Bakanlıktan 2. ekolojik kentsel tasarım yarışması

Birinciye 40 bin TL ödül

Bakanlıktan 2.  ekolojik kentsel tasarım yarışması

Muhammet Civan

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Çevre Koruma Vakfı  (TÜÇEV) tarafından ana teması ekolojik yaklaşım ile planlama ve kentsel tasarım ilkeleri olan 2.  Ekolojik Kentsel Tasarım Yarışması düzenlendiğini söyledi.

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Çevre Koruma Vakfı  (TÜÇEV) tarafından ana teması ekolojik yaklaşım ile planlama ve kentsel tasarım ilkeleri olan 2.  Ekolojik Kentsel Tasarım Yarışması düzenlendiğini söyledi. Yarışma sonucunda dereceye giren öğrencilere para ödülü verileceğini ifade eden Özcan, “Bakanlığımız ile Türkiye Çevre Koruma Vakfı  (TÜÇEV) tarafından ana temasının ekolojik yaklaşım ile planlama ve kentsel tasarım ilkeleri olacağı 2. Ekolojik Kentsel Tasarım Yarışması düzenlenmiştir. Yarışma sonucunda dereceye giren öğrencilere toplam 150 bin TL ödül dağıtılacak. Ekoloji, sosyal hayat ve kültürün mekâna yansımasının ele alınacağı ve birincinin 40 bin TL ile ödüllendirileceği Ekolojik Kentsel Tasarım Yarışması’nda ikinciye 30 bin  TL  üçüncü olan yarışmacıya ise 20 bin  TL ödül verilecek.  Ayrıca 8 yarışmacının her birine 7 bin 500 TL   mansiyon ödülü verilecek” dedi.

İŞTE YARIŞMANIN KONUSU!

Yarışmanın konusu ve hedefiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Ali Özcan şunları kaydetti:

“Türkiye’nin herhangi bir yerleşmesinin, ekolojik yaklaşım ile planlama ve kentsel tasarım ilkeleri kapsamında belirlenmesine katkı sağlayacak fikirlerin alınması bu yarışmanın konusunu oluşturmaktadır.  Seçilen yerleşmenin kimliği, tarihi ve kültürel dokusu, peyzajı ve siluetinin korunması ekolojik değerlerinin ön plana çıkartılması yarışmanın temel beklentisidir. Yarışma alanı 1/1000 ölçekli kentsel tasarım projesinin büyüklüğü 40 ha ile 60 ha arasında değişen bir büyüklükte olacaktır. Alanın bir bütünlük içinde, kamu yararı esas alınarak, kent ve çevresinde yaşayanların dinlenme ihtiyaçlarını karşılayan; tarihi bağlam içerisinde doğal çevre değerlerini nitelikli bir biçimde geliştirmeye imkan sağlayan; koruma-kullanım dengesini gözeten, işlevsel, yenilikçi ve ekolojik çözümleri ortaya koyan, sosyal yaşam ve kültürü ile kent yaşamı arasında mekânsal ilişki kuran ve böylelikle bölgenin kent yaşamına kazandırılmasını hedefleyen bir projenin oluşturulması amaçlanmaktadır.

YARIŞMANIN KATILIM KOŞULLARI

T.C ve K.K.T.C.  üniversitelerinin şehir ve bölge planlama, peyzaj mimarlığı, mimarlık ve kentsel tasarım ve peyzaj mimarisi bölümlerinde lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilerden üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri yarışmaya katılabilir. Yarışmaya bireysel veya grup olarak, en az iki meslek disiplini olarak tek bir proje ile katılabilirler. Grup katılımlarında ekip başının Şehir Planlama bölümlerinden olması zorunludur. Grup katılımlarında kişi sayısı sınırlaması yoktur. 2017 yılında mezun olacak öğrenciler de yarışmaya katılabilirler.

SON ÖN KAYIT TARİHİ 27 OCAK 2017

Yarışmada son ön kayıt tarihi 27 Ocak 2017’dir.  Projelerin son teslim tarihi  10 Mart 2017’dir.  Jürinin toplanacağı tarih 8 Nisan 2017’dir.  Ödül töreni tarihi ve yeri  6 Mayıs 2017 Ankara’dır.