Bankoğlu'dan Öğretmenler Günü açıklaması

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla açıklamada bulundu. Bankoğlu 'Öğretmenleri mutlu bir ülkede başarı kaçınılmazdır' dedi.

Bankoğlu'dan Öğretmenler Günü açıklaması

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. “Öncelikle tüm eğitimcilerimizin Öğretmenler Günü’nü kutlar, saygılarımı sunarım. Ülkemizde ne yazık ki 20 yılda 8 kez bakan, 15 kez eğitim sistemini değiştiren, deneme yanılmayla ve her geçen gün niteliğin dünya standartlarının altına indirmiş bir hükümet var. Öğretmenlerimiz açlık sınırının altındaki ücretlere fedakârca çalışıyorlar. Okulların fiziki koşulları yetersiz. Özellikle pandemi sonrası gözle görülür bir düşüş yaşayan eğitim ortamları, bütçe yetersizlikleri ve öğrenciler arasındaki gelir dağılımının yarattığı uçurumdan dolayı öğretmenlerin işini daha da zorlaştırdı. 150 bin öğretmen açığı olan okullara karşılık 700 bin atanmamış öğretmen var. 2023 yılında yaklaşık 1 milyon olması bekleniyor. 20 yıldır sistemi hallaç pamuğu gibi atan hükümet için bu sayılar sürpriz olmamalı.  Peki 20 yılda bu işsiz öğretmen ordusuna çözüm bulmak  için AKP hükümetinin bir planı, programı var mı acaba?  Soruların cevabını hepimiz biliyoruz. Lâfa gelince var ama icraatta yok. Öğretmenlerin açlık sınırının altında ücretlerle yaşamaya mahkum edilmiş olması hükümetin ayıbıdır. Ev kirasını, ısınma, elektrik ve mutfak masraflarını karşılayamayan, yol parasından tasarruf etmek için yolun yarısını yürüyen, ek iş yapmak zorunda kalan borç içinde öğretmenlerle kaliteli bir eğitim beklemek hayaldir. Kaldı ki daha nitelikli derslik ve laboratuvarlarda eğitim vermeleri için gereken bir yapıdan kaçınmak, bütçeleri kasıtlı olarak çağdaş eğitim koşulları için kullanmamak tamamen hükümetin tercihidir. Eğitimde gelişmiş ülkelerin standartlarına erişmek partimizin öncelikli hedeflerindendir. Bunun için de öğretmenlerimizin yaşam koşullarının iyileştirilmesi birinci kuraldır.”dedi.

Bankoğlu, partisi iktidara geldiği zaman öğretmenlik mesleğini hak ettiği saygın konumuna yine getireceklerini, açlık sınırının altında kalan maaşlarını iyileştirmek için gerekli çalışmaların derhal yapılacağını belirtti. Ücretli ve sözleşmeli öğretmen uygulamasının yarattığı sıkıntıları görmezden gelme devri de bitecek. Ek gösterge ve ek ders ücretlerinin de gerçekçi güncellemeler ile iyileştirilmesi gerekmektedir.”dedi.

Bankoğlu “Bilim yolundan ayrılmadan, öğrencilerine ve velilerine eşit mesafede saygı ve ilgi gösteren öğretmenlerimizle ülkemizi hak ettiği noktaya taşıyacağımızdan en ufak kuşkum yok. Bunun için öğretmenlerimize karşı sorumluluklarımız var ama hepimizin de Atatürk’e daha iyi bir Türkiye borcu var. Tüm öğretmenlerimizi sevgi ve saygıyla selamlıyor, sayenizde her şey çok güzel olacak diyorum.”sözleriyle açıklamasını bitirdi.