Bankoğlu 'kozcağızlılar için hastaneye gitmek lüks!'

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bartın'da yerel seçim öncesi çalışmalarına Kozcağız beldesinde devam etti. CHP Merkez İlçe Başkanı Fatma Mazhar, Kozcağız Belde Başkan Adayı Meliha Okutay, belediye meclis adayları ve parti örgütü ile birlikte belde başkanlığındaki toplantının ardından esnaf ziyaretleri gerçekleştiren Bankoğlu, Kadınlar Pazarı ve Kozcağız Pazarı'nda üreticilerin sorunlarını dinledi.

Bankoğlu 'kozcağızlılar için hastaneye gitmek lüks!'

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bartın’da yerel seçim öncesi çalışmalarına Kozcağız beldesinde devam etti. Kozcağız’ın “ilçe statüsü” olmaması nedeniyle vatandaşların birçok sorunla karşılaştığını ifade eden CHP’li Bankoğlu şunları söyledi:

“Kozcağız’a yıllardır ilçe olma sözü veriliyor ama bu sözler boş vaat olmanın ötesine geçemedi. Kozcağız ilçe olmadığı için burada sağlık başta olmak üzere kamu hizmeti yok denecek kadar az. İnsanlar en basit devlet işleri için bile kilometrelerce yol gitmek zorunda. Emekli vatandaşlarımızın yoğun ve sosyoekonomik gelişmişliğin düşük olduğu beldemizde insanları her gün yollara dökmek en basit deyimiyle bir vicdan sorunudur. Kozcağızlı hemşehrilerimiz 40 TL yol masrafını hatırlatarak iki kişi hastaneye gitse gidiş dönüş 160 TL para vermek zorunda olduklarını ifade ediyor. Nüfus işleri benzer şekilde. Posta işleri yine aynı. Sağlık müdürlüğü yok. Kozcağız’da kamusal açıdan bir kurumsallaşma neredeyse yok. Halihazırda süren projeler ise ya çok geç sonuçlanıyor ya da yarım kalıyor. AKP hükümeti Kozcağızlılar için hastaneye gitmeyi lüks haline getirdi. Ayıptır, yazıktır. Ben milletvekili olarak Kozcağız’a ilçe statüsü verilmesi için Kanun Teklifimi bu dönemde de Meclis Başkanlığına sundum. Bu ayıbı hep birlikte ortadan kaldırmalıyız. Kozcağız ilçe olmayı çoktan hak etti.”

“BU GİDİŞATIN KÖKTEN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR”

“Emekli vatandaşlarımızın ülke genelinde yaşadığı sorunların katbekat fazlasını Kozcağızlı hemşehrilerimiz de yaşıyor. İlçe olmamaktan kaynaklı yatırım ve sanayileşme düşük olduğu için insanlar beldeden göç ediyor. Kozcağız’da emekli yurttaşlarımız çoğunlukla açlık sınırının altında bir gelirle yaşamlarını sürdürüyor. Merkezi yönetim Kozcağız’ı çoktan unuttu; vatandaş açısından ise gelir yok, yatırım yok, iş yok, hastane yok; insanlara resmen yokluklar üzerine kurulu bir yaşam standardı dayatılıyor. Kozcağız nüfus olarak da coğrafya olarak kalkınmaya çok açık. Dolayısıyla bu gidişatın kökten değişmesi şart. Başkan adayımız Meliha Okutay ile birlikte Kozcağız’da bu dönüşümü başlatmak istiyoruz. Sadece yaşam kalitesini artırmakla kalmayacağız. Sanayi sitesinden başlayarak doğru ve hızlı yatırımlarla beldenin kalkınmasını da sağlayacağız. Belde içerisinde kamu hizmetlerine ulaşmayı ve kurumsallaşmayı da kolaylaştıracağız. Vatandaşlarımız oylarıyla Kozcağız’a üvey evlat muamelesi yapanlara gerekli yanıtı sandıkta verecektir.”

“KOLON KESEN MARKETLERİN YERİ BELLİ, ADRESİ BELLİ: GEREĞİNİ YAPIN!”

Kozcağız’da esnaf ziyaretleri sürerken bir zincir market şubesinin binadaki kolonları kesmesine tepki gösteren Bankoğlu “Üç harfli zincir marketler virüs gibi ülkenin her yanını sardı. Eskiden her şehirde birkaç tane varken şimdi tüm sokaklara yayıldılar. CHP olarak zincir marketler yapımına nüfusa oranla izin verilmesine ve haftanın belli günlerinde buraların kapalı olmasına Kanun Teklifi verdik; ancak bu marketlerin AKP hükümeti ile ortaklıkları yüzünden göz yumuldu. Bu marketler ucuza ve uzun süreli işçi çalıştırdığı yetmezmiş gibi bir de bulundukları binalarda kolonları keserek hem mülk sahiplerinin hem de çalışanlarının yaşamlarını riske atıyor. Benzer örneği 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde acıyla yaşadık; daha önce İzmir depreminde de yıkılan binanın bir zincir marketin bina kolonlarını kesmesinden kaynaklı olduğunu acıyla öğrendik. Zincir marketler sattığı binlerce ürün çeşidi nedeniyle esnaf açısından da haksız rekabete neden oluyor. Bir düzenleme şart ama en başta bu marketlerin özellikle bina ve iş güvenliği açısından denetlenmesi şart. AKP’li yetkilere ve kamu görevlilerine buradan sesleniyoruz: Bu marketlerin yeri belli, adresi belli, gereğini yapın.” dedi.

“KOZCAĞIZLI ÜRETİCİYE DESTEK SUNMAK ZORUNDAYIZ”

Esnaf ziyaretlerine Kadınlar Pazarı ve Kozcağız Pazarı’nda devam eden Bankoğlu şunları söyledi:

“Kozcağız'da kadınlar bahçesinde yetiştirdiği tazecik ürünleri, hayvanlarından elde ettiği mamulleri sunduğu Kadınlar Pazarı’ndayız. Burası yüzyıllardır süren bir geleneği yaşatıyor. Vefakar kadınlar burada kadın emeğinin kalkınma için, yerel ekonomi için ne denli önemli olduğunu bizlere gösteriyor. AKP’li yetkililer 15 yıldır beklenen üzeri kapalı Kadınlar Pazar Yeri için bildiğiniz gibi nihayet geçen yıl Nisan ayında çalışmalara başlamışlardı. Yıllardır dile getirmemizin ardından eleştirilerimiz sonucu pazarın çatısını hızla kapatmak zorunda kalmışlardı. Öte yandan Kadınlar Pazarı ve Kozcağız Pazarı’nda da ne yazık ki en büyük sorun geçim sıkıntısı ve pahalılık. Teşviklerin yetersiz olması ve artan maliyetler yüzünden tarımsal üretimin artık imkansız hale geldiği ülkemizde, Kozcağızlı üreticiler de çok zor şartlarda geçimini sağlıyor. İnsanlar burada el emeği ürünlerini satarak evlatlarına, torunlarına katkı sunmaya çalışıyor. Kozcağız gibi tarımsal üretimin yaygın olduğu beldelere üreticilere özel bir destek sunulmak zorunda. Aksi takdirde bu beldedeki gelenek, üretim genç nüfusun azalması nedeniyle üzülerek söylüyorum ki yavaş yavaş yok olacak. Biz CHP olarak sosyal belediyecilik anlayışıyla üreticilere hak ettiği teşvikleri ve katkıyı sunmak istiyoruz.”

Bankoğlu Kozcağız’da esnaf ziyareti ve açıklamalarının ardından çalışmalarına Hasankadı’da devam etti.