Hocalı Katliamı konuşuldu
Bartın Üniversitesi (BARÜ) tarafından 32. yıl dönümünde 'Soykırımdan Zafere Hocalı ve Azerbaycan' başlıklı konferans Bakü Devlet Üniversitesinden konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirildi.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, 26 Şubat 1992’de Hocalı kasabasında yaşanan ve tarihe ‘Hocalı Katliamı’ olarak geçen insanlık dramının 32. yılında “Bilgi ve Belge Yönetimi Perspektifinden, Soykırımdan Zafere Hocalı ve Azerbaycan” konulu konferans düzenledi. Çevrim içi olarak yapılan etkinliğin moderatörlüğünü BARÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Altay gerçekleştirdi.
Etkinliğin açılışında Doç. Dr. Altay, BARÜ’de her yıl Hocalı Katliamında hayatını kaybedenleri anma etkinliği düzenlediklerini, iki ülke arasındaki kardeşliğin göstergesi olarak gerekli hassasiyeti gençlere aşılamak ve tarihte yaşananları unutturmamak adına çalıştıklarını dile getirdi.
Bakü Devlet Üniversitesinden Doç. Dr. Alemdar Cabbarlı, Doç. Dr. Knyaz Aslan, Doç. Dr. Nadir İsmailov ve Doç. Dr. Parviz Kazimi’nin konuşmacı olarak yer aldığı konferansta, Hocalı Katliamından Karabağ Zaferine giden sürecin hem tarihsel boyutu hem güncel meselelere farklı bakış açılarıyla katılımcılara bilgiler verildi.
Bilgi ve Belge Yönetimi Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Alemdar Cabbarlı konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün “Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir” sözlerine değinerek Azerbaycan ve Türkiye arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarını vurguladı.
Editörlük-Yayıncılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Knyaz Aslan, Hocalı şehrinin tarihçesini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.
Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nadir İsmailov ise konuşmasında Karabağ Sorunu’na değinerek geçmişten günümüze bir perspektif çizdi.
Son olarak Bilgi ve Belge Yönetimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Parviz Kazimi “Karabağ’da Kütüphane-Bilgi Altyapısının Restorasyonunda Türk Devletlerinin Kütüphane Modelinin Kullanılması” başlıklı sunumunda, saldırılarda zarar gören eserlere değinerek yaşanan facianın boyutunu görsellerle aktardı.
Azerbaycan’dan ve Türkiye’den çok sayıda katılımcı tarafından ilgiyle takip edilen konferansa BARÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birgül Koçak Oksev de katıldı. Etkinlik, yaşanan acıların bir daha tekrarlanmaması temennisi ve “Tek Millet İki Devlet” vurgusu ile son buldu.