Müdürlükten Dünya Tütünsüz Günü standı
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü sebebi ile Bartın İl Sağlık Müdürlüğü Tütün Birimi ve Bartın Merkez Toplum Sağlığı Merkezi sigara bıraktırma polikliniği olarak günün anlamına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak adına Merkez Arap Camii önünde ödül almış 'Sigara Bağımlılığı' resim sergisi kuruldu.
“31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” sebebi ile Bartın İl Sağlık Müdürlüğü Tütün Birimi ve Bartın Merkez Toplum Sağlığı Merkezi sigara bıraktırma polikliniği olarak günün anlamına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak adına Merkez Arap Camii önünde ödül almış “Sigara Bağımlılığı” resim sergisi kuruldu. Standa başvuran vatandaşlara CO ölçümü yapılmış, afişler asılarak Hükümet Caddesinde ve pazar yerinde broşür dağıtımı gerçekleştirildi. Sağlık İl Müdürlüğü 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günüyle ilgili şu açıklamada bulundu:
“Müdürlüğümüze bağlı Sağlıklı Hayat Merkezimizde sigara bıraktırma polikliniğine başvuru yapan vatandaşlar sigarayı bırakma girişiminde bulunmaları için teşvik edilmekte ve nikotin bağımlılık düzeyini belirlemek amacıyla nikotin bağımlılık testi uygulanmaktadır. Tespit edilen bağımlılık düzeyine göre; kişiye özel sigara bırakma planı yapılmakta, sigara bırakma sürecinde rehberlik edilerek, ortaya çıkabilecek nikotin yoksunluk belirtileri ile baş etmeye yönelik davranış değişiklikleri hakkında danışmanlık verilmektedir. Polikliniklerde görev yapan hekimler tarafından nikotin bağımlılık düzeyi daha yüksek olan bireylerin tedavilerine başlanarak düzenli kontrolleri yapılmaktadır.
ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı devrede
Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde bulunan Tütün Birimi denetim ekiplerince de ; 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında tütün ürünü kullanmadığı halde tütün dumanına bağlı pasif maruziyet sonucu zarar gören bireylerin ve tüm toplumun temiz hava soluma hakkının korunmak amacıyla ALO 184 SABİM-Tütün İhbar Hattı ve Yeşil Dedektör mobil uygulaması üzerinden gelen başvurulara yönelik ihbar denetimlerimiz ve rutin denetimlerimiz, 7 gün 24 saat esasına göre sürdürülmektedir.
Bakanlığımız tarafından tütün ürünü kullanan bireylere, bu bağımlılıktan kurtulmaları için ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla kesintisiz destek sağlanmaktadır.
Tütün ürünü kullanımı, her yıl milyonlarca insanın sağlığını ve yaşamını kaybetmesine sebep olan önlenebilir risk faktörlerinin başında gelmektedir. Tütün ürünü kullananların yaklaşık yarısı, tütün kullanımı ile ilişkili hastalıklar sebebiyle beklenen yaşam süresinden daha erken dönemde yaşamını kaybetmektedir. Tütün ürünleri sadece onu kullananlara değil, kullanan bireyin çevresine ve tüm topluma pek çok yönden belirgin zararlar vermektedir. Dünyada her yıl tütün ürünü kullanımına bağlı nedenlerden yaşamını kaybeden 8 milyondan fazla kişinin, yaklaşık 1,3 milyonunu, tütün ürünü kullanmadığı halde tütün dumanına maruz kalanlar oluşturmaktadır. Tütün ürünleri hem bireyin ekonomisine hem de ülke ekonomisine zarar vermektedir.
Tütün ürünü kullanımına bağlı tüm bu riskler göz önüne alındığında, geç kalmadan bu bağımlılıktan kurtulmanın sağlık, sosyal, ekonomik ve çevresel pek çok kazanç sağlamaktadır. Tütün ürünü kullanımını bırakmak, her zaman ve her yaşta büyük fayda sağlamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 30’lu yaşlarda sigarayı bırakanların yaşam süresi, sigara içmeye devam edenlere göre yaklaşık 10 yıl artmaktadır. Beklenen yaşam süresindeki bu artış, erken yaşlarda sigara bırakmayla artmakta ve sağladığı yararlar da belirgin olarak görülmektedir.”