Bugün ne pişirsem?
Hüdaverdi AKGÜN
KURŞUN AŞI TAHİNLİ YAPRAK SARMA NEVZİNE TATLISI
Anadolu’nun kuzeyi ile güneyini, doğusu ile batısını bağlayan yolların kesişiminde yer alan 5000 yıllık tarihiyle Kayseri pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan bir coğrafyada bulunuyor. Dünyanın en eski kentlerinden olan Kayseri, bu özelliğiyle oldukça zengin bir mutfak kültürüne de sahip.
Yöresel Türk yemekleri denildiğinde akla gelen 10 lezzet varsa, muhakkak içlerinden biri Kayseri mutfağından çıkmıştır. Hemen hemen herkesin aklına mantı geldi tam da şu anda.
Kayseri mutfağı ağırlıklı olarak unlu ve etli yemeklerden oluşuyor. Yukarıda yazdığım gibi mantı da, Kayseri'nin en gözde yemeği. Ayrıca yapılan araştırmalara göre 30 küsur çeşit mantı varmış ancak en yaygın olanı bizim de bildiğimiz etli mantıymış.
Kayseri pastırması ve sucuğunu da unutmak olmaz tabii ki! Hangi birini burada yazalım bilemedim, bu nedenle birkaç tanesinin en azından adını yazalım. Nevzine tatlısı, kurşun aşı, yağlama, sucuklu köfte, kayseri mantısı, çemenli ekmek, ayva tahinli yaprak sarması, düğümlü tatlı, yoğurt tatlısı, altın kesesi, aside, Kayseri tiridi, örgülü pilav, saray pilavı, çiriş yemeği, cıvıklı, pöç, tahinli katmer,
KURŞUN AŞI:
Malzemeler
- 1 Su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış)
- 5 su bardağı nohut (haşlanmış)
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 5 tatlı kaşığı tuz
- 7 su bardağı sıcak su
- 1 adet tavuk bulyon ( isteğe göre)
Köftesi İçin:
- 5 su bardağı ince bulgur
- 2 yemek kaşığı irmik
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- 1/2 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 5 tatlı kaşığı tuz
Üzeri İçin:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı nane
Nasıl yapılır?
Bu yemek Kayseri iline ait yöresel ve çok sevilen bir çorbadır. Akşamdan nohut ıslatıp haşlanır. Mercimeklerde haşlanıp hazır edilir. Bulgur ve irmiği 1 su bardağı sıcak su ile ıslatılır. Şişen bulgura, yumurta, un, biber salçası, kimyon, pul biber ve tuz ekleyip iyice yoğurulur. Nohuttan biraz büyük köfteler yapılıp yuvarlanır. Tencereye 1 adet soğanı kıyıp yarım çay bardağı sıvı yağda kavrulur. Üzerine domates salçası, kırmızı toz biber koyup karıştırılır. 7 su bardağı sıcak su koyup içine yaptığımız köfteleri döküp kaynatırız yaklaşık 7 dakika kadar kaynadıktan sonra haşlanmış nohut ve yeşil mercimeği ekleyip tuzda ilave ederiz isteğe göre tavuk bulyon koyup 2 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatıp başka bir tavada 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ eritip nane ilave edip çorbanın üzerine dökülür. Sıcak olarak servis yapılır.
AYVA TAHİNLİ YAPRAK SARMA:
Malzemeler:
- 250 gr. asma yaprağı
- 2 adet ayva
- 1 su bardağı pirinç
- 4 yemek kaşığı margarin
- 2 adet kesme şeker
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- Karabiber
- 500 gr kuru soğan
- Tuz
- 2 su bardağı su
- Sıcak su
- 1 adet dilimlenmiş limon
Nasıl yapılır?
Soğanı yemeklik doğrayın. İçine ayva rendeleyin. Kesme şeker, tuz, karabiber, nane ve margarinin yarısı, 1 saat sıcak suda bekletilmiş ve yıkanmış pirinçle iyice karıştırılır. Yapraklar bol suda yıkanır ve haşlanır. Yapraklar açılıp hazırlanan içten bir çorba kaşığı dolusu koyulur. Sarılıp bir tepsiye dizilir. Üzerine kalan margarin eritilerek gezdirilir. 2 bardak su konulur. 200 derecedeki fırında 25 dakika pişirilir. Soğuyunca servis tabağına alınır. 1 su bardağı tahin üzerinde gezdirilir. Limon dilimleriyle süslenir.
NEVZİNE TATLISI:
Malzemeler:
Şerbeti için;
- 2,5 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- Yarım su bardağı üzüm pekmez
- Bir kaç damla limon suyu
Hamuru için;
- 125 g oda ısısında tereyağı
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı tahin
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 su bardağı ceviz içi
- 1 paket kabartma tozu
- 3 su bardağı un
Nasıl yapılır?
Nevzine tatlısı yaparken öncelikle şerbeti için, su, şeker ve limon suyunu kaynamaya bırakılır. Ocağın altını kapatarak pekmezi ekleyip soğumaya bırakılır.
Nevzine tatlımızın hamuru için yoğurma kabında tereyağı, süt, sıvı yağ, tahin, sirke, ceviz içi ve kabartma tozunu karıştıralım. Yaklaşık 3 su bardağı unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim. Hamurumuzu yağlanmış fırın kabına elimizle bastırarak yerleştirelim. Hamurun üzerini çatal yardımı ile çizerek şekil verelim. Hamurumuzu önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirelim. İlk sıcaklığı çıkan tatlıyı keserek soğumuş olan şerbetimizi üzerinde gezdirelim.
Şerbetini çeken tatlımızı servis tabağına alarak isteğe bağlı tahin ile süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun