Yıldırım 'Şehre yeni bir lokomotif lazım'
Bartın'da gayrimenkul sektörünün lider firmalarından Yıldırım Emlak'ın sahibi Murat Yıldırım, uzun yıllardır Bartın ekonomisinde lokomotif rolü üstlenen inşaat sektöründe artık bir doygunluk oluştuğunu, sektörün eski görkemli günlerine dönmesinin faizlerdeki düşüş devam etse de zor olacağını söyledi.
Bartın’da gayrimenkul sektörünün lider firmalarından Yıldırım Emlak’ın sahibi Murat Yıldırım, uzun yıllardır Bartın ekonomisinde lokomotif rolü üstlenen inşaat sektöründe artık bir doygunluk oluştuğunu, sektörün eski görkemli günlerine dönmesinin faizlerdeki düşüş devam etse de zor olacağını söyledi. Bartın’ın ekonomiyi sürükleyecek yeni bir lokomotife ihtiyaç duyduğunu savunan Yıldırım, şu an için ilimizde ticari anlamda hareketliliği üniversitenin sağladığını belirtti. Yıldırım, burnumuzun dibinde yapım çalışmaları hızla süren Filyos Vadi Projesi’nin ekonominin gelişmesi açısından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu, Bartın’ın bu projeden doğru hamlelerle en iyi şekilde nemalanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Bartın’da kiralık ya da satılık gayrimenkul arayanların ilk uğrak yerlerinden biri olan Yıldırım Emlak’ın sahibi Murat konuya olan hakimiyeti ile sektörün dününe, bugününe ve yarınına bir bilen olarak kendi penceresinden baktı ve önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu. Yıldırım şunları söyledi:
“Piyasa doydu, eski günlere dönmek zor”
“İnşaat sektörü 2020 yılında konut kredilerinin 0,79’a düşmesi ile birlikte hafif bir kıpırdanma oldu. Ancak inşaat sektörüne ilişkin değerlendirme yaparken sadece günümüzü değil sektörün 20 yılını değerlendirmek lazım. Bildiğiniz üzere Türkiye 2002 yılından itibaren bir kalkınma hamlesi başlattı ve insanların gelirleri arttı. İnsanların gelirleri artınca gayrimenkule yöneldi. Daha sonra gelirler artmaya devam ettikçe yatırıma yönlendiler. Yatırımda da en sağlıklısı gayrimenkul… Bu sebepten dolayı gayrimenkule 2010 yılından sonra aşırı talep oldu. O dönemde günde 5 tane daire sattığımız oldu. Konutta çok güzel günler yaşandı. Talep vardı, talebe karşılık verebilecek daireler yapıldı. Son 10 yılda konut sektöründe Bartın’da binlerce konut yapıldı ve satıldı. İnsanlar taleplerini karşıladılar. Geldiğimiz nokta da artık bir doygunluk oluştuğunu görüyoruz. Krediler biraz daha düşecek bunun farkındayız ama düşse de geçtiğimiz günlere dönmemiz zor. Sadece belli bir oranda satış olur. İnşaat sektörünün geldiği nokta şu anda bu...
“Alternatifler üretilmeli”
“Sayın Valimiz inşaat sektöründeki sıkıntılara çözüm üretmek için sektörde faaliyet gösteren arkadaşlarla bir toplantı yaptı. Daire müdürleri ve rektör hocamız da oradaydı. O toplantıda bize konuşma şansı doğdu. Orada şunu belittik; inşaat sektörü Bartın’da lokomotifliğini yapmış ve görevini tamamlamıştır. Bartın’a yeni bir lokomotif lazım... Mesela acemi birliği getirilebilir. Polis Okulu da olabilir… HEMA Amasra’da milyonlarca Euro yatırım yaptı. Şu an ne aşamadadır nereye takılmıştır. Bizim duyduğumuz dış ülkelerden alacağı kredilere takılmış. HEMA biliyorsunuz 2 asgari ücret ve üstünü vermek zorunda. Şu an ortalama 6 bin 500, 7 bin lira maaş verecek alacağı işçiye. Bu şekilde 2 bin kişi alsa bu da 14 milyon lira yapar. Şehir için çok büyük bir sıcak para. Bu paranın da Bartın’a lokomotiflik yapacağına inanıyorum.
“İyi ki üniversitemiz var”
Üniversitemiz olmasa şehrimiz ekonomik olarak düşüşte olurdu. Biliyorsunuz eskiden Bartın’da Salı ve Cuma günleri çarşıda hareket olurdu. Artık üniversite öğrencileri olduğu zaman çarşıda hareket oluyor. Rektör hoca sağ olsun yeni bölümler açtı. Bölümlerin haricinde üniversite başarılı gidiyor. Bilimde, sporda birincilikler almaya başladılar. Türkiye’de ve dünyada Bartın’ın ismini duyuruyor. Bu yıl şunu yaptı Rektör hocamız; şehri renklendirdi. Farkındaysanız şehirde gezerken Afrika’dan, Gana’dan, Yemen’den dünyanın birçok ülkesinden öğrenci geldi ve çok renkli ve güzel şehir olduk. Toplantı da Rektör Bey şunu belirtti. Filyos’u gündeme getirdi. Filyos’un Bartın’a katkılarını anlattı. Üniversite bu konuda bilinçli ilerliyor. Lojistik ve akıllı şehirler ile ilgili tezler hazırladıklarını söyledi ve ilgili çalışmaları anlattı.
“Fİlyos Projesi büyük bir fırsat”
Vali Bey de Filyos’un önemine değindi. Sahilden Filyos’a 2.6 kilometrelik bir yol yapılıyor. Bartın’da bir yılda yapılan yol 250 kilometre civarındaymış. Bu çok fazla gündeme gelmiyor. Özel İdare sürekli çalışıyor ve yol yapıyor. Bu 2.6 kilometrelik yol çok gündeme geliyor. Çünkü çok önemli… Filyos’u Bartın’a bağlayacak. Seneye Filyos’ta faaliyetler başlayacak. Yeni iş alanları açılacak. Beyaz yakalılar dediğimiz üst grup çalışanlar olacak. Bunlar Bartın’a gelecek, Bartın’a yatırım yapacak, Bartın’da yemeğini yiyecek, Amasra’ya gezmeye gidecek. Bu fırsatlar çok işi değerlendirilmeli. Çünkü dediğim gibi inşaat sektörü artık ekonomiyi sürükleyemiyor. Bartın’ın yeni bir lokomotife şiddetle ve acil şekilde ihtiyacı var.”