Bartın'da 23 bin su abonesi akıllı sayaç kullanıyor

Bartın Belediyesi'nin 7 Temmuz 2010 tarihinde aldığı Bartın Belediye Meclis kararı ile mesken ve işletmelerde kullanılmaya başlanılan akıllı sayaçların sayısı her geçen gün artıyor. Toplam 44 bin 599 su abonesinden 21 bin 587 abone mekanik/analog sayaç uygulamasından ve 23 bin 12 abone de akıllı/elektronik kartlı sayaç uygulamasından istifade ediyor.

Bartın'da 23 bin su abonesi akıllı sayaç kullanıyor

Su gelirlerinin daha kolay tahsil edilebilmesi ve su israfını önlemek amacıyla geçilen akıllı sayaç uygulamasıyla sayaç okuma ve faturalandırma, su kesme-açma, sayaç sökme-takma gibi tüm işlemleri ortadan kaldırdığı gibi abonelere istedikleri süre ve miktarda su kullanma imkanı da sunuluyor. Ayrıca ön ödemeli kartlı su sayacı sayesinde Bartın Belediyesi su hizmetini ön ödeme ile verdiği için ödeme gecikmeleri ortadan kalktığı gibi, fatura takibi, borç ödeme, su kapattırma-açtırma işlemleri yaptırmak için harcanan zaman ve iş kayıplarının önüne geçiliyor. 

“Akıllı sayaç kullananlar kademeli ücret tarifesinden de muaf oluyor”

Akıllı sayaç kullanımının avantajlarıyla ilgili bilgi veren Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın; “23 bin 12 vatandaşımız akıllı sayaç kullanıyor. Vatandaşlarımız bu sayaçlarına önceden yükleme yaparak suyu hem tasarruflu, hem de bütçelerini sarsmayacak şekilde kullanıyor. 23 bin 12 vatandaşımız suyu yüzde 10 daha ucuza kullanıyor. Analog sayaç kullanan 21 bin 587 vatandaşımız 30 tondan sonraki su tüketimlerinde kademeli ücret tarifesine tabi oluyor. Akıllı sayaç kullanan vatandaşlarımız kademeli ücret tarifesinden de muaf oluyor.

“Kiokslar ile 24 saat su yükleme işlemi yapılabiliyor”

24 saat vatandaşlarımıza kiokslar ile hizmet veriyoruz. Sayacında kontör biten vatandaşlarımız buralardan yükleme yapabiliyor. Bartın Belediye binası önünde 1, Orduyeri Mahallesi’nde 1 ve Kırtepe Mahallesi Rüştiyeler Sokak’ta 1, Orta Mahallesi 1 ve İnkumu 1 adet olmak üzere 5 adet kioks ile vatandaşlarımız 24 saat su, emlak, ilan reklam, vergi ödemeleri ile su yükleme işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.

“Olumsuz bir durumda sayaç kendini kilitliyor”

Sayaç 30 gün su kullanılmadığında, herhangi bir arızaya karşı kendini kilitlemektedir. Yine sayaç normalden fazla düşük veya çok şiddetli bir debide uzun süre sürekli su kaybı yaşandığında otomatik olarak vanayı kapatarak kendisini kilitler. Kilit ilk etapta yüklenmiş kontör kartı gösterildiğinde tekrar açılır. Sayaç açıldığında bir süre sonra aynı sebeple tekrar kendini kilitlerse ancak yetkili tarafından açılabilir. Sayacın bir önemli özelliği de yangınlarda kontör bitse bile üzerindeki ilgili tuşa bir süre basıldığında devreye girerek 6 saat su verebilmesidir. Bu esnada kullanılan su bedeli daha sonra yüklediği kontörden düşülmektedir. Belediye olarak daha tasarruflu ve her yönüyle avantajlı bu akıllı sayaç sistemi için iki şirkete yetki verildi. Vatandaşlarımız bu özelliklere sahip sayaçları temin etmeyi taahhüt eden bu iki firmaya ait akıllı sayaçları inşaat malzemeleri satan dükkânlardan temin edebilirler.”