Bankoğlu'ndan 'Bir kere de siz çömertlik yapın' çağrısı

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Hükümete Bir kere de siz çömertlik yapın' çağrısında bulundu. Yüz yüze eğitime geçilmesiyle beraber, üniversite öğrencilerinin yurt sorunu da gündeme taşıyan Bankoğlu, öğrenci eylemlerinin hükümet tarafından engellenmeye çalışılsa da, hala devam ettiğini söyledi.

Bankoğlu'ndan 'Bir kere de siz çömertlik yapın' çağrısı

 

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Hükümete “Bir kere de siz çömertlik yapın” çağrısında  bulundu. Yüz yüze eğitime geçilmesiyle beraber, üniversite öğrencilerinin yurt sorunu da gündeme taşıyan Bankoğlu, hükümetin süpermarket açar gibi üniversite binası yaparkenki şevkini; iş eğitime, barınma hakkına gelince göremediklerini belirtti. Bankoğlu, basın açıklamasında “Hükümete göre her üniversite mezunu iş sahibi olacak diye bir şey olmadığı gibi; üniversiteyi kazanan  herkes de okula gidecek diye bir şey yokmuş, bunu öğrendik,” dedi.

“Bunun adı tek kelimeyle fırsatçılıktır”

Öğrencilerin bütün bir ülkenin geleceği olduğunu belirten Bankoğlu, “Buna rağmen, üniversiteyi kazanabilmek ayrı bir dert, kazanıp yer bulmak, barınmak ayrı dert, mezun olup iş bulmak apayrı bir dert,” diyerek sistemin gençler üzerindeki baskısına vurgu yaptı.  Barınma sorunun boyutlarının hükümetin gördüğünden çok daha büyük olduğunu söyleyen Bankoğlu, devlet yurtlarının üniversite öğrencilerinin yüzde 10’unun bile barınmasına yetmediğini, özel yurt fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve bu yüzden bir çok genç için bir seçenek bile olamadığını belirtti. Barınma sorunundan dolayı yüzlerce öğrencinin okulunu dondurmak zorunda kaldığını söyleyen Bankoğlu, “Daha dün akşam Ankara’da eylem yapan arkadaşlarla beraberdim. Sırf öğrenci oldukları için kiracı olarak kabul edilmediklerini veya fahiş kira talepleriyle karşılaştıklarını söylediler. Bunun adı tek kelimeyle fırsatçılıktır,” dedi.

“Özel yurt kurallarını pekala denetleyebilirlerdi”

Hükümet politikalarının sorunu çözmeye yönelik olmadığını düşünen Bankoğlu, “Bu fırsatçılığın önüne geçmek lazımdı ve zor bir şey de değildi aslında. Parkta barınma gibi, eğitim gibi en temel haklarını, yine en doğal protesto hakkıyla arayan bu gençleri sokak sokak aramaya harcadıkları mesaiyi; bu fırsatçıları yakalamaya harcasalardı sorun çözülürdü. Aynı şekilde, öğrencilerin görüşlerine ve yaşam tarzlarına müdahale eden özel yurt kurallarını pekala denetleyebilirlerdi,” diyerek hükümetin sorunu çözmek yerine bastırmaya çalıştığını söyledi.

“Öğrenciler cemaat evlerine mecbur bırakılıyor”

 “Devlet yurdu yok, özel yurt pahalı, kiraya çıkmak hayal. Peki, başka? Cemaatevleri. Bu mu hükümetin eğitim projesi,” diyen Bankoğlu, yurt sorunun öğrencileri cemaatevlerine mahkum edeceğini belirtti ve bu duruma, “Bir kere de yandaş değil, yurttaş kazansın,” diyerek sitem etti.

“Hükümetin çıkarsız iş yapmayacağı gün gibi ortada, ama gençler de ortada,” diyen Bankoğlu soruna acil çözüm bulunması gerektiğini ancak hükümetin kaynaklarını buna uygun yönetemediğini de, “1.5 milyar dolarlık Türkevi’ne, 1150 odalı saraya, geçiş garantili köprülere, yazlık-kışlık saraylara, son model uçak ve arabalara kaynak bulunurken; bu halkın evladına yurt bulunamayacak, öyle mi?” diyerek açıkladı.

“Komik bir tutar”

Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü’nce dağıtılan 650 liralık bursa da değinen Bankoğlu, “Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullarda neredeyse komik bir tutar. Çıplak kira 2000 lira, buna elektrik, doğalgaz ve su dahil değil. 650 lirayla hangi birini ödesin. He tabi, ‘ısınmayıversin öğrenciler, aman canım gündüz çalışıversinler. İtibardan tasarruf etmeyelim de, onlar sudan tasarruf etsinler.‘ Bir de sanki bir şey lütfetmişler gibi ‘elinize dizinize dursun’ diyorlar. Bir kere o burs halkın vergisinden ödeniyor, hükümet cebinden bir şey lütfetmiyor. İkincisi zaten geri ödemeli. Biz parti olarak gençler bu haldeyken, bu tavrı içimize sindiremiyoruz,“ dedi.

“Bir sene içerisinde çözülecek sözü Verdi”

Bankoğlu, “Her fırsatta fakirliği kendilerinin bitirdiğini savunuyorlar. Ben gerçekten, isterdim ki kafalarını saraylarından birazcık olsun dışarı çıkarabilsinler, gerçekleri, gençlerin halini görebilsinler,” diyerek hükümetin sorunu anlayamadığını belirtti. Üniversitelilerin barınma sorunun CHP’nin önceliklerinden olduğunun haberini veren Bankoğlu, “Biz bu yurt sorununu iktidara geldiğimizin ilk senesinde zaten çözeceğiz. Burs tutarlarınıysa tekrar düzenleyip, geri ödemesiz hale getireceğiz,” dedi.

Şimdiden belediyelerin çalışmalarına başladığını söyleyen Bankoğlu, “Bakın, Ankara Belediye Başkanı Sayın Yavaş şefkat evlerinde, kiraladığı yurt ve otellerde öğrencileri ağırlıyor. İstanbul’da Sayın İmamoğlu, İBB bünyesinde bir ilke imza atarak öğrenci yurtlarını hizmete soktu. İzmir’de Sayın Soyer de projelerini açıkladı. Bu örnekler çoğalsın. Şu partiden bu anlayıştan diyerek; hizmet etmeye çalışan, yardım toplayan, belediyelerimizin yolunu tıkamayın,” diyerek hükümetin bu çalışmalara siyasi nedenlerle destek vermediğini belirtti.

Oysa sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyleyen Bankoğlu, “Bu gençler sokakta. Onların oturdukları saraylarsa, onların değil, halkındır. Çıksınlar, boş odaları ihtiyaç sahibi öğrencilere tahsis etsinler. Misafirhaneleri, yarı dolu kamu binalarını ve lojmanları yurt olarak düzenlesinler. IBAN dağıtıp fakirleştirdikleri halktan cömertlik bekleyeceklerine, bir kere de kendileri cömertlik yapsınlar,” dedi.