ASGARİ ÜCRETTE İLK GÖRÜŞME 1 ARALIK'TA

Türkiye'deki milyonlarca çalışan gibi Bartın'daki binlerce çalışanı da yakından ilgilendiren asgari ücretle ilgili açıklamada bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 'Ben görüşmeleri ilk haftada bitirme kararındayım. Olur gibi görüyorum. İlk görüşmede değil de bir hafta içinde, haftanın başında ve sonunda görüşürüz' dedi. İlk resmi görüşmenin 1 Aralık'ta yapılacağını belirten Bakan Bilgin, asgari ücrette işverene sağlanan 75 liralık desteğin uygulanıp bittiğini ve iş verene destek vermeyeceklerini söyledi.

ASGARİ ÜCRETTE İLK GÖRÜŞME 1 ARALIK'TA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Kabine Toplantısının ardından Türkiye’deki milyonlarca çalışan gibi Bartın’daki binlerce çalışanı da yakından ilgilendiren asgari ücretle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Asgari ücretin tespitine ilişkin aralık ayının sonunu bekleme niyetinde olmadıklarını ifade eden Bakan Bilgin, "Aralık ayının başında başlarız, 1-2 hafta içinde bitiririz. Bu sefer erken bitirme eğilimindeyiz. Çünkü taraflarla, sosyal ortaklarımızla görüşüyoruz. Onlarla bir uzlaşma noktasına doğru gidiyoruz. Araştırmamızın ilk verileri de onlarla uzlaşabileceğimiz yönünde" dedi.

“İşverene destek vermeyeceğiz”

Asgari ücrette işverene sağlanan 75 liralık desteğin uygulanıp bittiğini kaydeden Vedat Bilgin "O daha önce Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği bir karardı. Uygulandı ve bitti. İşverene destek vermeyeceğiz, işçilerimize destek vereceğiz" şeklinde konuştu.

İlk resmi görüşme 1 Aralık’ta

İlk resmi görüşmenin 1 Aralık'ta yapılacağını belirten Bilgin Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın ilk 10-15 günde görüşmeleri sonlandırma ve 1 ay beklememe çağrısının hatırlatılması üzerine de "Ben de ilk haftada bitirme kararındayım. Ben olur görüyorum. İlk görüşmede değil de bir hafta içinde; haftanın başında ve sonunda görüşürüz. Yasalarımıza göre kademeli asgari ücret olmaz, bölgesel asgari ücret olmaz. İşletme büyüklüğüne göre asgari ücret olmaz" ifadelerinde bullundu.

İşte şuanda uygulanan asgari ücretin işçi ve işveren açısından hesabı!  

ASGARİ ÜCRETİN NETİNİN HESABI (TL / AY)

 

ASGARİ ÜCRET

3.577,50

 

SGK PRİMİ% 14

500,85

 

İŞSİZLİK SİG. PRİMİ % 1

35,78

 

GELİR VERGİSİ% 15 (*)

187,82

 

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ

268,31

 

DAMGA VERGİSİ% 0,759

27,15

 

KESİNTİLER TOPLAMI

751,60

 

NET ASGARİ ÜCRET (**)

2.825,90

 

 

 

İŞVERENE MALİYETİ (TL / AY)

ASGARİ ÜCRET

3.577,50

 

SGK PRİMİ% 15.5 (İşveren Payı) (***)

554,51

 

İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTA PRİMİ % 2

71,55

 

İŞVERENE TOPLAM MALİYET

4.203,56