Bartın belediye meclisi imar değişikliğini onayladı

Endüstri Meslek Lisesi yıkılıyor

Bartın belediye meclisi imar değişikliğini onayladı

Nurdan Eroğlu

Bartın’ın en eski liselerinden biri olan Bartın Endüstri Meslek Lisesi şuan ki adıyla Bartın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yıkılacak. Yerine ise yeni eğitim alanı ve idari binası ile birlikte kent camisi yapılması planlanıyor. İl Özel İdarenin belediyeye gönderdiği imar değişikliği karşıt görüşlere rağmen oy çokluğu ile Bartın Belediye Meclisi tarafından kabul edildi.

1 Ekim 1967 tarihinde   3 bölümden oluşmuş olarak 1 müdür,8 öğretmen,1 memur,1 hizmetli kadrosu, Tesviye  Bölümünde 25, Metal İşleri Bölümünde 24,   Ağaç İşleri Bölümünde 16 öğrenci olmak üzere toplam 65 öğrenci ile  eğitim-öğretime açılan Bartın Endüstri Meslek Lisesi şuan ki adıyla Bartın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yıkılacak. Bartın Belediyesi Belediye Meclis Toplantısında mevcut Endüstri Meslek Lisesi binasının yerine yeni eğitim alanı ve idari binası ile birlikte kent camisi yapılması konusunda İl Özel İdarenin belediyeye gönderdiği imar değişikliği karşıt görüşlere rağmen oy çokluğu ile kabul edildi.

 YERİNE EĞİTİM ALANI VE İDARİ BİNASI İLE KENT CAMİSİ YAPILACAK

Meclis toplantısında CHP’li Belediye Meclis Üyelerinden Ömer Kemal Çubukçuoğlu trafik yoğunluğu oluşturacağı gerekçesiyle camii yapımının başka bir noktaya yapılması konusunda görüş belirtti. Görüşlerin belirtilmesinin ardından oylamaya geçilirken MHP’li meclis üyesi ve aynı zamanda Başkan Vekili olarak görev yapan Mehmet Sandıklı’nın oylamada ret oyu kullanması dikkat çekti. Sandıklı, MHP grubunda bu maddeye tek ret oyu kullanan isim oldu. Endüstri Meslek Lisesi binasının taşınmasının sonrasında söz konusu araziye yeni eğitim alanı ve idari binası ile kent camisi yapılması konusunda ki imar planı değişikliği Belediye Meclisi tarafından oy çokluğuyla kabul edildi.

GENEL BAŞKAN BALIK LİSENİN YIKILMASINA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Ancak Endüstri Meslek Lisesinin yıkılmasıyla ilgili ise çeşitli görüşler bulunuyor. Birkaç hafta önce Bartın’a gelen Eğitim –İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Balık,  sendikanın Bartın Şubesi binasında yaptığı açıklamada Endüstri Meslek Lisesinin yerinin asla değiştirilmemesi gerektiğini söylemişti. Balık, “1967’den beri şehrin merkezinde devam eden ildeki meslek lisesinin şehrin dışına taşınma projesi var. Meslek lisesine incelendiği zaman köyden, kırsaldan gelmiş halk çocuklarının gider. Siz merkezdeki bir okulu alıp şehir dışına taşırsanız köyden gelen çocukların şehirle bütünleşmesini engellemiş olursunuz. Yani sosyalleşmesinin de önüne geçmişsiniz. Meslek Lisesi şehrin merkezinde ve çok güzel bir okul. Elbette o okulun teknolojik ve bina olarak yenilenmeye ihtiyacı var ama bunlar yerinde yenileme çalışmalarıyla yapılabilir. Bartın endüstri meslek lisesi yerinde kalmalıdır asla yeri değiştirilmemelidir” demişti.

İŞTE LİSENİN TARİHÇESİ!

Bartın’ın en eski okullarından biri olan lisenin tarihçesi ise şu şekilde:

1961 Yılında bir liseye kavuşan Bartınlılar ilçeye birde o zamanki ismi  Erkek Sanat Enstitüsü olan Endüstri Meslek Lisesi kazandırabilmek için ilçede  28 Nisan 1961 tarihinde Sanat Enstitüsü Yapma ve Yaşatma Derneği adı altında bir  dernek kurmuşlardır. Başkanlığını 28 Nisan 1961 v e 11 Ocak 1964 tarihlerinde Turan  Gökdeniz, 12 Ocak 1964 ve 28 Mayıs 1965 tarihlerinde de Yunus Gürsoy yapmıştır.  Oluşturulan yönetim kurulu şimdiki Ağaç işleri Atölyesinin bulunduğu yerde  demircilik ve marangozluk kurs binasını yaptırarak çalışmaya başlamasını  sağlamıştır. Bilahare Sanat Enstitüsünün planlarını hazırlatarak dershane  binasının temellerini atıp I. tabliyeye kadar çıkartılmış, ancak atölye  kısımların toprak seviyesinden 1 metre yükseltilmesi sağlanabilmiştir. Derneğin 28 Mayıs 1965  tarihinde yapılan genel kurul toplantısında alınan kararla Bartın Lisesini  Yaşatma Derneği ile birleştirilmiş ve ismi Lise ve Mesleki Teknik Okulları  Yapma ve Yaşatma Derneği olarak değiştirilmiştir. Oluşturulan yönetim kurulu  binanın betonarme, derslik binasının 800 metrekare üst katını, demir atölyesi ile tesviye  atölyelerinin asmolenlerini ve tabliye betonlarını döktürmüştür. Bu  çalışmalardan sonra bina Milli Eğitim Bakanlığına devredilerek geriye kalan  kısımlar bakanlıkça tamamlatılmıştır. Bakanlıkça yapılan çalışmalar  karşılığında 813 bin 529 TL harcanmıştır.

1 EKİM 1967 TARİHİNDE EĞİTİM-ÖĞRETİME BAŞLADI

1 Ekim 1967 tarihinde 3  bölümden oluşmuş olarak 1 müdür, 8 öğretmen, 1 memur, 1 hizmetli kadrosu, Tesviye  Bölümünde 25, Metal İşleri Bölümünde 24,  Ağaç İşleri Bölümünde 16 öğrenci olmak üzere toplam 65 öğrenci ile  eğitim-öğretime açılan okul, 1982 yılında yeni derslik binası ve Motor Atölyesinin  hizmete girmesi ile dört bölüm, 1992-1993 öğretim yılında  Elektrik ve Elektronik Bölümlerinin açılması  ile altı bölüm 1991-1992 öğretim yılında Teknik Lise Makine Bölümü 1996-1997  Eğitim-öğretim yılında Elektronik  Teknik  Lise, 1992-1993 İkili Meslek Eğitimi çerçevesinde Türk-Alman Mesleki Eğitim  Merkezi  kapsamında Endüstriyel Elektronik  meslek alanında 1993-1994 eğitim-öğretim yılında motor meslek alanında  eğitim faaliyetlerine devam   etmiştir. 1998-1999 eğitim-öğretim yılında  Anadolu Bilgisayar Teknik Lise, 1999-2000 eğitim-öğretim yılında Tesisat  Teknolojileri(Sıhhi Tesisat)bölümü eğitim-öğretime açılmıştır. 2003-2004 eğitim-öğretim yılında Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar  Bölümü hizmete açılmıştır.2008-2009 eğitim-öğretim yılında Denizcilik Anadolu  Meslek Lisesi-Gemi Yapımı Alanı açılmıştır.   

1993 Yılında Elektrik, Elektronik, Tesviye, Mobilya  Dekorasyon ve Metal Bölümü Atölyelerinin yeni binalarının yapımına  başlanmış, 1996 yılında Elektrik-Elektronik Bölüm binası ,1997  yılında Tesviye Bölümü Binası, 2000 yılında  Mobilya Dekorasyon ve Metal İşleri Bölümleri binası bitirilerek hizmete  girmiştir.  3 Temmuz 2002 yılında mesleki  eğitimin yeniden yapılandırılması doğrultusunda “Mesleki ve  Teknik Eğitim Yönetmeliği” çıkarılmış olup,   2002-2003 öğretim yılında okul bünyesinde METEB kapsamında ZKÜ Bartın Meslek  Yüksek Okulu teknik branşlar eğitim-öğretime başlamıştır.2005-2006 Öğretim  Yılına kadar bu uygulama okulda yapılmıştır. Bu konuda Meslek Yüksek Okulu, okulun  atölyelerindeki fiziki imkân ve donatılardan faydalanması için çalışılmaktadır.