Bakanlıktan sahiller için 2 milyon TL hibe

Mayıs ayı gündemini görüşmeyen başlayan İl Genel Meclisinin ilk toplantısında konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Büyükkızılkum ve Hatipler plajlarında sahil düzenleme, Mugada plajında da bin 350 metrelik bisiklet yolu yapılacağını söyledi. Başkan Dursun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Büyükkızılkum ve Hatipler plajlarındaki sahil düzenleme çalışmaları için 1 milyon beş yüz bin TL hibe, Mugada bisiklet yolu için 500 bin TL hibe desteği sağlayacağını kaydetti.

Bakanlıktan sahiller için 2 milyon TL hibe

 

İl Genel Meclisinde mayıs gündemi görüşmeleri başladı. Meclis Üyeleri, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başkanlığında toplanırken Başkan Dursun, Mayıs ayında 5 gün sürecek olan meclis toplantılarda alınacak olan tüm kararların  Bartın'a ve Özel İdareye hayırlı olmasını diledi. Kenan Dursun “Nisan ayı meclis toplantılarının ardından ihtisas komisyonlarına havale edilen tüm dosyalar, Meclis Başkanlığına ulaştı. Komisyon çalışmalarında büyük bir özveri ve gayretle çalışan başta komisyon başkanları olmak üzere komisyonlarda görev alan tüm meclis üyelerine göstermiş oldukları gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum Yine Mayıs ayı meclisinde önemli 4 yeni gündem maddesi var. İlerleyen birleşimlerde de ilaveler olabilecek” dedi.

Kesin hesap haziran ayında karara bağlanacak

5302 sayılı il özel idare kanunu gereği her ayın ilk haftasında başlayan ve 5 gün süren toplantılarda özel idarenin iş ve işlemlerinin yürütülebilmesi için alınması gereken kararların yanında yine yasa gereği bazı aylara özel önemli gündemlerin olduğunu hatırlatan Dursun,  “Ocak ayında Denetim Komisyonuna üye seçimi yapıldı. Mart ayında bir önceki yılın faaliyet raporu Sayın Valimiz tarafından meclise sunuldu. Nisan ayında meclis üyeleri arasından gizli oyla organ seçimleri yapıldı. Mayıs ayında da bir önceki yıla ait kesin hesap mecliste görüşülerek karara bağlandı. Kasım ayı ise diğer aylardan farkı olarak 20 gün sürüyor ve bu süre içerisinde meclis çalışmalarıyla bir sonraki yılın çalışma ve yatırım programı ile bütçe ortaya çıkarıldı. Bu kapsamda 5302 sayılı yasa gereği her yıl Mayıs ayı meclis toplantılarında görüşülmesi zorunlu olan bir önceki yıla ait 2020 Mali Yılı Kesin Hesabı ile Taşınır Kesin hesabının görüşmeleri yapılacak. Bu kapsamda 54 milyon 846 bin 787,27 TL olarak öz kaynak, 54 milyon 746 bin 71,49 TL dış kaynak toplamda 109 milyon 592 bin 858,76 TL olarak gelir gerçekleşmesi oldu. 54 milyon 131 bin 201,05 TL öz kaynak, 54 milyon 455 bin 885,63 TL dış kaynak, toplamda 108 milyon 587 bin 86,68 TL gider gerçekleşmesi yaşandı.  Tüm bu gerçekleşmelerin detayları ilgili komisyonlarda değerlendirilecek ve yasa gereği Haziran ayı Meclis toplantısında kesin hesap karara bağlanacak” şeklinde konuştu.

“Araçların kurumlarımıza devri yapıldı”

Gündem maddeleri arasında bir önceki ay meclis toplantılarında komisyonlara havale edilen dosyaların komisyonlarda görüşülerek karar aşamasına getirildiğini ifade eden Kenan Dursun açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Mayıs ayında yapılacak meclis toplantılarında komisyonlardan gelen raporlar karara bağlanacak. Geçmiş yıllarda İl Özel İdaremizin paydaş kurumları olan Sağlık Müdürlüğü, Gençlik Ve Spor Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü,  Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Ve Sahil Güvenlik Komutanlığına çeşitli zamanlarda meclis kararlarıyla kurumların ihtiyaç duyduğu araçların alımlarının yapılarak tahsisleri mevzuat çerçevesinde yapıldı. Yine mevzuat çerçevesinde söz konusu kurumlara tahsis süresi 5 yılı geçmiş olanlar ile idaremizin  ihtiyaçlarının da  dikkate alınarak tahsisi yapılmış bu araçların yine sırasıyla  devralmak isteyen kurumlarımızla karşılıklı yapılacak protokol ile  bedelsiz olarak mülkiyet devri meclis kararıyla  gerçekleştirildi.

Hayvan pazarı ve sulama projesi yapılacak

Komisyonlarda değerlendirilen bir başka dosya olan IFAD projeleriyle Türkiye’de 6 İlden birisi olan ilimize 22 milyon tutarında yapılacak Tarımsal projelerin içerisinde yer alan  il özel idaremizin geçmiş yıllarda programa almayı çok istediği  Akçamescit ve Aydınlar Köyleri Kapalı Hayvan Pazaryeri ile İnceçam Köyü Sulama Suyu projelerinin yapımları IFAD kapsamında yapımları gerçekleştirilecek.  Yapılacak olan  bu modern tesislerin il özel idaremizce projelerinin yapılacak. İlimizde ve çevre illerde yetiştirilen hayvanların yapılacak olan modern hayvan pazarlarında çok daha konforlu tesislerde hayvancılık ile iştigal eden hemşehrilerimizin hizmetine sunulacak. Her alanda olduğu gibi özel idaremiz il genel meclisimiz ile birlikte ilimizin gelişmesine katkı sağlayacak olan bu ve buna benzer tüm projelerde elini taşın altına koymaya her zaman hazırız. İlimizin IFAD projeleri kapsamında ilk 6 il arasına alınmasında büyük katkısı olan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’a teşekkür ediyor ve bu önemli projenin ilimizde uygulanmasında emek harcayan Tarım İl Müdürlüğü yetkililerine de şimdiden başarılar diliyorum.

Mugada’ya bin 350 metrelik bisiklet yolu yapılacak

İl özel idaremizin sorumluluk alanında yer alan sahillerin gelecek nesillere planlı bir şekilde bırakabilmek için yaklaşık 10 yıldır başta imar planları olmak üzere çok önemli çalışmalar yapıldığı.  Devamında 8 yıl öncesi Mugada ve Güzelcehisardaki metruk yapılaşmayı elbette unutmadıklarını söyleyerek meclis olarak kaçak yapılaşmanın hat safhaya ulaştığı o dönemlerde   her türlü eleştirileri ve direnişe kaçak yapılaşmayla mücadele ederek o günün şartlarında bu plajlara   sahip çıktık. Bugün artık geçmişte yaşanan o kargaşalı dönem kötü bir anı olarak geride kaldı. O dönemde alınan kararlar ile yapılan çalışmalar belirli noktaya ulaştı. şŞimdi her türlü zorluğa rağmen bu bölgeler için hazırlanan imar planlarına uygun şekilde yeni bir hamlenin daha yapılması gerekiyor.

“İlimizin Filyos projesine hızlı entegre olması gerekiyor”

İlimizin gelişim sürecini büyük ölçüde etkileyecek olan Filyos projesine hızlı entegre olması gerekiyor. Bu konuda turizme uygun deniz sahillerimiz ile üniversite etrafındaki gelişme alanlarını hızlı ve doğru planlamaya çalıştık. Bu bölgeler için hazırlanan planlar  Bartın’ı geleceğe taşıyacak projeksiyona sahip. Bu kapsamda 2020 yılında  Esenyurt ve Çeştepe Köyleri uygulama imar planlarının onaylandı. Sahil köylerimizden Mugada içerisindeki 33 hektarlık alanda 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarının tamamlandı. Yine aynı alan içerisinde 18 uygulamalarının da yapılarak tüm parsel sahiplerine 2017 yılında yeni tapuların verildi. Yine 2017 yılı içerisinde yapılan çalışmalarla Güzelcehisar plajı koruma amaçlı imar planının onaylandı. Koruma amaçlı plana bağlı olarak yürütülen Güzelcehisar’da Lav Sütunlarına deniz üzerinden ziyaretçilerin ulaşımını sağlayacak yürüyüş yolu ve seyir terası ile diğer düzenlemelerin 2018 yılında kazandırıldı.

Büyükkızılkum ve Hatipler plajlarında  sahil düzenleme çalışmaları yapılacak

Bölgede yapılan imar planına dayalı olarak 18. Madde uygulaması ile birlikte sosyal alanları ve diğer tüm donatılarıyla birlikte plana dayalı gelişecek ve büyüyecek olan sahilleri gelecek nesillere gönül rahatlığı ile bırakacağız. Ayrıca 2018 yılında yapılan çalışmalar ile Büyükkızılkum Köyünde de 15 hektarlık alanda gerçekleştirilen nazım ve uygulama imar planlarının onaylandı. Sahillerin kıyı kenar çizgisine bağlı olarak planlı gelişmesinin önü açıldı. Ayrıca bu dönemde de Çevre Ve Şehircilik Bakanlığımızdan alınacak hibe destekleriyle Büyükkızılkum ve Hatipler plajlarında  sahil düzenleme çalışmalarının başlatılacak. Yine  Mugada sahilinde imar planına uygun olarak 1350 metre bisiklet yolunun çalışmaları da başlayacak. 6 Mart 2021 tarihinde ilimize ziyaret gerçekleştiren Çevre Ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a  bu çerçevede ilettikleri taleplerin karşılık bulduğunu, ortaya koymuş olduğumuz projelerden imar çalışmaları tamamlanan sahillerden çevre düzenlemeleri için 1 milyon beş yüz bin TL hibe, Mugada bisiklet yolu için 500 bin TL hibe, köylerimizde yaşanan su sıkıntılarına taşıma yöntemiyle katkı sağlamak amacıyla 1 adat arozöz yine kanalizasyon alt yapı tıkanıklığında kullanılmak üzere alınacak olan hareketli iş makinesi  için 750 bin TL hibe, köylerimizdeki çöp konteynır eksikliğinin giderilmesi için 500 adet çöp konteynırı verilmesi konusunda ilgililere talimat veren Sayın Bakanımıza ve bu konuda hazırlamış olduğumuz projelerimize desteklerini esirgemeyen Sayın Valimize, Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’a ve Ak Parti İl Başkanımız Sayın Turhan Kalaycı’ya çok teşekkür ediyoruz. Bu kapsamda yapılacak olan tüm çalışmaların ilimize ve bölgemize şimdiden hayırlı olmasını diliyoruz. Mugada bisiklet yolu projesinin hibe desteği alabilmesi için Bakanlıkça talep edilen meclis kararının da mecliste görüşülerek karara bağlanacak.

Bartın yol ağı envanteri güncelleniyor

İdaremiz görev ve sorumluluk alanında bulunan, Plan ve Proje Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Sistemleri Koordinatörlüğü’nce yürütülen; köy grup yolları ve köy içi bağlantı yollarının kaplama tipleri, uzunlukları ve diğer öznitelik bilgileri ile ilgili yapılan arazi çalışmaları tamamlandı. Yapılan çalışmaların sonunda ortaya çıkan tabloda özel idaremizin sorumluluk alanındaki 263 köy 739 bağlısında   il genelinde 2 bin 320 km yol ağı var.   Bu yol ağının 627 kilometresinin ana gurup yolu, 1693 kilometresinin köy içi ve bağlantı yolları. Coğrafi bilgi sistemi çalışmalarıyla bu envanterlerin hangi nitelikte olduğunun dijital ortamda artık görülebildiğini, o nedenle bu çalışmaların meclis çalışmalarına çok önemli katkısı olacak.  Güncellenen envanterin mecliste onaylanacak.  Bu konuda gayretle çalışarak bu envanterin ortaya çıkarılmasında katkı sağlayan Plan Proje Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Sistem Personellerine teşekkür ediyor, bu sistemin geliştirilmesinde yapacakları tüm çalışmalarında başarılar diliyoruz. Mayıs ayı meclis toplantılarında alınacak kararların İlimize İdaremize hayırlı olmasını diliyor, bu süreçte alınacak tüm kararlara katkı sağlayan tüm meclis üyelerine teşekkür ediyorum.”