2021'de Belediye 483 olaya müdahale etti

Bartın Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yoğun bir yılı geride bıraktı. Ekipler, 2021 yılında 483 olaya anında müdahale etti.

2021'de Belediye 483 olaya müdahale etti

 

7 gün 24 saat esasına göre görev yapan itfaiye ekipleri, yıl içerisinde 56 personeli ve 7 itfaiye aracı ile 170 tane yangın, 35 trafik kazası, 6 intihar girişimine müdahale, 50 hayvan kurtarma, 10 asansörde kalma ve 212 boğulma vakasına müdahale olmak üzere toplamda 483 olaya müdahale etti. 

“Yıl boyunca herhangi bir aksaklığa mahal yermedik”

Bartın Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün 2021 faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulunan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, şu ifadeleri kullandı:

“İtfaiye Müdürlüğümüz başarılı bir yılı daha geride bıraktı. Ekiplerimiz 2021 yılında meydana gelen yangın, sıkışmalı araç kazası, intihar girişimi, denizde boğulma vakaları ve hayvan kurtarma gibi olaylara anında müdahale etti. Cankurtaranlarımızın hariç 43 personelimiz bulunuyor. Yaz aylarında görev yapan cankurtaranlarımızla birlikte personel sayımız 56 oluyor. 56 personeli ve 7 itfaiye aracıyla böylesine önemli hizmetleri gerçekleştirdik. Yıl boyunca herhangi bir aksaklığa mahal vermeden, zamanında olaylara müdahale ile başarılı işler yaptılar.

 “Cankurtaran sayımızı 13’e çıkardık”

Cankurtaran ekiplerimiz de her yıl olduğu gibi geçtiğimiz yaz sezonunda İnkumu tatil beldesinde görev yaptı. 1 Haziran-30 Eylül tarihleri arasında 1 zodyak bot, 1 jet ski ve 13 personel ile 6 ayrı noktada hizmet verdik.  Sahil şeridimiz boyunca sağ taraf, sol taraf ve orta kısım olmak üzere 3 ayrı nokta oluşturduk. Cankurtaran ekibimizdeki arkadaşlarımızın hepsi tecrübeliler. Sahilimiz boyunca 2 tanesi sol tarafta, 4 tanesi de sağ tarafta olmak üzere 6 tane cankurtaran kulübemiz var. Burada arkadaşlarımız dürbünlerle gözetleme de yapıyorlar. Yine 200 metre arayla da can simidi ve 150 metre ileriye kadar gidebilen ona bağlı iplerimiz var. Geçtiğimiz sene cankurtaran arkadaşlarımız 376 vatandaşımızı boğulmaktan kurtardı. 2021 yılında da 212 vatandaşımız kurtarıldı.  Benim Belediye Başkanlığımdan da evvel ben burada günde 6 kişinin boğulup hayatını kaybettiğini bilirim. Tüm cankurtaran arkadaşlarımız ve ekipmanlarımızla, araçlarımızla beraber cankurtaran hizmetini profesyonelce yapıyoruz. Bir can bizim için çok önemli, o nedenle biz göreve geldiğimizde 3 tane olan cankurtaran sayımızı 13’e çıkardık.

“40 bin vivarında broşür bastırdık”

İnkumu’nda 3-4 aylık bir turizm sezonu yaşanıyor. Halkımız özellikle Bartın’ın sahil kenti İnkumu’nda tatilini değerlendiriyor. Denizimiz çeken akıntının olduğu bir yer ve zaman zaman da bunun sıkıntısı oluyor. Çeken akıntının olduğu zamanlarda sahilde bulunan cankurtaran kulelerine kırmızı bayrak asıyoruz, eğer normalse de sarı-kırmızı bayrak asıyoruz. Bu bilgileri de Sahil Güvenlik’ten alıyoruz. Yine İnkumu’nun girişinde de tabelamız var burada da denizin durumunu ilan ediyoruz. Bunların kontrolü Belediyemiz İtfaiye Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Ayrıca 40 bin civarında da broşür bastırdık. Broşürlerimizde çeken akıntıyla ilgili uyarılarımız ve önemli, hayat kurtarıcı bilgiler var. Burada yine sahil boyunca duba yerleştirme çalışması yaptık. Vatandaşlarımıza ‘o sınırı geçmeyin’ imajı verebilmek için, o bölgeyi geçenlerin de dönüşte sıkıntı yaşarlarsa tutunabilecekleri bir alan olsun diye bu çalışmayı yaptık.

“Cankurtaran hizmeti Mavi Bayrak kriterlerinde de”

Bilindiği gibi gerekli çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte İnkumu’na Mavi Bayrak kazandırmıştık. İtfaiye Müdürlüğü’müzün plajda gerçekleştirdiği çalışmalar da Mavi Bayrak alınmasında büyük rol oynadı. 2017 yılında Avrupa Birliği’yle beraber bir Atıksu Arıtma Tesisi yaptık. Mavi bayrak Bartın’daki atıksu arıtma, İnkumu’nda da atıksu paket arıtma ve derin deniz deşarjı sayesinde gerçekleşti. Çünkü artık Bartın Irmağı’na ve denize atık su gitmiyor. Bunu gerçekleştirmek de bize nasip oldu. Bu projenin meyvesini de Mavi Bayrakla aldık. Avrupa Birliği’ne bağlı bir kurul var. Bu kurul da bütün Avrupa’da mavi bayrak vermek ve mavi bayrağı iptal etmekle ilgileniyor. 4 yıl boyunca İnkumu, Bartın Irmağı’ndan itibaren kontrol edildi. Mavi bayrak alabilmek için sadece denizin temizliği de yeterli değil. 33 tane madde var. Bu 33 madde içerisinde cankurtaran hizmetleriyle ilgili bölümler de var. Bu hizmetleri eksiksiz olarak vermemiz nedeniyle kriterlerde sıkıntı yaşamadık. Görev alan tüm personelimize teşekkür ediyorum. İtfaiye Müdürlüğü personelimize ve tüm çalışanlarımıza başarılı bir çalışma yılı diliyorum.”