Bugün ne pişirsem?
Hüdaverdi AKGÜN
DARTI ÇİÇEKLİ MANCAR GELİNCİK ŞERBETİ
Yörelerdeki kültürel çeşitlilik ve kozmopolit yapı beslenme biçimlerinde de çeşitlilik yaratmaktadır. Tarımda çağdaş yöntemlerin kullanımı, ülke genelinin üstünde olan Kocaeli, sebze üretiminde yoğunlaşmaktadır. Anadolu'da beslenme temel olarak unlulara dayanırken, Kocaeli'nde sebze-meyve tüketimi öne çıkmaktadır. Karadeniz'den göçlerle, karalahananın da yaygınlaştığı görülmektedir. Ancak kurutma, turşu ve komposto gibi ev konserveciliği giderek azalmaktadır. Yarımca kirazı, Değirmendere fındığı, Kandıra yoğurdu, hindi dolması ev peyniri, İzmit pişmaniyesi bu yörelerin adıyla özdeşleşmiştir.
Yörenin yerlileri olan Manavlar’ın köylerinde yöresel yemekler varlığını sürdürmektedir. Bu yemeklerden bazıları; Tarhana, Umaç, Bulamaç,Yahni, Kavurma, Tavuklu Keşkek, Çiğceli Kavurma Mantar Yemeği, Ebe Gümeci, Mancar Yemeği( Çiçekli Mancar ) dir. Bir de pişmaniye vardır ki Kocaeli deyince akla ilk gelen;
Pişmaniye kente özgü bir tatlı türü olarak ün kazanmıştır. Yolculuklarda İzmit'ten geçenleri önce Pişmaniye satıcıları karşılar. Kutular içinde ak pamuk görünümü veren bu tatlı ilin simgesi gibidir. Tüm yöresel şenliklerin, şölenlerin de vazgeçilmez yiyeceklerindendir. Un ve şekerden yapılan tatlının anavatanıysa "Eski Acemistan" olarak biliniyor. Oradaki adı "Peşmek"tir. Kocaeli'nde Pişmaniyenin bilinen ilk ustasının Kandıralı Hayri Usta olduğu söylenmektedir. Pazara yönelik üretimi de, yapımını Hayri Usta'dan öğrenen Hacı Agop adlı bir Ermeni şekerci başlatmıştır. Bir süre sonra tüm Ermeni şekerciler Pişmaniye yapımına yönelmiş, Cumhuriyet sonrasında mahkeme başkatiplerinden İbrahim Çınar pişmaniyenin İzmit'te tanıtımını sağlamıştır. Hacı Agop'un oğluna Türkçe dersleri vermek için sık sık dükkana gidip gelirken pişmaniye yapımını da öğrenen İbrahim Çınar emekli olunca tümüyle pişmaniyecilik yapmıştır.
Özgün bir tatlı çeşidi olması, hafifliği, pişmaniyenin il dışında da aranmasını, ilgi görmesini sağlamıştır. Kavrulmuş una kaynamış şekerin yedirilmesi ilk bakışta kolay gibi görülmektedir. Ancak küçük bir yanlışlıkla tüm emek ve harcamalar boşa gidebilir. Çevrede pişmaniye adının buradan kaynaklandığı öne sürülür : "Yapan bin pişman, yapmayan bir pişman". Satıcılarsa aynı tekerlemeyi yolculara yöneltmektedir : "Alan bir pişman, almayan bin pişman!
DARTI:
Süt kaynatılırken oluşan yağlı tabaka alınarak bir tencerede biriktirilir. Tencere içindeki hafif yağlı tabaka ocakta (hafif ateşte) kırmızılaşıncaya kadar kaynatılır. Pırtık pırtık bir şekil alınca ateşten alınır.
Bir kap içine boşaltılarak donması beklenir. Yağlı bölüm üstte, tortu altta kalacak biçimde donan malzeme; kahvaltılarda ve makarnalarda sos olarak kullanılır. Dartı özellikle keşkek yapımında tüketilir
ÇİÇEKLİ MANCAR:
Malzemeler:
- 1 kg mancar
- 1 çay kaşığı zeytinyağı
- 1 adet domates
- 1 adet soğan.
Nasıl yapılır?
Mancar ayıklanarak soğuk suda iki saat süre ile bekletilir ve sudan çıkartılır. Kısık ateşte haşlanır. Soğan yağ içinde kavrulur. Haşlanmış mancar doğranarak kavrulmuş soğan içine karıştırılarak 5-10 dakika pişirilir, domatesler de doğranıp içine atılır 5-10 dk daha pişirilip ocaktan alınır. Afiyet olsun
GELİNCİK ŞERBETİ:
Malzemeler:
Gelincik şurubu için:
- 6-7 su bardağı gelincik yaprağı
- 2,5 bardak toz şeker
- 3 bardak sıcak su
- 2 çay kaşığı limon tuzu
- 1 adet çubuk tarçın
Şerbeti için:
- 1 çay bardağı gelincik şurubu
- 2 su bardağı soğuk su
- Limon dilimleri
- Buz
Nasıl yapılır?
Gelinciklerin yapraklarını toplayın. Topladığınız yaprakların siyah kısımlarını elinizle ya da makas yardımıyla koparın.
Gelincikleri bir süzgeç niçine alın ve güzelce yıkayıp süzün.
Süzülen gelincikleri derin bir kavanoza alın. Üstüne şeker ve limon tuzunu ekleyerek karıştırın.
Kavanoza tarçın kabuğu ve sıcak suyu ekleyerek tekrar karıştırın ve çiçeklerin suya rengini lezzetini vermesi için 2-3 saat kadar dinlendirin.
Rengini veren çiçekleri ayırmak için şurubu süzün. İster daha ufak bir kavanozla isterseniz cam şişelerle buzdolabına alın.
İstediğiniz miktarda su, limon dilimleri ve isteğe göre biraz limon suyu ile sulandırarak servis yapın.