sıklıkla ekonomik krizler yaşadık. 1994 krizini yaşadık. 2000 krizi ve hatta küresel etkilerle bir krizi yaşadık. Ama bu kriz farklı diyorum çünkü geçmiştekilerden de çok daha acı bir biçimde yaşanıyor. Herkesi çok daha fazla vurdu. Çünkü diğer krizler 1 buçuk yıl içinde tamamlanmasına rağmen yani 2001 krizi 2002’de atlatılmıştı. Ama 2019’da başlayan kriz hala 6 yıldır Türkiye'de sürüyor. Ücret zamlarıyla ilgili de şunu söylemek gerekiyor. Türkiye'de sabit gelirliler ücretliler, emekliler, işçiler, memurlar aslında maaşlarına zam istemiyorlar. Aslında hayat pahalılığının durmasını istiyorlar. Çünkü yapılan zamlar hiçbir zaman hayat pahalılığını yakalayamıyor. Dolayısıyla insanlar hayat pahalılığının bir biçimde durmasını istiyor. Bu seçimlerde vatandaşlar seçimlerden sonra bu hayat pahalılığının durup durmamasıyla ilgili görüşlerini belirtecekler. Çünkü Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu mesaj iktidardakiler tarafından yeterince algılanmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçilmesi karşısında kendisi vatandaşın böyle bir sıkıntısı olmadığı kanısında varmış olabilir. Ancak bu doğru değil. AK Parti oylarında çok çok ciddi bir çözülme yaşanıyor. AK Parti'nin daha muhafazakâr olan kesimleri şimdi Yeniden Refah Partisi'ne teveccühte bulunuyorlar. AK Parti'nin ılımı kesimleri ise yani daha demokrat kesimleriyse daha önce merkez sahada yer almış kesimleri seçmen tabanı ise bir kararsızlık yaşıyor. Şimdi biz Cumhuriyet Halk Partililerin vatandaşı bir biçimde ikna ederek AK Parti'yle beraber bu ekonomiyle seçimlerden sonra daha iyi gitmeyeceğini ama kuşkusuz bu seçimlerdeki sonuca göre hükümetin değişmeyeceğini ama hükümet değişmese bile vatandaşın rahatsızlığının sandığa yansıması durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve onun hükümetinin buradan bir ders alacağını ve belki de bu hayat pahalılığını durdurma konusunda bir irade gösterebileceğini umutlanabilir. Burası son derece önemli. Yani vatandaş seçimlerden sonra enflasyonun, hayat pahalılığının durdurulması için bir oy kullanacak. Bu oy adeta bir maçtaki sarı kart gibi.

“Sosyal belediyecilikle halkımızı rahatlatabiliriz”

İkincisi söyleyeceğim şudur; Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak tarihi olarak yerel yönetimlerde hep başarılı olmuşuzdur. Geçmişteki çok başarılı Belediye Başkanlarımızla sosyal belediyecilik, halka yakın belediyecilik konusunda AK Parti belediyeciliğinin tam aksi bir geleneğe sahibiz. Bizim geleneğimiz aslında bu dönemde çok iyi oldu. Biz 2019 yerel seçimlerini kazandıktan sonra eğer ki Cumhuriyet Halk Partili Büyükşehir Belediyeleri olmasaydı büyük kentlerde yaşayan dar gelirli vatandaşlarımız pandemiden olumsuz etkilenen, depremden olumsuz etkilenen bu yurttaşlarımız ekonomik krizden olumsuz etkileyen bu yurttaşlarımız daha büyük sıkıntı çekerdi. Sosyal belediyecilik sayesinde bu dönemi nispeten daha ferah yaşadılar. Şimdi yine ekonomik kriz devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin Cumhuriyet Halk Partili adayların yeniden kazanmaları halinde devam eden bu ekonomik kriz karşısında sosyal belediyecilikle halkımızı rahatlatabiliriz. İstanbul'da, Ankara'da Sosyal Belediyecilik adına dağıtılan sütten, kadınlara, annelere, yaşlılara, öğrencilere yapılan yardımların hepsini televizyonlarda izliyorsunuz ve bunlar çok kıymetli, çok değerli.

“Rıza Yalçınkaya'nın kazanmasının Bartın'a çok fayda getirecek”

Bartın'la ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Bartın'daki adayınız Rıza Yalçınkaya'yı, tabii ki desteklemek için ve ona bir katkı sunabilmek için geldim. Ben Rıza Yalçınkaya'yla beraber görev yaptım. Hani askerde derler ya, ‘O benim tertibimdi’ diye beraber görev yaptı askerlik yaptığınız kişilerle ilgili tam bilginiz vardır. Yakın tanırsınız. Ben de Rıza Bey'le beraber bir dönem Milletvekilliği yaptım ve kendisini yakın tanıyorum. Kendisinin bazı özellikleri var. Olumlu özellikleri var. Bunlardan bir tanesi Milletvekili olmadan önce Bartın'da Belediye Başkanlığı yapmıştı. Bu bence Bartın'ı tanımak adına çok önemli. Çünkü Bartın'ın sorunlarını biliyor. Belediye başkanlığı döneminde bu sorunların bir kısmını çözebilmiş ama bir kısmı tabii daha sonra yeniden yeni sorunlar olarak tezahür etmiş. Deneyimi var, biliyor ve düzeltmek için de hazırlığı var. Hazırlığını da broşüründe gördük. Önemli projeleri var. Bartın bence bunlara layık. Kendisinin Belediye Başkanlığından sonra bir dönem Milletvekilliği yapmış olması kendisinin Ankara'da ve Türkiye'nin farklı yerlerinde yeni siyasi ilişkiler edilmesini sağlamıştır. Dolayısıyla Rıza Yalçınkaya sadece Cumhuriyet Halk Partisi'ne değil başka siyasi partilerle de yakın dostları olduğu için Bartın'ın Belediyesinin yerel yönetiminin daha başarılı olması için bütün ilişkilere sahip, bütün bilgilere, bütün temaslara sahip. Bunun Bartın için çok kıymetli olacağını, çok yararlı olacağını düşünüyorum. Ben böylesi bir ortamda yani biraz önce söylediğim gibi ekonomik krizin çok sert geçtiği aslında sadece İstanbul, Ankara'yı ve büyük kentleri değil, Bartın gibi bir kentin çok sert vurduğu bir ekonomik krizde Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Adana bunlar Türkiye'nin beş büyük kentidir. Hepsinin yönetimlerinde CHP olduğu zaman Türkiye'nin güzel bir ili olan ama küçük bir ili olan Bartın, Rıza Yalçınkaya'nın kazanmasının Bartın'a çok fayda getireceğini düşünüyorum. Çünkü bütün bu belediyeler ağıyla, bütün bu büyükşehirler Bartın'ın hızlı kalkınması mümkün olabilecektir diye düşünüyorum. Kendisine başarılar diliyorum.

“Cumhuriyet Halk Partisi sosyal adaleti temsil eder”

Tabii gönül arzu ederdi ki, Türkiye'de Cumhuriyet Halk Partisi'nin adaylarının olduğu her yere yetişebileyim. Ama Rıza Bey yakın dostumdu. Beni özellikle kendisi bir akşam bir başka yere giderken davet etti. Ben de memnuniyetle gelirim. O fırsatı yaratacağız dedim. Yarattım ve geldim. Çok mutlu oldum. Sizlerle birlikte olduk hepiniz Cumhuriyet Halk Partisi ailesine hoş geldiniz. Cumhuriyet Halk Partisi çok kıymetli bir kurumdur. Evet, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarda değildir. Ama ben her zaman söylüyorum. Demokrat bir zamanlar iktidardı ama Demokrat Parti diye fiilen bir parti yoktur. Demokrat Parti'den sonra Adalet Partisi kurulmuştur. Resmen Adalet Partisi bugün vardır fiilen Adalet Partisi diye bir parti yoktur. Adalet Partisi'nden sonra biliyorsunuz Anavatan Partisi kurulmuştur. iktidar olmuştur. Ama Anavatan Partisi fiilen yoktur. Daha sonra Doğru Yol Partisi kurulmuştur. O da bugün fiilen yoktur. Ama Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye'nin en kıvanç duyulacak partisidir ki bir türlü yok olmamıştır. Bütün kimliğiyle, kıvancıyla, pırıltısıyla ortada durmaktadır. Bir Cumhuriyet Halk Partisi iki şeyi temsil eder. Bir tanesi kuruluşundan itibaren çağdaşlaşmayı temsil eder. Bu çok önemli ve ebedi bir ülküdür. İkincisi de Cumhuriyet Halk Partisi sosyal adaleti temsil eder. Bunun da bugün ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Adalete ihtiyacımız var. Toplumsal adalete ihtiyacımız, adaletsizliklerin diz boyu olduğu bir yerde Cumhuriyet Halk Partisi'ne çok ihtiyaç var. Hepinize çok teşekkür ederim.”

“Bartın'ı hak ettiği yere getireceğiz”

CHP Bartın Belediye Başkan adayı Rıza Yalçınkaya’da konuşmasında; “Evet, ben de bugün gelerek bizleri yalnız bırakmayan çok değerli Turan İmamoğlu'na 21’nci dönem milletvekilimize ve 24’üncü dönem birlikte çalışmaktan büyük mutluluk ve onur duyduğum değerli abim, çok değerli dostum Sayın hocam Hurşit Güneş'e çok teşekkür ediyorum. Gerçekten bizleri mutlu ettiler. Bizlere yanımızda olmanın mutluluğunu hissettirdiler. Ben kendilerine bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Onların bizim yanımızda olması bize güç kattı. Çok iyi dostluklarımız oldu. Her ikisiyle de 11 yıllık milletvekili görevim süresi içerisinde tanıdığım çok değerli dostlarım, çok değerli yol arkadaşlarım olarak her zaman onlarla birlikte olmanın mutluluğunu yaşadım. Ben geldikleri için, bize destek verdikleri için, katkı verdikleri için kendilerine çok teşekkür ediyorum. İnşallah güzel günlerde bilgisiyle, birikimiyle tekrar Bartın'ımız için güzel hizmetler yapma konusunda yardımlarını ve desteklerini alarak Bartın'ı hak ettiği yere getireceğiz. Ben kendilerine teşekkür ediyorum.” Dedi.