Tunç'tan diktatörlük eleştirilerine bir cevap daha
Anayasa değişikliği ikinci tur görüşmeleri başlıyor
Nurdan Eroğlu
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ilk tur görüşmeleri sona eren anayasa değişikliği teklifinin 2. Tur görüşmelerinin bugün başlaması bekleniyor. İlk tur görüşmelerinde değişikliğin 18 inci ve son maddesi 344 oyla kabul edilmişti. AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, değişiklikle diktatörlük geleceği iddialarıyla ilgili “Bunu iddia etmek milletin aklıyla alay etmek değildir de nedir?” diye cevap verdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ilk tur görüşmeleri sona eren anayasa değişikliği teklifinin 2. Tur görüşmelerinin bugün başlaması bekleniyor. İlk tur görüşmelerinde değişikliğin 18 inci ve son maddesi 344 oyla kabul edilmişti. Anayasa değişikliği teklifinin 18. maddesi, partili Cumhurbaşkanı kavramını düzenliyor. 18. maddeye göre, "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine" dair hükmün kaldırılması, değişikliğin yayımı tarihinde; mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe girecek. Milletvekili sayısının 600'e çıkarılması, TBMM seçimleri ve cumhurbaşkanı seçimlerinin 5 yılda bir aynı gün yapılması, cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimine ilişkin değişiklikler, birlikte yapılacak ilk TBMM ve cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihte yürürlüğe girecek.
EN GEÇ REFERANDUM TARİHİ 16 NİSAN
TBMM içtüzüğü gereği Genel Kurulda 2 gün ara verilen görüşmelerin ikinci turunun bugün başlaması bekleniyor. İkinci turda en az 330 oya ulaşılması halinde AK Parti’nin anayasa değişikliğine ilişkin referandumunun en erken 26 Mart, en geç 16 Nisan'da yapılmasını planladığı ifade ediliyor. TBMM Genel Kurulu'nda ikinci turda günde 6 maddenin kabul edilmesi teklifin tümünün de en geç 21 Ocak Cumartesi günü kabul edilerek kanunlaşmasını hedefleniyor.
EN GEÇ 24 OCAK'TA CUMHURBAŞKANIN ONAYINA SUNULACAK
Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun, TBMM Genel Kurulu'nda ikinci turda en az 330 oy alması halinde, 23 ya da 24 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kanunu onaylamak için kendisine tanınan 15 günlük yasal süreyi kullanmasına göre, referandum tarihi kesin olarak belirlenecek ve referandum, anayasa değişikliğine ilişkin kanunun Resmi Gazete'de yayımını takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yapılacak.
TUNÇ’TAN DİKTATÖRLÜK İDDİALARINA BİR CEVAP DAHA
Öte yandan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, sosyal medya adresinden yaptığı paylaşımla değişiklikle diktatörlük geleceği iddialarına bir kez daha cevap verdi. Tunç, “Beş yıl için seçimle gelen, 2 defadan fazla seçilemeyen bir kişi nasıl diktatör olabilir? Cezai sorumluluğu olmayan bir cumhurbaşkanı yerine, millete karşı siyasi sorumluluğu olan, Türkiye Büyük Millet Meclisine karşı cezai sorumluluk getirilen bir sistemde diktatörlük mümkün müdür? Türkiye Büyük Millet Meclisinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yenileyerek görevine son verebildiği bir yönetim sisteminde diktatörlük olabilir mi? Kanun teklif edemeyen, kanuna aykırı kararname çıkaramayan, bütçenin onaylanmasında yasamaya muhtaç olan, yaptığı işlemler yargı denetimine tabi bir cumhurbaşkanının diktatör olacağını iddia etmek milletin aklıyla alay etmek değil de nedir?” dedi.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NELERİ KAPSIYOR?
Peki 18 maddelik anayasa değişikliği neleri kapsıyor. İşte anayasa değişikliğinin yasama, yürütme, yargıyla ilgili maddeleri!
Yasamada milletvekilliği sayısı 550’den 600’e çıkarılacak. Milletvekili seçilme yaşı 25’ten 18’e indirilecek. Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler 5 yılda bir aynı gün yapılacak. TBMM kanun koyma, değiştirme ve kaldırma yetkilerini kullanmaya devam edecek. TBMM genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla denetleme yetkilerini sürdürecek.
YARGIDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
Yargıda Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunun 4 üyesi cumhurbaşkanınca 7 üyesi TBMM tarafından seçilecek. Adalet Bakanlığı müsteşarı kurulun doğal üyesi olacak. Sıkı yönetim askeri mahkemeler kaldırılacak. Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 17’den 15’e düşürülecek.
YÜRÜTMEDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Devletin başı cumhurbaşkanı olacak. Yürütme yetkisi cumhurbaşkanında bulunacak. Cumhurbaşkanın partisiyle ilişiği kesilmeyecek. Cumhurbaşkanlığına siyasi parti grupları, son genel seçimlerde en az yüzde 5 oy alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek. Cumhurbaşkanı yardımcılarını ve bakanlarını cumhurbaşkanı atayacak. Cumhurbaşkanı hakkında suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğuyla soruşturma açılması istenebilecek. Bir kişi en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilecek. Cumhurbaşkanı OHAL kararı verip TBMM’ye sunabilecek. Bütçeyi cumhurbaşkanı belirleyip meclisin onayına sunacak. Üst düzey kamu yöneticilerini cumhurbaşkanı atayacak. Hem cumhurbaşkanı hem TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar verebilecek. Cumhurbaşkanı yürütme yetkisine ilişkin konularda kararname çıkarabilecek.