Bugün ne pişirsem?
Hüdaverdi AKGÜN
ŞİŞPEREK ÇORBASI HATAY TAVA ZEHTER SALATASI
Hatay mutfağı için yöresindeki mutfaklarla en çok etkileşime giren mutfaktır desek yanlış bir şey söylemiş olmayız her halde. Gerçi sağındaki, solundaki kısacası yakınındaki tüm illeri düşündüğümüz zaman ne kadar güzel bir etkileşim olduğunu anlayabiliyoruz.
Aynı zamanda mutfak temalı açılan restoranların en üst sıralarında yer alıyor Hatay mutfağı. Öyle ki yaşadığınız şehri geçtik, bulunduğunuz semtte bile “Hatay Mutfağı” tabelasıyla harika yerler görmüşlüğünüz de muhakkak vardır. Öyle lezzetleri var ki akıllardan çıkmayacak ben anlatayım siz ne olduğunu tahmin edin.
İnce bulgurun hakkını vererek açılan incecik bir köfte düşünün. İçinde bol yağlı, salçalı bir kıyma harcı. Ve bir de çıtır çıtır kızartıldığını düşünün. Tabiki içli köfteden bahsediyorum.
Kıymasız köfte mi olur?" diyenlere verilecek bir cevap olabilir bu lezzetli bulgur köftesi. Malatya mutfağında da başköşede yeri olan bu lezzet, Hatay mutfağında da bol maydanozlu olarak karşımıza çıkıyor. Fellah köftesi!
Bayat ekmek içleri ile hazırlanan bu ezmeye Gaziantep ve Hatay ortak yemeklerinden biri diyebiliriz. İçine salça, sarımsak, ceviz ve baharat konuluyor. Ve sonra da yemelere doyulmuyor. Mezelerin en güzellerinden Muhammara.
Özellikle bayramlarda yapılan, sadece kurabiye demeye dilimin varmadığı güzelliğe sahip, özel baharatı ve kalıbıyla gönülleri fetheden kömbe, içinde gerçek hazine saklıyor. Cevizlisi, hurmalısı, sadesi, zeytinlisi... Tam bir enerji deposu!
Künefe için satır satır laflar yazmaya pek de gerek yok diye düşünüyorum. Yapımında kullanılan özel peyniri, sıcacık şerbeti... Desem yeterli olur galiba.
ŞİŞPEREK ÇORBASI:
Malzemeler
- 1 çay bardağı pilavlık bulgur
- 500 gr un
- 2 küçük bağ soğan
- 250 gr kıyma
- Yarım bağ maydanoz
- Tuz
- Kırmızı pul biber, karabiber, az kimyon
- 3 yemek kaşığı pirinç
- 2 kâse tuzlu yoğurt
Nasıl yapılır?
Un, hamur haline getirilir ve yufka olarak açılır. Açılan yufkalar küçük kareler halinde kesilir. Kıyma, ince kıyılmış soğan ve maydanoz, tuz, baharatın hafif kavrulmasıyla elde edilen iç, karelere konur.
Mantı gibi çapraz köşeler birleştirilir. Bunlar tepsiye dizilir ve fırında çok hafif kızartılır. Bir başka tencerede, tuzlu yoğurt, su ve pirinç çorba kıvamına gelene kadar pişirilir. Fırından alınan şişperekler bu çorbaya eklenerek birkaç dakika daha kaynatılır. Üzerine kuru nane serpilir ve sıcak servis edilir.
HATAY TAVA:
Malzemeler:
- 1 kg kuzu kıyma
- 5-6 adet kırmızı yeşilbiber (Karışık)
- 2 adet soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz (İsteyen daha fazla ilave edebilir)
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 4 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
- 2 adet domates
Nasıl yapılır?
Kıymaları bir kaba alıp üzerine ince ince soğanları doğruyoruz. Ardından sırasıyla ince doğradığımız biberleri ilave ediyoruz. Son olarak ince kıymış olduğumuz maydanoz ve baharatlı ilave ederek sıvı yağ ve ince doğramış olduğumuz domatesleri ilave edip güzelce yoğuruyoruz. (dileyen çok az su ilave edebilir, fakat domates suyunu bırakacaktır) Güzelce tepsiye yayıyoruz. Üzerine süslemek için biber ve domates diziyoruz. Üzeri kızarınca fırından alıyoruz.
ZEHTER SALATASI:
Malzemeler:
- 3 demet zahter otu
- 1/2 demet maydanoz
- 2 dal taze soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 adet domates
Nasıl yapılır?
Zahterlerin yapraklarını ayıklayın ve saplarını atın, ayıkladığınız yaprakları bir kaba alın ve güzelce yıkayın. Üstüne bolca tuz serpip güzelce yoğurun, böylece acı sularını salmış olacaklar. Ardından tekrar bol suyla yıkayın ve süzün. Yıkadığınız zahterleri bir kaba alın. Üstlerine ince doğranmış taze soğanları ve maydanozları ekleyin. Sarımsakları rendeleyin, nar ekşisi ve zeytinyağını da ilave edin, tadına bakın ve ihtiyaca göre tuz da ekleyip güzelce harmanlayın. Domatesle süsleyip servis edin.
Püf Noktası
Zahterleri tuzla ne kadar çok ovarsanız acı suyunu atacakları için o kadar çok lezzetleneceklerdir.