Bankoğlu, KOBİ'lerin sıkıntılarını dile getirdi
CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, koronavirüsle mücadele edildiği bugünlerde KOBİ'lerin yaşadığı sıkıntılarla ilgili açıklamada bulundu. Bankoğlu, 'Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimiz, esnaflarımız, en azından yandaş şirketler kadar desteklenirse ekonomimizi düzlüğe çıkartma şansımız olur. Devlet, kudretini böyle günlerde göstermeli' dedi.
CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, koronavirüsşe mücadele edildiği bugünlerde küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) de önemli ekonomik sıkıntılar yaşadığına işaret ederek iktidar tarafından yeni ve yeterli önlemler alınması gerektiğini söyledi. Ayrıca, bu zorlu süreçte, berberler, kuaförler ve terziler başta olmak üzere iş yerini açma imkânı bulunmayan ya da normal şartlarda günlük kazançlarla geçinen ancak böyle bir kazançtan corona döneminde mahrum kalan tüm vatandaşlaın sorunlarına değindi.
“Asıl beklenti borç değil, gerçek destek”
CHP Bartın Milletvekili Bankoğlu, coronavirüs tedbirleri kapsamında iş yerlerini kapatmak zorunda kalan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, en azından yandaş şirketler kadar desteklenmesi gerektiğini belirtti ve bu işletmeler ile esnafın asıl beklentisinin kredi ya da takla attırılan borç değil, gerçek destek olduğunun altını çizdi. Bartın'daki ilgili meslek odalarının tümüyle düzenli biçimde görüştüğünü, esnafın yaşadığı mağduriyeti bildiğini ve alınan önlemlerin maalesef yeterli olmadığını ifade eden Bankoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Daha önce de çeşitli vesilelerle ifade ettiğim üzere ülkemizde, toplamda, 1 milyon 753 bin 213 esnafımız var. Bu bağlamda, gerek esnaflardan, gerekse de diğer bir yandan KOBİ'lerden bahsettiğimizde, esasında, çok büyük bir kitleyi ele alıyoruz ve tabii ki bu yurttaşlarımızın ailelerini de hesaba katmak gerekiyor.
Bugüne kadar belirli paketler açıklanmış olsa da, temelde bazı önemli sorunlarla karşı karşıya kalındığını üzülerek görüyoruz. İktidarın mahareti, yalnızca "borç" vermek yahut "yapılandırma" yapmaktan ibaret olamaz, olmamalı. İşletmelere verilen kredilerde, üstelik kamu bankalarının sağladıklarında bile gerçekçilikten son derece uzak şartlar talep edilmektedir. Ne esnafımızın, ne KOBİ'lerin dertlerine gerçek manada derman olabilecek adımlar değildir bu açıklanan imkânlar."
“İşletmelere kira desteği sağlanmalı”
Aysu Bankoğlu, sosyal devlet ilkesinin gereği olarak iktidarın, kira desteği başta olmak üzere başka araçları da muhakkak devreye alması gerektiğini vurguladı ve şu açıklamalarda bulundu:
"Sözünü ettiğim desteklere, yapılacak gerçek yardımlara, belki de en çok ihtiyacı olan iş kollarından biri de, diğer esnaf ve küçük büyüklükteki işletmelerimizle birlikte berberler ve kuaförler. Ülkemiz genelinde, yaklaşık 108 bin berber, kuaför ve güzellik salonu; seçim çevrem Bartın özelinde ise 190 berber ve kuaför salonu bulunuyor. Bu işletmeler, 1 aydan fazla süredir, 21 Mart tarihinden beri tamamen kapalı durumda. Kapalı kalmaları noktasında, sağlık koşulları açısından herhangi bir itirazımız elbette yok. Bununla birlikte, içinden geçtiğimiz dönem, hem berber ve kuaförlere, hem de söz gelimi terziler gibi tüm esnafımıza sahip çıkma zamanıdır. Faiziyle birlikte geri ödenecek kredinin faydası, çok ama çok kısıtlı bir süre için olacaktır. Kaldı ki, şu şartlarda, Corona günleri sona erdikten sonra, bu geri ödemelerin sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi de, kesinlikle gerçekçi değildir.
Eğer ekonomik sorunlara kalıcı çözümler sağlanması isteniyorsa, yapılması gerekli en önemli hamlelerden biri, özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelere, bir şekliyle, kira desteği sağlanmasıdır. Bu kadar mühim ve geniş kapsamlı bir mesele, her bir kiraya veren ile kiracı arasındaki özel anlaşmalara bırakılamaz. Diğer bir yandan, bazı mal sahiplerinin tek gelirinin de sözünü ettiğimiz bu kira gelirleri olduğunu unutmamak gerekiyor.
Ayrıca, yalnızca berber ve kuaförlerde çalışan ancak salgın kapsamında alınan tedbirler sebebiyle şu aşamada geliri bulunmayan yaklaşık 540 bin kişi mevcut. Kapatılan kahvehaneler sebebiyle gelir elde edemeyen yurttaşlarımızın sayısı ise 260 bine yaklaşmış durumda. Dolayısıyla, bir işletmeyi değerlendirirken orada çalışan ve günlük olarak kazanç elde eden kişileri de dikkate almamız gerekiyor. Bu zor günlerde, işletmelerin ve çalışanlarının yanında olunmayacaksa, birtakım şişirilmiş rakamlar ve faizli krediler, tek başına hiçbir biçimde yeterli değildir. Bu görüş ve tespitlerimiz, bilinmelidir ki, ekonomik zorluklar yaşayan tüm esnafımız için geçerlidir."
Bankoğlu, sözlerine son verirken bu zorlu günleri hep birlikte aşacaklarına olan inancını, her daim olduğu gibi, bir kez daha dile getirdi ve ortaya koydukları tespitlerin, Bartın halkı başta olmak üzere tüm vatandaşların bahse konu süreci en az zararla atlatabilmeleri için gerekli olduğunu savundu.