Yıldırım: '2020'de konut yine kazandıracak'
Bartın'da kiralık ve satılık konut denince akla gelen ilk ve en güvenilir markalardan biri olan Yıldırım Emlak'ın sahibi Murat Yıldırım, sıkıntılı başlayan 2019'un yılın ikinci yarısından itibaren AK Parti Hükümeti'nin doğru adımları ve ekonomi üzerindeki tüm baskı ve saldırılara rağmen sürdürdüğü kararlı tutumu sayesinde yaraların sarıldığı bir dönem olarak geçtiğini söyledi. Müteahhitlerin, düşen faizlerle birlikte artan talebi karşılamak adına 2020 yılında yeni projelere yelken astığını belirten Yıldırım, şu anda ortalama 2 bin 500 TL civarında olan Bartın'daki lüks konutların metrekare birim fiyatının yeni yılda 3 bin 500 – 4 bin TL bandına kadar yükselebileceğini, 2+1 ve 3+1 evlerin fiyatlarında 100 bin TL'ye varan artışlar beklediklerini kaydetti.
Bartın’da kiralık ve satılık konut denince akla gelen ilk ve en güvenilir markalardan biri olan Yıldırım Emlak’ın sahibi Murat Yıldırım, sıkıntılı başlayan 2019’un yılın ikinci yarısından itibaren AK Parti Hükümeti'nin doğru adımları ve ekonomi üzerindeki tüm baskı ve saldırılara rağmen sürdürdüğü kararlı tutumu sayesinde yaraların sarıldığı bir dönem olarak geçtiğini söyledi. 2019’un inşaat sektörü açısından oldukça zor bir yıl olduğunu belirten Yıldırım, geride kalan 11 ayda Bartın’da 2 bin 3’ü ilk satış, bin 167’si de ikinci el olmak üzere toplamda 3 bin 170 konutun satıldığını, bunların sadece 860 tanesinin ipotekli satış olduğunu, 2 bin 310’unun ise diğer satış yöntemleri ile el değiştirdiği bilgisini paylaştı. Yılın ilk 6 ayında özellikle dış güçlerin baskısıyla ekonomide ciddi sınıktılar yaşandığını anımsatan Murat Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bununla birlikte konut kredi faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle emlak satışlarında oldukça fazla bir düşüş yaşandı ülke genelinde. Dolayısıyla bu durum Bartın’da da kendini çok net bir şekilde gösterdi. Ama yılın ikinci 6 ayı farklıydı. AK Parti hükümetinin ekonomi yönetimindeki başarısı, doğru hamlelerle birleşince dış güçlerin ekonomi aracılığıyla ülkemiz üzerinde oynamak istediği oyunlar bertaraf edildi. Bundan dolayı yılın ikinci 6 ayında güzel işler çıkardık.
“2020 atılım yılı olacak”
Bildiğiniz gibi Suriye’de Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından başarı ile yürütülen harekat sınırlarımız daha güvenli bir hale getirilirken bir yandan da Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama çalışmalarında bütün itiraz ve engellemelere karşın hükümetimizin kararlı tutumu sayesinde oldukça ciddi bir mesafe alındı. Yani hükümetimiz 2019’da daha çok dış politik gelişmelere vakit ayırmak ve her türlü engellemelere karşı koymak durumunda kaldı ve bunda da başarılı oldu. Dolayısıyla 2020 hedeflerinde de hükümetimiz, ekonomiye odaklandı. 2020 Türkiye ekonomisi için bir atılım yılı olacak desek yeridir. Zaten bunun belirtileri son birkaç ayda kendini iyiden iyiye gösterdi. Ekonomi yönetiminde yer alan takım, ki bu gerçekten bir takım işi, gelecek yıl güzel işlere imza atacaktır. 2020 için yüzde 4,5-5’lik bir büyüme hedefinden bahsediliyor. Bunun rahatlıkla başarılacağına inanıyorum. Potansiyeli yüksek bir ülkeyiz. Diğer ülkeler de bunun farkında. Belki de bu yüzden bir türlü rahat bırakılmıyoruz. Ama birçok ülke son dönemde Türkiye’de yatırım yapma derdine düştü.
“Faizler daha da düşebilir”
Enflasyondaki düşüşle birlikte kredi faiz oranlarında da çok ciddi manada bir gerileme oldu. Bizim sektörümüz olan emlak boyutuna baktığımızda konut kredisi faiz oranlarının yüzde 0,95’lere kadar düştüğünü görüyoruz. Bunun önümüzdeki aylarda daha da aşağılarda olacağına inancımız tam, zaten göstergeler de o yönde.
“Maliyetlerdeki artış fiyatları arttıracak”
Konut piyasasında özellikle yılın ilk 6 ayında satışların düşmesi ile aslında maliyetlerde yaşanan artışın fiyatlara yansıtılması gerekiyordu. Ancak zaten müşteri azaldığı ve dolayısıyla satışlar düştüğü için müteahhitler maliyet artışlarını fiyatlara yansıtamadı. Yani fiyatlar artmadı. Mesela normalde şu anda lüks konutlar için Bartın’da metrekare birim fiyatı 4 bin TL’nin altında olmaması gerekirken şu anda böyle bir rakam yok. 2019 boyunca Bartın’da metrekare birim fiyatı ortalama 2 bin 500 TL bandında seyretti. Herkes eski maliyetlerden konutlarını sattı.
“2+1 ve 3+1’lerde 100 bin TL artış olabilir”
Ama yeni maliyetler üzerinden rakamlar 2020 ile birlikte olacak. Çünkü ekonomide ve piyasalarda bir canlanma var. İnşallah bu artarak da devam edecek. Bu bağlamda şunu söylemek mümkün; 2+1 ve 3+1 daireler için 2020 yılında şimdiye göre 100 bin TL civarında bir fiyat artışı olmasını bekliyoruz, maliyet artışlarından kaynaklı. Çünkü son 6 ayda herkesin elindeki stoklar satıldı. Metrekare birim fiyatı 3 bin TL’nin altında daire bulmak neredeyse mümkün olmayacak. 3 bin 500 ila 4 bin TL bandı ise normal kabul edilecek. Yani şimdiki fiyatlarla Bartın’da daire alanların seneye minimum 100 bin TL karlı olacaklarını söyleyebiliriz. Beklenti 2020’de 2+1 dairelerin 300 bin TL’den, 3+1 dairelerin de 400 bin TL’den aşağı olmaması yönünde.
“Piyasayı gurbetçilerimiz canlandırdı”
Bizim Bartın’da Almancı dediğimiz gurbetteki hemşehrilerimizin sayısı oldukça fazla. Bu yıl yaz sezonunda onlara oldukça ciddi satışlar yapıldı. O da sektörün tam işler kötü denilen döneminde adeta bir can suyu gibi oldu ve piyasanın canlı kalmasını sağladı.
“Konut stoğu tükendi!”
Şu anda Bartın’da emlak stoğu yok denecek kadar az kaldı. Müteahhitler yeni konut üretmedikleri gibi ellerindeki tüm konutları satarak paraya çevirdiler. Şu anda belki de satılacak 100 civarında yeni konut var desek yalan olmaz. Şimdi yeni proje hazırlıkları başladı. Bartın’da konuta yatırım yapan seneye kazanacak.
“Çatmaca ve Karaköy revaçta”
Bartın’da en fazla prim yapan ve tercih edilen semtler ise Çatmaca mevki olarak adlandırılan Cumhuriyet Mahallesi trendini yükseltmeyi sürdürüyor. Yine Karaköy güzel projeler, özellikle de siteler ile adından sıkça bahsettiriyor ve tercih edilen yerleşim bölgelerinin başında geliyor. Bunun 2020’de de süreceği tahmin ediliyor. Ama bence 2020’de sürprizi Orduyeri yapar. Müteahhitlerin buraya yönelmesi durumunda, çarşıya yakınlığı ve yeni yapılan TOKİ Köprüsü sayesinde trafik sorunun da aşılması ile Orduyeri yeni cazibe merkezi haline gelebilir.
“Üniversite öğrencisi sayısındaki artış nedeniyle kiralar yükseldi”
Bu arada kiralık ev fiyatlarına da değinmeden geçmeyelim. Üniversite’nin Bartın’da kiralık ev fiyatlarının artışındaki payı asla yadsınamaz. Bartın Üniversitesi’nin artan öğrenci sayısı nedeniyle kiralar yükseldi. Bunda bu yıl üniversitemize gelen yabancı uyruklu öğrenci sayısındaki artış da etkili. Çünkü onlar da hep kiralık evleri tercih ediyorlar. Onlar da özellikle eşyalı kiralık evlere yöneldiler. Satılık konut stoğundaki azalma aslında son dönemde kiralık evler için de geçerli. Şu anda mobilyalı kiralık ev yok denecek kadar az. Tüm veriler 2020’nin inşaat sektörü için çok hızlı olmasa da güzel bir yıl geçireceği ne işaret ediyor. İnşallah da öyle olur. Çünkü yıllardır inşaat sektörü lokomotif sektör olmayı sürdürüyor.”