ESNAFA HİBE DESTEĞİ BAŞVURULARI BUGÜN BAŞLIYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği hibe desteği için başvuru tarihi belli oldu. 25 Mayıs 2021 tarihinden (bugün) itibaren 1 ay boyunca e-Devlet üzerinden yapılabilecek başvurularla ilgili açıklamada bulunan Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Tepe, hibe desteğinden basit usulde vergilendirilen esnafların faydalanamayacağına dair iddiaların doğru olmadığını belirterek faydalanacak mesleklerin nace kodlarının açıklandığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, koronavirüs pandemisinden olumsuz etkilenen esnafa karşılıksız hibe verileceğini belirtmişti. 4 milyar 622 milyon liralık destek için başvurular 25 Mayıs (bugün) itibariyle başlayacak. İşte başvurudan faydalanacak meslek kolları ve başvuru detayları...
25 Mayıs Salı günü (bugün) itibariyle başlayacak olan ve 1 ay sürecek başvurular, e-Devlet (giris.turkiye. gov.tr) üzerinden meslek kodlarına göre yapılacak. Başvuru adımlarını izlemekte zorlananlar, esnaf odalarından yardım alabilir.
Konuyla ilgili bir açıklama da geçtiğimiz günlerde Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Tepe’den geldi.
Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Tepe, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, esnafa verilecek 3 bin ve 5 bin liralık destek ödemesinin tarihi ve başvuru kanalına ilişkin detaylı bilgiler verdi.
Nace kodları açıklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ve geçtiğimiz günlerde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren hibe desteğinden basit usulde vergilendirilen esnafların faydalanamayacağına dair iddia, görüş veya tezlerin de doğru olmadığını belirten Tepe, yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Salgından etkilenen esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik hibe desteği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. 17 Mayıs 2021 tarihi itibariyle gelir vergisi mükellefi olan esnaflarımız 5 bin - 3 bin TL hibe desteğinden faydalanabilecektir.
Ticaret Bakanlığınca yayımlanan genelge ile 5 bin ve 3 bin hibe desteğinden faydalanacak mesleklerin nace kodları açıklanmıştır. Başvurular 25 Mayıs itibarıyla e-devlet üzerinden yapılmaya başlanacaktır.
Basit usul esnaflar da faydalanabilecek
Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan 5 bin - 3 bin TL’lik hibe desteğinden basit usulde vergilendirilen üyelerimizde faydalanacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan ve Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren hibe desteğinden basit usulde vergilendirilen esnaflarımızın faydalanamayacağına dair iddia/görüş veya tez doğru değildir.
Yayımlanan Resmi Gazete'de ‘gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkarlarımız ile gerçek kişi tacirler’ diye bir tanım yapılmamış, ‘gelir vergisine tâbi esnaf ve sanatkarlarımız ile gerçek kişi tacirlere’ diye bir tanım yapılmıştır.
Bu realite karşısında; Gelir Vergisi Kanunu’nun 46. Maddesine göre basit usulde vergilendirilenler, kazancın tespiti ve Vergi Usul Kanunu'nun defter tutma hükümleri hariç, bildirme, vesikalar, muhafaza, ibraz, diğer ödevler ve ceza hükümleri ile bu Kanun ve diğer kanunlarda yer alan ikinci sınıf tüccarlar hakkındaki hükümlere tabidirler.
Gelir Vergisine tabi olan ticaret ve sanat erbapları kazancın tespiti bakımından ‘Basit Usulde Gelir Vergisine Tabi Olanlar” ve ‘Gerçek Usulde Gelir Vergisine Tabi Olanlar” olarak ikiye ayrılırlar.’ ifadesinden de anlaşılacağı üzere; basit usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkarlarımızın da gelir vergisine tâbi oldukları açıktır.
Dolayısıyla basit usulde vergilendirilen üyelerimizin bu yardımdan faydalanamayacağına dair görüş, iddia veya tez yersizdir.”
Hibe verilecek birinci ve ikinci gruptaki ekonomik faaliyetler
Ticaret Bakanlığının internet sitesinden de destek şartlarına ilişkin bilgi verildi.
Buna göre, hibe desteği, tek seferde ödenmek üzere, ekonomik faaliyet konuları Bakanlık tarafından belirlenen birinci grup için 5 bin lira ve ikinci grup için 3 bin lira olarak belirlendi.
5 bin lira destek alacak birinci esnaf grubu
Bu kapsamda, 5 bin lira ile desteklenecek birinci grupta aralarında kayak pistlerinin işletilmesi, sirkler, gösteri sanatları, nikah ve düğün salonu işletmecileri, kaplıca, SPA merkezleri, sinema filmi gösterimi, spor ve eğlence amaçlı spor hizmetleri, plaj alanlarının işletilmesi, eğlence parkları, öğrenci ve işçi yurtları, pansiyonları, kara yolu şehir içi ve şehirler arası havaalanı servisleri ile yolcu taşımacılığı, kantinler, kırtasiye ürünlerinin perakende ticareti, internet kafelerin faaliyetleri, şehir içi personel ve okul servisleri, çay ocakları, kıraathaneler, kahvehaneler, kafeler gibi işletmelerin bulunduğu 35 ekonomik faaliyet yer alıyor.
3 bin lira destek alacak ikinci esnaf grubu
Söz konusu kararlar doğrultusunda 3 bin lira hibeyle desteklenecek ikinci grupta da aralarında pizzacı, çeşitli eğitim kursları, çocuk kulüpleri, canlı tiyatro, opera, bale, müzikal, konser gibi yapımların sahnelenmesi, deniz ve kıyı sularında diğer yolcu taşımacılığı, reklamcılık ile ilgili fotoğrafçılık, dövme ve piercing hizmetleri, kuru temizleme hizmetleri, çilingirlik, güzellik salonları, pastaneler, tarihi alanlar ve yapılar ile benzeri turistik yerlerin işletilmesi gibi işletmelerin bulunduğu 304 ekonomik faaliyet bulunuyor.
Ödeme detayları
Bakanlıkça belirlenen birinci ve ikinci grupta yer alan ekonomik faaliyetler Ticaret Bakanlığı internet sitesinden görülebiliyor.
Diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulanan benzer nitelikteki desteklerden faydalanılması, bu destek programından faydalanılmasına engel teşkil etmeyecek. Ticaret Bakanlığı, destek programının uygulanmasına ilişkin başvuru, değerlendirme, kabul, ödeme, uygulama ve diğer süreçlere yönelik protokol yapılan kurum ve kuruluşlar ve bunların taşra teşkilatına görev ve yetki verebilecek.
Destek başvuruları ve itirazlar elektronik ortamda "www.turkiye.gov.tr" internet adresi üzerinden yapılacak.
Başvuruların uygun bulunması halinde ilgilinin banka hesabına destek ödemesi gerçekleştirilecek. İlgilinin belirttiği banka hesabına aktarılamayan bedeller serbest ödeme yöntemiyle verilecek.