Eğitim-sen'den ikinci yarıyıl açıklaması

İpçi: 'Eğitim sistemi alarm veriyor

Eğitim-sen'den ikinci yarıyıl açıklaması

Haber Merkezi

Eğitim-Sen Bartın Şubesi, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının ikinci yarıyılının acil çözüm bekleyen sorunlarla açıldığını söyledi. Şube Yönetim Kurulu adına açıklamada bulunan Şube Başkanı İsmet İpçi, Türkiye’de eğitim sistemi bir süredir ciddi anlamda alarm verdiğini söyledi. 

Eğitim-Sen Bartın Şubesi, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının ikinci yarıyılının acil çözüm bekleyen sorunlarla açıldığını söyledi. Şube Yönetim Kurulu adına açıklamada bulunan Şube Başkanı İsmet İpçi, “2016-2017 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı 6 Şubat’ta başladı.  18 milyon öğrenci, 832 bini öğretmen (482 bini kadın/350 bini erkek) olmak üzere, 1 milyona yakın eğitim emekçisi eğitim öğretim yılının ikinci yarısına birikmiş ve çözüm bekleyen sorunlarla girdi.  Türkiye’de eğitim sistemi bir süredir ciddi anlamda alarm vermektedir. İkili öğretim, niteliksiz eğitim hizmeti, eğitimin özelleştirilmesi, kalabalık sınıflar, karma eğitim karşıtı uygulamalar, taşımalı eğitim, altyapısı bozuk okullar, öğrenciden katkı parası alınması, okullarda yaşanan şiddet, temel lise ve TEOG garabeti, PISA 2015 gibi uluslararası sınavlardaki başarısız sonuçlar, çocukların dini cemaat ve vakıfların yurtlarına yönlendirilmesi, öğretmenliğin sertifikaya bağlanması, öğretmenlerin mesleki gelişiminde yaşanan zorluklar, çocukların örgün eğitim sistemi dışına itilmesi, çocukların barınmak zorunda bırakıldıkları yerlerde taciz ve istismara uğraması, yurt yangınlarında yaşamını kaybetmesi, sözleşmeli öğretmenlik ve ataması yapılmayan öğretmenler gibi sorunlardaki çözümsüzlük sürmüştür” dedi.

“EĞİTİM SORUNLARI HALKIN TEMEL GÜNDEMİDİR”

Eğitim sorununun halkın en az ekonomi kadar temel gündemini oluşturduğunu ifade eden İpçi, “Eğitimde yaşanan ve yapısal hale gelen sorunlar her ne kadar görmezden gelinmeye ve baskılamaya çalışılsa da, eğitim sorunu halkın en az ekonomi kadar temel gündemini oluşturmayı sürdürmüştür. Çocuklar eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamamış, çocuk işçiler sorunu büyümüş, okullarda, yurtlarda, kurslarda çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddet vakaları artmıştır. 2016-2017 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı başlarken, eğitimin acil çözüm bekleyen sorunlarına kalıcı çözümler üretmek yerine, hazırlanan “Performans Programları” ile ulaşılması zor hedefler belirlenmekte, sorunların çözümü noktasında gerekli adımlar atılmamaktadır. MEB’in 2017 Yılı Performans Programı’nda, okul öncesi ve ilkokullarda okullaşma oranlarının yükseltilmesi, okul öncesi okul sayılarının artırılması, engelli çocuklara yönelik projelerin hayata geçirilmesi, öğrenci başına düşen kitap sayısının arttırılması gibi 34 hedef yer almaktadır” şeklinde konuştu.