Tunç, Uludere Olayıyla İlgili TBMM'de Konuştu

'Türkiye üzerinde hain planları olanlar emellerine ulaşamayacaktır'

Tunç, Uludere Olayıyla İlgili TBMM'de Konuştu

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, HDP’nin Uludere olayının araştırılması için verdiği grup önerisi hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda konuştu. Tunç, “Uludere’de 34 vatandaşımızın ölümü ile sonuçlanan olay, 15 Temmuz darbe soruşturmaları kapsamında yeniden ele alınabilecektir” dedi.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, HDP’nin Uludere olayının araştırılması için verdiği grup önerisi hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda konuştu. 5 yıl önce Şırnak Uludere’de Irak sınırında yapılan hava harekatı sonucu 34 vatandaşımızın hayatını kaybetmesinin herkesi derinden yaraladığını ifade eden Tunç,  “5 yıl önce Şırnak Uludere’de Irak sınırında yapılan hava harekatı sonucu 34 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ülke olarak hepimizi derinden yaralamış, o dönemde olayın sebeplerinin açığa çıkarılması ve sorumluların bulunması yönünde tüm siyasi partilerin görüşleri olmuş, hükümetimiz hayatını kaybeden vatandaşlarımızın akrabaları ile yakından ilgilenmiş, mağduriyetlerinin giderilmesi ve yakınlarına tazminatlar ödenmesi noktasında hassas davranılmıştır” dedi.

“OLAYLA İLGİLİ SORUŞTURMALAR YAPILDI”

Olayla ilgili soruşturmaların başlatıldığını ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun araştırma yaptığını, yargının da bazı sonuçlara vardığını hatırlatan Yılmaz Tunç, “Olay sonrası Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış, konunun askeri görev ile ilgili olması nedeniyle görevsizlik kararı vererek dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na göndermiştir. Genelkurmay Askeri Savcılığı, TSK personeli olan 5 şüpheli hakkında “kaçınılmaz hata” gerekçesi ile kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vermiştir. Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın verdiği karara yapılan itiraz Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından reddedilmiştir. Olayda hayatını kaybedenlerin yakınları 18 Temmuz 2014'te Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. AYM'ye yapılan başvuruda başvurucu avukatların vekaletnamelerinin eksik olması nedeniyle başvuruculara 15 günlük kesin süre verdi. Belirlenen eksiklikler kesin sürede giderilemediği için dava reddedilmiştir” şeklinde konuştu.

“ULUDERE İLE İLGİLİ ANAYASA MAHKEMESİ KARARI ESASA İLİŞKİN DEĞİL”

Araştırma önergesinde Anayasa Mahkemesinin red kararı vermesi ile iç hukuk yollarının tüketildiğinin bahsedildiğini belirten Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi, başvurucuların avukatlarının verilen 15 günlük kesin süreye rağmen vekaletlerini sunmadıkları için red kararı verdiğini, eğer vekaletlerini sunsalardı, dosyanın AİHM’ne gitmemiş olacağını, bu kararın esasa ilişkin bir karar olmadığını, şekli bir karar olduğunu söyledi. 

“15 TEMMUZ SONRASI OLAYIN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ ORTAYA ÇIKTI”

Yılmaz Tunç, araştırma önergesinin 3 Haziran 2016 tarihinde meclise sunulduğunu kaydederek “O tarihten sonra 15 Temmuz hain darbe girişimi gerçekleşti. Ve bu tarihten sonra geçmişte yaşanan bir çok olayın yeniden değerlendirilmesi gerektiği ortaya çıktı” dedi.

“ÜLKEMİZ ÜZERİNDE OYNANAN OYUNLARIN BİR PARÇASI”

Tunç, Uludere olayının, ülkemiz üzerindeki oynanan oyunların bir parçası olduğuna inandığını belirterek, “Terörü sonlandırmak için başlatılan çözüm süreci sonrasında 7 Şubat MİT Krizi ile başlayan olaylar zinciri, OSLO görüşmelerinin sızdırılması ve ardından Uludere’de 34 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine yol açan bu önemli olay, yine sonrasında, gezi olayların ile çıkarılmaya çalışılan iç karışıklık, Kobani olayları, 17-25  Aralık yargı darbesi girişimi, ülkemizin değişik yerlerinde PKK, DAEŞ ve DHKPC’nin gerçekleştirdiği bombalama ve terör olayları ve en son olarak ta 15 temmuz darbe girişiminin gerçekleştirilmesi, darbe sonrasında da hükümet ve devlet FETÖ ile mücadele ederken, diğer terör örgütlerinin de saldırılarını artırması, ülkemizin nasıl bir büyük oyunla karşı karşıya kaldığının göstergesi olan olaylar olarak tarihe geçmiştir. Milletimiz bu olayların arka planındaki gerçekleri görmektedir. Bu olayların ülkemize diz çöktürmek için yapıldığının farkındadır. O nedenle, Türkiye üzerinde hain planları olanlar hiçbir zaman emellerine ulaşamayacaktır” şeklinde konuştu.

“YARGI YENİ İDDİALARI SORUŞTURACAKTIR”

 Uludere olayları sırasında, bölgede görev yapan bazı komutanlar 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında tutuklandıklarını hatırlatan Yılmaz Tunç, “Darbeye giden süreçte, bu olayın gerçekleştirilmesinde rolü bulunduğu iddia edilenlerle ilgili olarak, devam eden yargı süreçlerinde elbette ki değerlendirmeler yapılacaktır. Yargının yeni iddiaları soruşturması gerekir ve soruşturacaktır” ifadesinde bulundu.

“ULUDERE 15 TEMMUZ DARBE SORUŞTURMALARI KAPSAMINDA YENİDEN ELE ALINMALIDIR”

Uludere olayının en başta gelen sebebinin bölgede devam eden terör olayları olduğunu da vurgulayan Tunç, “Terör olaylarını fırsat bilerek, hükümeti ve devleti zor duruma düşürmek isteyen FETÖ bağlantılı kamu görevlileri ya da askeri yetkililer varsa 15 temmuz darbe girişimini soruşturan Yargı makamlarınca ortaya çıkarılmalıdır. Güvenlik güçlerimiz, terörle mücadele için bölgededir. Bölücü terör örgütünün, sınır ötesini de kullanarak ülkemizin özellikle Güneydoğu Bölgemizdeki sınır illerindeki terörist faaliyetleri olmasa böyle bir harekâta da gerek kalmayacağı hepimizin malumudur. O nedenle, bu olayın birinci sorumlusu PKK ve benzeri terör örgütleridir. Terör bittiğinde bölge huzur ve sükûna kavuşacaktır. PKK'nın hedefi bellidir, otuz yıldan bu yana hem milletimizin tamamını huzursuz etmekte hem de asıl, bölgede yaşayan Kürt vatandaşlarımıza büyük zarar vermekte, onlara âdeta zulmetmektedir” Dedi.

“TERÖR ÖRGÜTÜ KARDEŞ KAVGASI ÇIKARAMADI, ÇIKARAMAYACAK”

“Terör örgütünün bölücü hedeflerini benimseyip dillendirenler şunu bilmeliler ki, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü, bölücü terör örgütüne, vatan hainlere ve onları kullananlara rağmen korunmuştur ve korunacaktır” diyen Tunç, “Türkler ve Kürtler arasında bin yıldan fazladır süren kardeşlik hukuku, tarih ve kader birliği her türlü ayrılıkçılığın panzehridir. Otuz yılı aşkın, Türkler ve Kürtler arasında kardeş kavgası çıkarmayı başaramayan bölücü terör örgütü, bundan sonra da başaramayacaktır” şeklinde konuştu.

“YARGININ SORUŞTURMASI GEREKEN VAHİM BİR OLAY”

“Uludere'de beş yıl önce meydana gelen elim olayın sorumlularını bulup, cezalandırmak yargının görevidir” ifadelerinde bulunan Tunç, son olarak “Yargının bu iddiaları, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ortaya çıkan yeni durum ile birlikte soruşturması gerektiğini, yeni iddialar nedeniyle iç hukuk yolunun henüz tükenmediğini belirtmek istiyorum. Uludere olayı, yargının soruşturması gereken vahim bir olaydır. Bu konuda meclis araştırmasından ziyade, asıl olan ceza soruşturmasıdır, maddi delilleri bulup ortaya çıkaracak olan yargı makamlarıdır, bu konuda darbe davaları içerisinde bu iddiaların değerlendirilerek, olayla ilgili olarak hiçbir hususun karanlıkta bırakılmaması gerektiğini belirtiyorum” açıklamasında bulundu.