Belediye daha detaylı açılış yapacak

Akın: '2 yıl içinde ırmağa gireriz'

Belediye daha detaylı açılış yapacak

Nurdan Eroğlu

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılan ve Dallıca’ya canlı olarak ta bağlanılan 2017 Çevre Projeleri açılış töreninin ardından Bartın Atıksu Arıtma Tesisi ve İnkumu Atıksu Arıtma Tesisi ile Derin Deniz Deşarjı Projeleriyle ilgili açıklamada bulundu.  Bartın’da her gün 3 bin ton kanalizasyonun Bartın Irmağı’na aktığını ifade eden Akın, artık ırmağa kanalizasyon sularının akmadığını söyledi. Cemal Akın, “2 sene sonra ırmağa girmeye başlarız” dedi. Akın, ayrıca Bartın Belediyesi olarak daha detaylı bir açılış yapacaklarını da söyledi.

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Cuma günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılan ve Dallıca’ya canlı olarak ta bağlanılan 2017 Çevre Projeleri açılış töreninin ardından Bartın Atıksu Arıtma Tesisi ve İnkumu Atıksu Arıtma Tesisi ile Derin Deniz Deşarjı Projeleriyle ilgili açıklamada bulundu.  Bartın Atıksu Arıtma Tesisinde 8 terfi merkezinin çalışmaya başladığını ifade eden Akın,  “Düzgün yapılıp yapılmadığıyla ilgili bütün bilgileri de anlık merkeze alıyor ki, herhangi bir arıtmadan kaçılmasın diye. Çünkü pahalı bir tesis. Pahalı bir tesis olduğu kadar masraflı bir tesis. 8 tane terfi merkezinden buraya atıkları taşıyorsunuz. Hepsinde de motorlar çalışıyor. Bunun hepsi para demek. Burada 15 yeni personelimiz de çalışıyor. Bunlar da para demek. Yani nihayetinde burada yapılan iş masraflı ol olmasına rağmen katlanmak zorundasınız. Çünkü Bartın için çok önemli bir tesis. Yine İnkumu hepimizin bildiği gibi 50 yıldan bu yana 5 ay boyunca her gün 250 ton kanalizasyon çekiyorduk. Şimdi Allah’ın izni ile oda bitti” dedi.

“DAHA DETAYLI BİR AÇILIŞ YAPACAĞIZ”

Cuma günü yapılan açılışın acele yapılan bir açılış olduğunu kaydeden Cemal Akın, Bartın Belediyesi olarak daha detaylı bir açılış düzenleyeceklerini söyledi. Akın, “Ayrıca Bartın’da da 35 yıldan bu yana günlük 3 bin ton kanalizasyon akıyordu. Bundan da kurtulmuş olduk. Hijyeni sağlamış olduk. Bartın’a hayırlı uğurlu olsun. Tabiî ki bu toplu bir açılış olduğu için alelacele yapılan bir açılış oldu. İnşallah ilerleyen zamanlarda Bartın halkına tanıtma amaçlı bir açılış yapacağız. Daha detaylı şekilde olacak bu açılış. Tesisleri gezdireceğiz ve nasıl çalıştığını göstereceğiz. Bunun içinde bir örnektir” şeklinde konuştu.

“IRMAĞI KİRLİLİKTEN KURTARDIK”        

Bartın Irmağını kirlilikten kurtardıklarını vurgulayan Akın, “Böyle bir tesisinde her yere yapılmasını arzu ediyoruz. Bildiğiniz gibi biz bu ırmakta yüzmeyi ve balık tutmayı öğrendik. Ama maalesef şimdi bu ırmağa girilemiyor. Maalesef ırmakta balık tutamıyorsunuz. Irmak kirlenmiş halde. Bu kirlilikten kurtarmanın bir yolu da arıtma tesisiydi. Tabi içinde nakliye yapılabilen ve teknelerin gezebildiği bir ırmağımız var. Biz yalı bölgesini faaliyete geçirdikten sonra bir canlanma başladı. Ama terfi merkezinden akan bir kanalizasyonu görünce vatandaşlar bir daha gelmek istemiyordu. Biz burayı bundan kurtardık. Özellikle yaz günü koku ve mikrop yayıyordu. Bartın bundan kurtulmuş oldu” ifadelerinde bulundu.

“BUNUN İÇİN ÇOK UĞRAŞTIK”

Her iki tesisin yapımı için çok uğraştıklarını kaydeden Cemal Akın, “Bunun için çok uğraştık. En az 100 sefer bakanlığa gittik. Lünen’e gittik. Bunu sadece kendimiz yapmadık. Bu işle ilgili belediyede ne kadar görevli arkadaş varsa onlarla yaptık. Yani bu bir ekip işi. Ekiplerimizle mücadele ettik ve başardık. Bunun için ekibime teşekkür ediyorum. Yüklenici firmaya da teşekkür ediyoruz. Çünkü İnkumu’nda 2 yılda yapılacak işi 9 ayda teslim ettiler. Burası da 2018 Haziran ayında bitmiş olacaktı. Burayı da teslim ettiler. Bakanlığımıza da, kardeş şehrimize de teşekkür ediyoruz. Sonuçta herkes buraya bir emek verdi ve bunu yapmayı başardık” açıklamasında bulundu.

“ELDEN KAÇMAK ÜZERE OLAN BİR PROJEYDİ”

Projenin gerekli yer tahsisi yapılamadığı için elden kaçmak üzere olan bir proje olduğuna dikkat çeken Cemal Akın, “Burası bizim göreve geldiğimizde 2007-2008 yılında başvurusu yapılmış ama artık elimizden kaçmak üzere olan bir projeydi. Bunu neden söylüyorum çünkü yer alınamamıştı. 51 dönümlük bir yer 1994 yılında tespit edilmesine rağmen alınamamıştı. Biz 3 ay içerisinde aldık ve bakanlığa teslim ettik.  Bu projenin içerisinde İnkumu yoktu. Biz İnkumu’nu da katıp projemizi teslim ettik. Tabi projeyi teslim etmek yetmiyor bunun yanında çok uğraş verdik. Altı yıl boyunca Avrupa Birliği’nden sadece bu projenin parasının çıkarılması için Almanya ve Brüksel ile irtibatlar kurduk ve ihale sürecinde ihaleyi alan firmamız çok kısa süre içerisinde işi tamamladı” dedi.

HER 2 PROJE TOPLAM 17 MİLYON 350 BİN EURO BEDELİNDE

Her iki projenin toplam bedelinin 17 milyon 350 bin Euro olduğunu dile getiren Cemal Akın, “17 milyon 350 bin Euro değerindeki bir proje ve ilk etabı 7 milyon 350 bin lira. Bunun yüzde 85’i Avrupa Birliği tarafından, yüzde 9’u Bartın Belediyesi’nin katkısı, yüzde 6’sı da Çevre Bakanlığı katkısı ile yapılan bir proje. Bu projede bizim ödememiz gereken paranın 2 milyon 300 bin liralık kısmını şu ana kadar ödedik. Toplamda 3 milyon liranın üzerinde bir ödeme yapacağız. Tabi son hak ediş yapıldığında kalan kısmı da müteahhit firmaya teslim edeceğiz. Gerçekten İnkumu kanalizasyondan, pislikten kurtuldu. İnkumu’nun denizi artık mavi bayrağı hak edecek noktaya geldi” dedi.

“2 YIL SONRA IRMAĞA YENİDEN GİRMEYE BAŞLARIZ”

Bartın’da her gün 3 bin ton kanalizasyonun Bartın Irmağına aktığını ifade eden Akın, “Bartın’da da her gün 3 bin ton kanalizasyon ırmağa akıyordu ama artık akmıyor. Bartın’da sekiz tane terfi merkezimiz var. Yedi tane terfi merkezine giden atık su ve kanalizasyon sekizinci terfi merkezi olan Gölbucağı’ndan dallıca arıtma tesisine geliyor. Bartın Irmağı iki yıl içerisinde kendine gelmeye başlar. İki sene sonra ırmağa girmeye başlarız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

ÇAMUR GÜBRE YAPILACAK

Atıksuyun temizlenmesinin ardından geriye kalan çamuru gübre olarak değerlendirmek istediklerini kaydeden Cemal Akın, “Burada arıttığımız suyu yeniden ırmağa veriyoruz.  Geri kalan çamur dediğimiz kısmı içinde tahliller yaptırdık ve gübre yapılabilecek noktada. Bununla ilgili de bir çalışma yapıyoruz. Çamurdan da atılmadan faydalanmak istiyor ve belediyemize de katkısı olsun arzuluyoruz” şeklinde konuştu.

“2025’E KADAR İLAVE YAPILMADAN ARITMA YAPACAK YERİMİZ VAR”

2025 yılına kadar hiç ilave yapılmadan artıma yapmaya yetecek kadar yer olduğuna dikkat çeken Akın, son olarak “Atık su arıtma tesisini çevre illerde olmayan bir hale getirdik ve çokta büyük bir yer aldık. Burası 2025 yılına kadar hiç ilave yapılmadan, rehabilite edilmeden artıma yapmaya yetecek kadar arıtma yerimiz var bizim. Bir havuz yapıldığında bu 20-30 yıl daha uzayabiliyor. Yani yaptığımız tesisler en az 50 yıla hitap eden tesisler. Buradan Bartın Belediyesi’nde çalışan laborant arkadaşlarımızın tahlilleri noktasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na anlık izleme gönderiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı burada ki arıtmanın düzgün yapılıp yapılmadığıyla ilgili de bütün bilgileri anlık olarak kendi merkezine alıyor. Çok pahallı bir tesis ve pahallı olduğu kadar masraflı bir tesis. Atık su ve kanalizasyon sekiz tane terfi merkezinden buraya motorlar kullanılarak basılıyor. Bunun hepsi para demek. İlave 15 civarında elemanımız çalışıyor. Nihayetinde burada yapılan iş masraflı olsa da buna katlanmak gerek” ifadelerinde bulundu.