BAL Ligi süresiz ertelendi

MKE Ankaragücü - Çaykur Rizespor A.Ş. arasında oynanan Trendyol Süper Lig maçı sonrası maçın hakemi Halil Umut Meler'e yönelik yapılan saldırı sonrası açıklama yapan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Bartınspor'un mücadele ettiği Bölgesel Amatör Lig (BAL) dahil tüm liglerdeki maçlar süresiz olarak ertelendiğini duyurdu. Bartınlı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç olay sonrası Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığınca hakeme saldıran Ankaragücü Başkanı Faruk Koca dahil olaya karışanlar hakkında soruşturma başlatılıp göz altına alma talimatı verildiğini söylerken Başkan Koca ve şüpheli 2 kişi çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

BAL Ligi süresiz ertelendi

MKE Ankaragücü - Çaykur Rizespor A.Ş. arasında oynanan Trendyol Süper Lig maçı sonrası maçın hakemi Halil Umut Meler'e yönelik yapılan saldırı ülke genelinde olduğu gibi Bartın’da da büyük tepki çekti. Olayların ardından açıklama yapan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Bartınspor’un mücadele ettiği Bölgesel Amatör Lig (BAL) dahil tüm liglerdeki maçlar süresiz olarak ertelendiğini duyurdu. Meler’e yapılan saldırıyı “insanlık dışı alçak saldırı” olarak nitelendiren TFF, saldırıyı şiddetle kınarken şu bilgiyi kamuoyuyla paylaştı:

“11.12.2023 Pazartesi günü MKE Ankaragücü - Çaykur Rizespor A.Ş. arasında oynanan Trendyol Süper Lig maçı sonrası kendini bilmez caniler tarafından FIFA kokartlı maçın hakemi Halil Umut Meler'e yönelik yapılan insanlık dışı alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Halil Umut Meler'in sağlık durumunu yakından takip ediyor, değerli hakemimize acil şifalar diliyoruz. 

Bugün bu alçak saldırı sadece Halil Umut Meler'e yapılmamıştır. Bugün bu insanlık dışı alçak saldırı Türk Futbolunun tüm paydaşlarına yapılmıştır. Bugüne kadar hakemleri hedef gösteren, hakemlere yönelik suça teşvik eden herkes bu aşağılık suçun ortağıdır. Kulüp Başkanlarının, yöneticilerinin, teknik direktörlerinin, TV yorumcularının hakemleri hedef gösteren sorumsuz açıklamaları bugün bu alçak saldırıya zemin hazırlamıştır. Yıllar önce olmuş bazı olayları bugün olmuş gibi sürekli gündeme getiren herkes bu çirkinliğin sorumlusudur. 

Bu insanlık dışı saldırının sorumluları ve azmettiricileri hakkında Devletimizle eş güdümlü olarak hak ettikleri tüm cezai işlemler uygulamaya başlamıştır. Sorumlu kulüp, Kulüp Başkanı, yöneticileri ve Halil Umut Meler'e saldırıda bulunan tüm suçlular, en ağır şekilde cezalandırılacaktır. 

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu kararı ile tüm liglerdeki maçlar süresiz olarak ertelenmiştir.  Kamuoyunun bilgilerine saygılarımızla duyurulur.”

Tunç: “Soruşturma başlatıldı”

Saldırının ardından bir açıklamada Bartınlı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan geldi. Hakeme yumruk attığı tespit edilen Ankaragücü Başkanı Faruk Koca ve 2 şüpheli hakkında gözaltı talimatının verildiğini ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ifade eden Bakan Tunç, şunları söyledi:

“Ankaragücü-Rizespor maçının bitiş düdüğünün ardından Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın hakeme yumruk attığı akabinde sahaya inen taraftarların yerde yaralı halde yatan hakemi tekmeleyerek darp ettikleri olaya ilişkin olarak, tüm şüpheliler ile maç sonrası sahaya inen taraftarlar hakkında 6222 sayılı yasaya aykırılık ve kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle yaralama suçlarından 6222 S.Y. 17/1, TCK’nın 86/2-3 maddeleri gereğince Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığımızca adli soruşturma başlatılmış olup tüm şüphelilerin tespit edilmesi ve bu kişiler hakkında gözaltına alınmaları talimatı verilmiştir. Olaylarda eylemleri tespit edilen K.Ç. ve Ş.Y.Ş gözaltına alınmış, hastanede bulunan Kulüp Başkanı Faruk Koca hakkında da gözaltına alınması talimatı verilmiştir. Diğer şüphelilerin tespiti ile birlikte soruşturma tüm yönleriyle devam etmektedir. Sahalarımızda görmek istemediğimiz bu tür çirkinliklere neden olanlar hakkında yargımızın gereken yaptırımlara karar vereceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın.”

Bartın ASKF’den kınama

Bartın Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Yönetim Kurulu (ASKF)  da saldırıyı  “MKE Ankaragücü Çaykur Rizespor maçında ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil eden hakemimiz Halil Umut Meler e yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyor sporun içinde böyle olayların olmasını asla tasvip etmiyoruz ve nefretle kınıyoruz” ifadeleriyle kınadı.

Başkan Koca tutuklandı

Öte yandan hakem Halil Umut Meler'e saldıran  MKE Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca ve 5 kişi adliyeye sevk edildi. Koca, Ankara'da Batı Adliyesi'ne getirildi ve diğer saldırganlarla birlikte Savcı tarafından dinlendi. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alınan ifadesinin ardından Ankara Batı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan Faruk Koca için tutuklama kararı verildi.

Tunç, tutuklama gerekçesini açıkladı

Yılmaz Tunç, karar sonrasında sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"11/12/2023 tarihinde Ankaragücü-Çaykur Rizespor Trendyol Süper Lig müsabakası sonrası sahaya inerek maçın hakemine yönelik şiddet eylemine karışan tüm şüpheliler ile maç sonrası sahaya inen taraftarlar hakkında 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanuna aykırılık ve Türk Ceza Kanunu’nca “kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle yaralama ve tehdit suçlarından” Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığımızca başlatılan soruşturma kapsamında,
Şüpheliler F. K., Ş. Y. Ş. ve K. Ç. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığımızca alınan ifadelerini müteakip sevkedildiği Ankara Batı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince “kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle spor alanında kırık oluşacak şekilde yaralamak” suçundan tutuklanmıştır.

Görüntü analizlerinden maç bitiminde sahaya indikleri tespit edilen şüpheliler R. K., Ö.O.Ü, V.D. hakkında da 6222 S.Y. uyarınca adli kontrol kararı talep edilmiştir. Soruşturmaya titizlikle devam edilmektedir."