Yeraltı barajı inşaatı devam ediyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Bartın Bahçecik Yeraltı Depolaması inşaatı devam ediyor.

Yeraltı barajı inşaatı devam ediyor

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Bartın’a yapılan yatırımlarla ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.  Bu çerçevede Bahçecik içme suyu kaynağına ilave su temini için inşasına başlanan yer altı barajının inşaatı da tüm hızıyla sürüyor.

“Göçü önlüyor”

Bartın’ın da bağlı olduğu DSİ 23. Bölge Müdürlüğü, Bahçecik Yeraltı Depolama inşaatı ile ilgili son durumu yazılı bir açıklama ile kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor.

Tarımın gelişiyor, taşkınlar azalıyor

Bartın ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde ve taşkınların azalmasın da önemli rol oynamaktadır.”

Yıllık 372 bin metreküp ilave su sağlayacak

Bartın İli ve Amasra İlçesine içme suyu temin edilen Bahçecik (Ulupınar) Kaynağındaki debinin özellikle Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim aylarında yetersiz kalması nedeniyle, Bahçecik kaynağına ilave su temini için Bartın Ulus Bahçecik Yeraltı Depolaması inşaat çalışmalarının hızla devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız da, “Bahçecik köyünün yaklaşık 1 kilometre kuzey batısında Ova Çayı üzerinde inşa edilen Bahçecik Yeraltı Depolaması’nın gövde yüksekliği temelden 29,3 metre olacak. Yeraltı barajının tamamlanması ile Bartın iline içme suyu sağlayan Bahçecik Kaptajı’na yıllık 372 bin metreküp ilave içme ve kullanma suyu sağlayacak. Yeraltı depolamasında şu ana kadar bin 304 metrekare slurry trench imalatı yapıldı. Drenaj alanında kazı ve filtre dolgu işlemleri tamamlanmış olup, drenaj boruları da döşenmiştir. Geri dolgu imalatına da başlanan projenin planlandığı gibi en kısa sürede tamamlanarak hizmete girmesi bekleniyor” dedi.