Yürüyüşle başlayan Gaziler Günü, törenlerle kutlandı.

Bartın, kahraman gazileriyle yürüdü!

Yürüyüşle başlayan Gaziler Günü, törenlerle kutlandı.

Nilay Meryem ÇÖMLEK-Erkan HIZOĞLU

Bartın’da 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Bartın Valiliği tarafından, çeşitli etkinlikler gerçekleştirilerek kutlandı. Bartın protokolü ve gazilerin de katılımıyla “Kahramanlarla Yürüyoruz” temalı yürüyüşle başlayan program, Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenlerle devam etti. Burada Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunarak bayrağımızın göndere çekilmesinin sonrasında Gazi Mehmet Gazioğlu, Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altunok ile Garnizon Komutanlığı’nca görevlendirilen Üsteğmen Özgür Kerim, günün anlam ve önemine dair konuşma yaptı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin sonrasında protokol üyeleri ve kurum müdürleri, Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti. Günün bir başka programı ise spor etkinlikleri oldu. “Kahramanlar Sahada Kalbimiz Onlarla” temalı spor etkinlikleri Ömer Tepesi Spor Salonunda spor etkinlikleri gerçekleştirilirken program, kapsamında son olarak Bartınlı bir gazi ve ailesi ziyaret edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Gazi’ unvanının verildiği 19 Eylül 1921 tarihi, 27/06/2002 tarih ve 4768 sayılı ‘18 Mart Günü’nün Şehitler Günü ve 19 Eylül Günü’nün Gaziler Günü İlan Edilmesi Hakkındaki Kanun’ gereğince her yıl 19 Eylül, Gaziler Günü olarak kutlanıyor.

Bu kapsamda Bartın’da 19 Eylül Gaziler Günü kapsamında Bartın Valiliği tarafından çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

Program dahilinde etkinlikler, Yukarıçarşı’daki Atatürk Anıtı önünden başlayan “Kahramanlarla Yürüyoruz” temalı yürüyüşle start aldı.

Bartınlı gaziler, il protokolü ve öğrenciler, ellerinde Türk Bayraklarıyla marşlar eşliğinde Hamam Sokak istikametinden devam ederek Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.

Atatürk Anıtı’na çelenk sundular

Yürüyüşün sona erdiği Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreniyle program devam etti. Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Garnizon Komutanı Dz. Kd. Alb. Erkan Şahin, Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altunok, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerini sundu.

Günün anlam ve önemini anlattılar

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunarak bayrağımızın göndere çekilmesinin sonrasında Gazi Mehmet Gazioğlu, Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altunok ile Garnizon Komutanlığı’nca görevlendirilen Üsteğmen Özgür Kerim, günün anlam ve önemine dair konuşma yaptı.

“Muhtaç olduğumuz kudret şanlı Türk tarihimizde mevcuttur”

Bartınlı Gaziler adına konuşan Gazi Mehmet Gazioğlu, “Nice zaferler gören, bağımsızlığı ve istiklali için vatanını topyekûn koruyan, Trablusgarp’ta, Çanakkale’ de, Sarıkamış’ da ve hatta Galiçya’da kanıyla vatan toprağını süsleyen bir ecdadın torunuyum ben. Ve torunu olduğum bu kutlu milletin, beylikten devlet kuran Osman’ı gibi cesur, çağ açıp çağ kapatan Fatih’i kadar kararlı, Anka kuşu gibi küllerimizden doğmamızı sağlayan Mustafa’sı ve daha niceleri gibi bir kahramanı, bir gazisiyim. Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda, cesaret ve yiğitlik ise şanlı Türk tarihimizde mevcuttur. Yüreğinde ve dimağında vatan ve millet sevgisi ile görev yaparken canlarını ortaya koyan ve gazilikle müjdelenen tüm arkadaşlarıma; Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e gazi ünvanının verilişinin 103. Yıldönümünde tüm milletimiz nezdinde şükranlarımı sunuyor; hepinizi saygı, sevgi ve muhabbetle selamlarken sözlerimi Mehmet Akif Ersoy’un bir beyti ile tamamlamak istiyorum. ‘Bir zamanlar biz de millet, hem nasıl milletmişiz; Gelmişiz, dünyaya milliyet nedir öğretmişiz.’” dedi.

Altunok: “Kahramanların hak ettiği bir gün, müstesna bir derece”

Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Başkanı Ekrem Altunok da Türk milletinin gazilerinin daima yanında olduğunu ve olmaya da devam edeceğini belirterek konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921’de büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Gazilik’ unvanı ile ‘mareşal rütbesi’nin verilişinin 103. Yıl dönümünü ve 19 Eylül Gaziler Günü’nü kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Bugün gazi olanların onurlandırıldığı bir gündür. En yüce mertebe olan şehitlik makamı ile birlikte anılan gazilik mertebesi, vatanımızın bağımsızlığı ile kutsal değerler uğuruna mücadele eden ve bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan kahramanların hak ettiği bir gün, müstesna bir derecedir.

Kahraman gazilerimiz: sizler, kutsal vatan görevinin en yücesini yaptınız, sizlerle gurur duyuyoruz. Asil Türk milleti daima yanınızdadır ve daima yanınızda olacaktır. Ülkemizin ve milletimizin bekası için canlarını ortaya koyan ve yürüttükleri bu mücadele sırasında gazilikle şereflenen tüm kardeşlerime, şükranlarımı sunuyorum. Şehitlerimiz ve sizler oldukça bu topraklar üzerinde hayal kuranlar hiçbir zaman emellerine ulaşamayacak şehitlerimizin kahramanlığı ve sizlerin fedakârlığı sayesinde kurulan oyunlar bozulacaktır.

Milletçe, birlik ve beraberlik içinde, tek yürek yaşadığımız müddetçe hiçbir güç, vatanımız üzerindeki kirli emellerini gerçekleştiremeyecektir milletimizin bekası, şehitlik ve gazilik ruhu kazanmış bir kalbe sahip olan nesiller yetiştirmekle mümkündür. Bunun için geleceğimizin teminatı olan gençlerimize, Malazgirt’te, Çanakkale’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da, Güneydoğu Anadolu bölgemiz başta olmak üzere 40 yıldır terör örgütlerine karşı ve 15 Temmuz hain darbe girişiminde de tüm Türkiye’de verilen mücadeleyi iyi anlatmalı, bu aziz vatan uğrunda gösterilen fedakarlığı öğretmeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta büyük komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, vatanımız için canlarını hiç düşünmeden feda etmiş, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizi, rahmet ve şükranla anıyor, gazilik mertebesiyle onurlanmış gazilerimize de sağlıklı uzun ömürler diliyorum.”

“Kahramanların kıvanç gününü kutlamanın derin heyecanı içindeyiz”

Garnizon Komutanlığı’nca görevlendiren Üsteğmen Özgür Kerim ise konuşmasında dünyanın en hassas bölgelerinden birinde yer alan ülkemizin, bölgede bir istikrar unsuru ve uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak, birlik ve beraberliğini bütün tehditlere rağmen sürdürebilmesini ve bu topraklarda bağımsız, şerefiyle yaşayabiliyor olmamızı şehitlerimize ve gazilerimize borçlu olduğunun altını çizdi.

Türk milleti ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, şehit ve gazilerimize olan vefa borcunu hiçbir zaman unutmayacağını belirten Üsteğmen Kerim, günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Bugün, her karışı şehit kanıyla sulanmış mukaddes vatan topraklarının savunulması uğruna hayatlarını feda etmeyi göze alarak gazilik onuruna erişen kahramanların kıvanç gününü kutlamanın derin heyecanı içindeyiz.

Bugün aynı zamanda, sergilediği üstün komutanlık dehası, cesaret ve kahramanlığın kadirşinas milletimizce takdir edilişinin bir nişanesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ‘Gazi’lik unvanı ve ‘mareşal’ rütbesi verildiği günün de yıl dönümüdür.

Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasını müteakip 19 Eylül 1921 tarihinde; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 79’uncu birleşiminde alınan karar ve 153 sayılı kanunla ebedî başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı verilmiştir.

“Aziz şehit ve gazilerimizin eseridir”

Muharebenin en büyük rütbesi şehitliktir. Vatan ve vazife uğruna, seve seve ölüme giden aziz ulusumuzun şehadet şerbetini içemeyen evlatları, hak ettikleri gazilik unvanını büyük bir gururla taşımaktadır. Gazilik; Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakârlığının yaşayan destanı; gazi ise bu destanı yazan kahramanın adıdır. Ulu Önder Atatürk de gazi unvanı ile anılmaktan büyük bir gurur ve şeref duyduğunu şu sözleri ile ifade etmiştir; ‘Kahraman Türk ordusu, sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine delalet eden bu unvan ve rütbeyi ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım.’

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kendisine verilen yeni rütbe ve unvanı vesilesiyle Türk ordusuna ithafen yayımladığı bildiride; ‘Büyük Millet Meclisi'nin hakkımda yeni bir rütbe ve gazi unvanı ile tecelli eden iltifatları doğrudan doğruya sizindir. Milletin verdiği bu rütbe ile yükselen ordudur. Sizin kahramanlığınızla, sizin gösterdiğiniz nihayetsiz fedakârlıklar pahasına kazanılan bu büyük muzafferiyetin millet tarafından takdirini gösteren bu rütbe ve unvanı ancak size mal ederek tüm askerlik hayatımın en büyük iftihar sermayesi olarak taşıyacağım.’ ifadeleriyle; muzaffer ve gazi Türk ordusunu yüceltmiş ve bu unvanın bizim kültürümüzde taşıdığı müstesna değeri veciz bir şekilde ortaya koymuştur. Fedakârlık timsali değerli gazilerimiz, ulusumuzu birbirine bağlayan değerlerin başında, tarih sayfalarına altın harflerle yazılan kahramanlıklar, toprak, bayrak ve vatan uğruna verilen canlar gelmektedir.

Ülkemizin bugün ulaştığı seviye, başta kurtuluş savaşı olmak üzere, Kore’de, Kıbrıs’ta, Teröristle Mücadele Harekâtı’nda, 15 Temmuz hain darbe girişiminde, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı harekâtlarında, Cerablus'ta, El-Bab’ta, Afrin’de ve İdlip’de hayatlarını kaybeden aziz şehit ve gazilerimizin eseridir.

“Vefa borcunu hiçbir zaman unutmayacağız”

Dünyanın en hassas bölgelerinden birinde yer alan ülkemiz, bölgede bir istikrar unsuru ve uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak, birlik ve beraberliğini bütün tehditlere rağmen sürdürebiliyor ve bu güzel topraklarda bağımsız, şerefiyle yaşayabiliyor ise bunu aziz şehitlerimize ve siz gazilerimize borçludur.

Türk toplumunun yüksek ahlaki özelliklerini oluşturan değerlerin başında şüphesiz ki ‘vefa duygusu’ gelmektedir. Bu duygu, aynı zamanda Türk silahlı kuvvetlerinin sahip olduğu değişmez değerlerin merkezinde de yer almaktadır.

Bu bilinçle, şundan emin olunuz ki, sahip olduğumuz en önemli değerlerimiz olan birlik ve beraberliğimizin yaşayan sembolleri olarak daima gönlümüzde yaşayacaksınız. Yüce Türk ulusu ve onun göz bebeği Türk silahlı kuvvetleri, sizlere olan vefa borcunu hiçbir zaman unutmayacaktır.

“Eşsiz fedakârlıklarınızın bir karşılığı veya bedeli olamaz”

Sizler, kutsal vatan görevinizi hakkıyla yerine getirebilmek için, binlerce yıllık tarihin şerefli tanığı şanlı üniformanızı kanlarınızla taçlandırıp gazi unvanı alarak vatanın, milletin, bayrağın ve istiklalin ne denli paha biçilmez değerler olduğunu, Türk silahlı kuvvetlerinin kahraman mensuplarının bu ulvi değerleri yaşatmak uğruna neleri göze alabileceğini gösterdiniz.

Kahraman gazilerimiz, yüce milletimizin asaletinin bir göstergesi olarak büyük bir vakar örneği sergiliyorsunuz. Kayıplarınız karşısında gösterdiğiniz sabır ve metanetin kaynağının gönüllerinizde yaşattığınız vatan, millet ve bayrak sevgisi olduğunu çok iyi biliyoruz. Sergilediğiniz kahramanlık, cesaret ve fedakârlıklarla bizlere her zaman güç ve ilham kaynağı olmaktasınız. Sizler için yapılan hiçbir şey, eşsiz fedakârlıklarınızın bir karşılığı veya bedeli olamaz.

Binlerce yıllık şanlı tarihimiz boyunca, en ağır ve zor şartlar altında dahi asil milletimizin esareti kabul etmeden ve istiklalinden taviz vermeden yaşamasının temelinde, bugün sizlerin temsil ettiği bu anlayış, bu duruş vardır.

“Sizlerle gurur duyuyoruz”

‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.’ diyerek bu toprakları vatanlaştıran atalarımızın emanetine sahip çıkmak için

‘Ölürsek şehit, kalırsak gazi’ oluruz düşüncesiyle her türlü düşmana karşı kahramanca mücadele veren Türk askeri ve taşıdığı bu yüce ruh var olduğu müddetçe bölünmez bütünlüğümüze ve millî birliğimize kast edenlerin kirli emelleri asla' gerçekleşmeyecektir. Bağrından böylesi kahramanlar çıkaran bu asil milletin bir ferdi ve onun şanlı ordusu Türk silahlı kuvvetlerinin mensupları olarak sizlerle gurur duyuyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle, bu kutsal topraklar üzerinde bağımsız ve şerefle yaşamamızı siz kahraman gazilerimize borçlu olduğumuzun bilincinde olarak;

başta ebedî başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize, gazilerimizin muhterem anne ve babalarına. Saygıdeğer eşlerine, sevgili evlatlarına ve her zaman desteğinden güç aldığımız yüce milletimize şükran ve saygılarımızı sunuyoruz.”

Öğrenciler şiirlerini okudu

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce belirlenen öğrenciler tarafından günün anlam ve önemine uygun şiirlerin okunmasının ardından çelenk sunma töreni sona erdi.

Gazilerle sohbet ettiler

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin sonrasında protokol üyeleri ve kurum müdürleri, Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti.

Günün bir başka programı ise spor etkinlikleri oldu. “Kahramanlar Sahada Kalbimiz Onlarla” temalı spor etkinlikleri Ömer Tepesi Spor Salonunda spor etkinlikleri gerçekleştirilirken program, kapsamında son olarak Bartınlı bir gazi ve ailesi ziyaret edildi.