Çelik ve Sandalcı sektördeki sorunlarını anlattı
Gazeteci Mustafa Ahmet Oktay'ın sunduğu Enine Boyuna programına katılan Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği İl Temsilcisi ve Lider Dünyam Temizlik Hizmetleri ve Apartman Yöneticiliği Firması Sahibi Mustafa Çelik ile programa telefonla bağlanan Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında sektörde yapılan çalışmaları anlattı. Çelik ve Sandalcı programda ayrıca sektörün sorunlarını da dile getirdi.
Gazeteci Mustafa Ahmet Oktay’ın sunduğu Enine Boyuna programına katılan Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği İl Temsilcisi ve Lider Dünyam Temizlik Hizmetleri ve Apartman Yöneticiliği Firması Sahibi Mustafa Çelik ile programa telefonla bağlanan Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında sektörde yapılan çalışmaları anlattı. Programda ilk olarak koronavirüsle mücadele kapsamında sektörde yapılan çalışmaları anlatan Mustafa Çelik, “Bizim bünyemizde temizlik ve yönetim olarak iki bölüm var. Koronavirüsle ilgili çalışmalarımızda bir ilaçlama firmamız bizim çözüm ortağımız. Onunla birlikte hizmetini yaptığımız binalarda düzenli bir şekilde ilaçlamalarımızı yapıyorduk. Bu süreçte de binalarımızda ilaçlama işlemlerini düzenli bir şekilde yapıyoruz. Şuanda biz ortalama 120 sitede yönetim hizmeti veriyoruz. 300 blokta da merdiven temizliğimiz var. Bu da daire bazına vurduğumuzda 3 bin daireye tekabül ediyor. Gün geçtikçe bu talep artıyor. Amasra’da da şuanda bir girişim var. Bu sektöre girmek isteyen ya da sektörde çalışan her arkadaşımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.
“Mevzuatta ayrıntılı düzenlemeler gerekiyor”
Ardından sektördeki sorunları anlatan Çelik şöyle devam etti:
“Kat Mülkiyetleri Kanuna göre 8 ve üstü daireye sahip olan binalarda yönetim kurma mecburiyeti var. Apartmanla ilgili yönetim toplantılarımızı ise ilk önce salt çoğunluğa bağlı olarak yapıyoruz. Eğer bunu ilk toplantıda sağlayamazsak 15 gün sonra ikinci bir toplantı yapıyoruz ve bu toplantıda salt çoğunluğa bakmadan apartmanla ilgili gerekli kararları alıyoruz. Şuanda profesyonel yönetim anlamında bir kanunumuz yok. Ancak “Belli bir ücrete ve sözleşmeye dayalı apartman yöneticiliği yapabilir” şeklinde bir vergi kodumuz var. Biz binalarda bir sözleşmeye dayalı apartmanlarda yöneticilik yapıyoruz. Ne yazık ki Bartın’da Kat Mülkiyeti Kanunu binalarda hiç uygulanmıyor. Firmamızda 34 kişiye istihdam sağlıyoruz ama ne yazık ki mevzuatta bizle ilgili ayrıntılı düzenlemeler yer almıyor. Mevzuat içerisine alınması gereken durumlar var.
“Sektörün odalaşması gerekiyor”
Biz Berberler Odasına bağlı olarak faaliyet gösteriyoruz ancak düşündüğünüz de yönetim hizmetlerinin Berberler Odasına ne işi var? Bizim aslında ilk iş olarak bu işi odalaştırmamız lazım. O kadar çok kayıt dışı çalışan var ki. Önemli olan bu işi hakkıyla yapanın yapması. Pandemi sürecinde dahi çalışanlarımız hizmetlerini aksatmadan devam etti. Buradan tüm çalışanlarımıza da bunun için teşekkür ediyorum. Bizim amacımız aslında vatandaşımızı daha çok rahatlatmak. Şeffaflık çok önemli. Biz her şeyden önce yönetim firmalarının şeffaf olmasını istiyoruz.”
Sandalcı: “Hizmetleri aksatmadan her gün çalışıyoruz”
Programa telefonla bağlanan Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı ise şu açıklamalarda bulundu:
“Şuanda Türkiye’de 32 ilde hizmet vermekteyiz. Kat maliklerimizin mutlu yaşam alanlarında yaşaması amacıyla profesyonel tesisi hizmetlerinin oluşturduğu bir topluluğuz. Dolayısıyla hizmetlerimiz ve sorumluluklarımız çok önemli. Profesyonel yapı hizmeti belgesiyle birlikte ülkemizde verilmesi gereken bir değer. Üyelerimizle birlikte ülke genelinde hizmet vermeye devam edeceğiz. Koronavirüs salgınına karşı kapatamayacağımız mekanlar olan, hastaneler, siteler, AVM’ler gibi yerlerde güvenlik, temizlik, yönetim, ilaçlama gibi hizmetlerin aksamadan devam etmesi zorunluluğu ortadadır. İşte bu ve bunun gibi yerlerde entegre bina ve tesis hizmetleri devam etti. Dolayısıyla sektör çalışanlarımızda aksamaması gereken bu hizmetleri verebilmek adına her gün hizmet vermeye devam ettiler. Hizmetlerin durdurulması toplum sağlığı ve güvenliği açısından mümkün değil.
“Dezenfeksiyon hizmetlerini eksiksiz yerine getirdik”
Dolayısıyla pandemiye karşı alınan tüm önlemler kapsamında firmalarımız dezenfeksiyon hizmetlerini eksiksiz yerine getirmiştir. Çalışmalar ülke genelinde profesyonel bir şekilde uygulanmıştır. Çalışanların sağlıklarını korumak amacıyla Sağlık Bakanlığının önerilerini eksiksiz uygulamaya çalıştık. Bu önlemler haricinde enfeksiyon ve virüs riskine karşı hijyen yetersizliğine karşı bizlerde önlemler aldık. Bu çerçevede tesislerdeki riski en aza indirdik. Fakat hafta sonu alınan sokağa çıkma yasağı gibi önlemlerden dolayı tesislerimizde kat maliklerinin temizlik hizmetleri aksadı. Fakat biz bu durumu kat maliklerimize anlattık. Gerekli uygulamalarımızı ve sitelerimizde eylem planlarını uyguladık. İnşallah bundan sonraki süreçte yetkililerimiz alacağı kararlarda entegre tesis ve yönetim hizmetlerini de dikkate alırlar. Bizim mücadelemiz bu uğurdadır.
“Çalışanlarımızın güvence altına alınmasını istiyoruz”
Biz yöneticilerimizde şu süreçte manevi destek bekliyoruz. Çalışanlarımızın güvence altına alınmasını istiyoruz. Temizlik ve yönetim şirketleri şu süreçte bile temizlik ve güvenlik personellerini işten çıkarmıyorlar. Fakat personel teşviki ve sağlanan olanaklar yetersiz. Dolayısıyla bu süreçte devletimizden yeterli desteği görürsek bizler işlerimizde daha başarılı olur ve insanlığa, kat malilerimize sektör olarak hizmetler daha profesyonel gider.”