Hüdaverdi AKGÜN

Bugün ne pişirsem?

Hüdaverdi AKGÜN

                Değerli Hergün gazetesi okurları, bir süre ara verdiğim “Bu gün ne pişirsem” köşeme kaldığım yerden devam ediyorum.

                Bu gün sizlere her zaman olduğu gibi ülkenin çeşitli yerlerinden derlediğim tariflerle değil; Bartın’ımızın coğrafi işarete aday ürünlerinden bahsetmek istiyorum.

                Öncelikle Bartın mutfağı alanındaki yemek ve değerlerimize sahip çıktıkları için Bartın Belediyesi ve Bartın Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkür ederim. Peki, nelerdir Bartın’ımızın coğrafi işarete aday ürünleri;

Taş sac, Amasra salatası, İncir donduması, Ağda tatlısı, Beyaz baklava, Kabak burması, Tatlı börek ve Bartın mantısı.

                Bu değerlerimizi bilenlerin iç çektiğini bilmeyenlerin de merak ettiğini hissediyorum. Bartın sokaklarında gezen ağdacı amcanın “ağdaaacııı” sesi hala kulağında olan, bayramlarda neredeyse her evde bulunan beyaz baklava ve tatlı böreğin tadını unutamayan, taş sacın üzerinde pişen ekmeğin kokusunu özlemle yâd eden hemşerilerimiz vardır. Lakin bu değerlerimizi henüz bilmeyenler de var. Zamanın azizliğine uğrayarak yitirilmemesi gereken bu değerlerimiz için çalışma yapan bütün herkese ayrı birer teşekkür gerekiyor.

                28-29 Kasım tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz usta çırak buluşması Bartın lezzetleri etkinliğimiz ile ürünleri tanıtma yolunda bir adım daha atmış olduk. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Bartın Belediyesi, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası, Bartın Milli eğitim Müdürlüğü, Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile benim de idari işler koordinatörlüğünü yaptığım Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu ve ustalıklarını üstlenen Bartın Profesyonel Aşçılar ve Pastacılar Derneğine; bu anlamlı ve etkin birliktelik için, kilometrelerce yoldan gelerek bizlere destek olup Bartın’ımız için vakit ayıran;

Prof. Dr. Tahir Amiraslanow (Dünya İslam Ülkeleri Aşçılar Dernekleri Platformu başkan yardımcısı)

Rasim Çakıcı (Karadeniz Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı)

Ali Geyik (Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı ve yemek kitabı yazarı )

Yaşar Mete (Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Gastronomi Kulübü Başkanı ) ye de ayrıca teşekkür etmek istiyorum.

Bu kadar teşekkür ve tanıtımdan sonra da bu günü Bartın mantısı tarifi ile sonlandırmak istiyorum.

BARTIN MANTISI

Malzemeleri Nelerdir?

Hamuru İçin

  • 1 kg un
  • 2 yumurta
  • Tuz
  • Su

Harcı İçin

  • 1 kg kıyma
  • 3 soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 bağ maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Tavuk suyu

Pirinçli Bartın Mantısı Nasıl Yapılır?

                Unu tepsiye yayınız, ortasına bir çukur açıp yumurtayı ekledikten sonra yoğurmaya başlayınız. Suyu 2-3 bölümde içine yedirerek yoğurmaya devam ediniz. Hamur ele yapışmaz duruma geldikten sonra üzerini kapatarak dinlenmeye bırakınız. Bir tavaya sıvıyağı ve tereyağını koyunuz, tereyağı eriyince küp doğramış olduğunuz soğanları ekleyerek kavurunuz. 5 dakika sonra kıyma ve baharatları ekleyerek kavurmaya devam ediniz. Bu karışımın içine önce pirinç sonrasında su ilave ediniz. Karışım suyunu çektikten sonra İnce doğradığınız maydanozları ekleyerek kenara alınız. Dinlendirmeye bırakmış olduğunuz hamuru oklavayla açınız, açarken yapışmaması için un kullanınız. Açtığınız hamuru 3-4 cm büyüklüğünde kare olarak kesiniz. İçine hazırladığınız harçtan 5 gr koyarak bohça şekli veriniz. Önceden yağ sürülmüş tepsiye mantılarınızı diziniz. Önceden 180 dereceye getirilmiş fırınınızda 30-40 dk. arasında pişiriniz.( Mantıların dış yüzeyleri sertleşmelidir) Pişen mantıyı fırından çıkardıktan sonra, üzerine sıcak et suyu dökünüz. Başka bir tepsiyle üzerini kapatarak mantının et suyunu çekmesi için bekleyiniz. Soğuyan mantıyı servis ediniz.

Afiyet olsun.

Yazarın Diğer Yazıları