Bartın Zafer Bayramını coşkuyla kutladı

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temellerinin atıldığı 30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Bartın'da da törenle kutlandı. Bartın Valiliği önündeki törende Atatürk Anıtına çelenk sunulurken Garnizon Komutanlığınca yapılan konuşmada Türk askerinin canını ve kanını bu vatan için seve seve feda edeceği bir kez daha vurgulandı. Tören sonrası il protokolü Bartın Şehitliğini de ziyaret ederek şehitler için dualar etti.

Bartın Zafer Bayramını coşkuyla kutladı

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temellerinin atıldığı 30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Bartın’da da törenle kutlandı. Bartın Valiliği önündeki törende Bartın Valisi Sinan Güner başta olmak üzere Garnizon Komutanlığı ve Bartın Belediye Başkanlığı Atatürk Anıtına çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunarak Türk bayrağının göndere çekilmesinin ardından konuşan Garnizon Komutanlığından Binbaşı Sedat Siyamoğlu 30 Ağustos Zaferinin önemini bir kez daha hatırlattı. Ağustos Zaferinin 98. Yılını gururla kutladıklarını ifade eden Siyamoğlu “Başkomutan Atatürk’ün önderliğinde kazanılan ve Yüce Türk ulusu ile kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücünü tüm dünyaya gösteren şanlı 30 Ağustos Zaferimizin 98. Yıldönümünü gururla kutluyoruz. 26 Ağustos 1922 günü başlayarak  düşmana son darbenin vurulduğu Başkomutanlık Meydan Muharebesinin kazanılan 30 Ağustos Zaferiyle bağımsızlık ve egemenliğine düşkün esarete düşman Türk milleti kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere karşı asla unutamayacakları bir kahramanlık dersi vermiştir. Osmanlı Devletini 100 yıllardır paylaşma gayreti içinde olan batılı devletler bu fırsatı 1. Dünya Savaşı sonunda yakalamış ve ülkeyi yönetenlerin aczinden de yararlanarak Sevr Anlaşmasıyla ülkeyi parçalayarak bir sömürge ülkesi haline getirmek istemişlerdir” dedi.

“Dünya harp tarihinin altın sayfalarına geçmiştir”

30 Ağustos Zaferinin dünya harp tarihinin sayfalarına altın harflerle geçtiğini kaydeden Binbaşı Sedat Siyamoğlu şöyle konuştu:

“Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı Ulusal Bağımsızlık Savaşı 30 Ağustos 1922 Günü dünyanın en güçlü devletleri tarafından desteklenen işgalci Yunan ordusuna karşı kazanılmış olan Başkomutanlık Meydan muharebesiyle taçlanmıştır. Tarih boyunca özgür yaşamış Türk milleti bu işgale boyun eğmemiş Büyük Atatürk’ün önderliğinde başlattığı bağımsızlık mücadelesiyle esareti kabul etmeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir. Kahraman Türk ordusunun kendisinden personel, silah, araç ve gereç bakımından çok üstün olan Yunan ordusuna karşı  başlattığı Büyük Taarruz bizzat Başkomutan Mustafa Kemal tarafından yönetilmiş ve bu taarruz askeri stratejisi, taktik manevraları ve Türk askerinin gösterdiği cesaret, özveri ve kahramanlıklarla dünya harp tarihinin altın sayfalarına geçmiştir.

“Türk askeri kanını ve canını seve seve feda edecektir”

Hiç şüphe etmiyoruz ki yeni Türk Devletinin genç Türkiye Cumhuriyetinin temeli bu zaferle atılmış yaşamının sonuna değin sürmesi burada tescil edilmiştir.  Bu meydan muharebesinde akan Türk kanları ve bu semaları dolduran şehit ruhları devlet ve cumhuriyetimizin sonsuza değin koruyucularıdır. 98 yıl önce olduğu gibi sayı ve silah olarak kendisinden çok üstün olan düşman karşısında yüreğindeki vatan sevgisi ve üstün cesaretiyle milletini ve ülkesini kanının son damlasına kadar koruyan Türk askerinin bugünde aynı uğurda canını ve kanını feda edeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır. Biz biliyoruz ki bu vatan,  şehadet mertebesine ulaşarak şanlı tarihimize geçen aziz şehitlerimizin gelecek nesillere ulaştırmak için bizlere bıraktığı kutsal bir emanettir.

“Sahip olduğumuz her şeyi şehitlerimize borçluyuz”

Kahraman şehitlerimiz kanlarınızla vatandaşlaştırdığınız bu topraklarda sahip olduğumuz her şeyi sizlere borçlu olduğumuzu biran bile aklımızdan çıkarmadan şanlı bayrağımızın gölgesinde başımız dik, huzur ve güven içinde yaşıyoruz. Vatana hizmet aşkını sizlerin manevi varlığınızda ve asil ruhlarınızda buluyoruz. Yüce Türk ulusunun var oluş nedeni olan bu kutsal zaferin 98. Yıldönümünde başta Ebedi Başkomutanımız, Eşsiz Önder Atatürk olmak üzere onun emrinde canlarını bu vatan için feda eden aziz şehitlerimizin ve ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizin aziz hatıralarında saygıyla eğiliyor ve şükranlarımızı sunuyoruz. Ne mutlu Türk’üm diyene!”

Şehitler için dualar edildi

Siyamoğlu’nun konuşmasının ardından Vali Sinan Güner ve diğer protokol üyeleri, Bartın Şehitliğini de ziyaret etti. Şehitlikte tüm şehitler için okunan Kuran-ı Kerim’in ardından protokol şehitlere dualar ederek mezarlarının üzerine karanfil bıraktı.