Tahsin ÖTGÜÇ

ÜÇ AYLARA GİRERKEN

Tahsin ÖTGÜÇ

ÜÇ AYLARA GİRERKEN

Yüce Allah, zaman ve mekânı insanlar için yaratmıştır. Bu nimetlerden gereği şekilde istifade etmelerini kendilerinden istemiştir. Özellikle üç aylar adını verdiğimiz: Recep Şaban ve Ramazan ayları Allah’ın Müslüman kullarına sunduğu manevi nimetlerdir. Bünyelerinde önemli geceler mevcuttur. (Regaip, miraç, beraat, kadir geceleri gibi.) İşte kandiller geçiti, mübarek üç aylara 29 Nisan 2017 tarihinde Allah’ın, izniyle kavuşmuş olacağız. Bu ayların ilki, Recep ayıdır. Recep ayının ilk Cuma gecesi, mübarek Regaib kandilidir. Buna göre 30 Nisan 2017 tarihi akşamı Regaip kandilidir. Regaib, ragibenin çoğulu olup çok rağbet edilen, kıymetli,mübarek,çok feyizli ve bereketli anlamlarına gelmektedir. Aynı zamanda arz ve semavat meleklerinin kabede toplandıkları, Ya Rabbi Recep ayını oruçlu geçirenleri affetmeni istiyoruz diye Allaha dua ettikleri bir gecedir.

Peygamberimiz, Recep ayından itibaren Şaban ayının sonuna kadar şu duayı yapmıştır: “Allah’ım Recep ve Şaban ayını bizler için mübarek kıl. Bizleri on bir ayın sultanı olan mübarek Ramazan ayına kavuştur.” Riyazüssalihin. Peygamberimiz (sav) efendimiz Recep ve Şaban aylarının hakkını vererek, kalben mutmain, vücuden sıhhatli olmayı, Ramazan ayına günah ve hatalardan arınmış, amel defterlerinde sevapların, ecirlerin artmış olarak kavuşmayı istemektedir. Ümmetinin bu konuda dikkatli olmalarını tembih ederek, bu manevi atmosferden yararlanmış olarak çıkmamızı arzulamaktadır.

Bizler üç aylar diye isimlendirdiğimiz zaman dilimini, en iyi şekilde değerlendirme adına; Elimizden geldiği kadar Kur’an okuma, namazlarımızı düzenli olarak kılmaya çalışma, nafile oruç tutma, Allah’tan bağışlama dileme, komşularımıza, dostlarımıza, ikramda bulunma, hayır yapma, hayra vesile olma, kendimizi geliştirmek için boş zamanlarda kitap okuma gibi bir dizi yararlı ameller işlemeliyiz.

Yüce Mevla, Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurmaktadır: “Rabbinizin bağışlamasına ve genişliği gökler ve yer kadar olan cennete koşunuz. Cennet muttakiler için vaat olunmuştur.” Ali İmran,133.İçinde bulunduğumuz mevsimi, günahlardan, kusurlardan arınma, hayırlı işlerde yarış edeceğimiz zaman dilimi olarak kullanmamız, bizleri mutlu kılar. Allah’ın Müslüman kulları için bir nimet yeri olarak yarattığı cennete doğru koşma zamanı bu aylardır.

Bizlerin cennete doğru koşmamız, insanlık için faydalı işler yapmamız ve Allah’ın rızasına uygun davranış sergilememizdir. Şeytani işlerden, nefsanî duygulardan kendimizi uzak tutmak, bizleri Allah’ın sevgisine muhatap kılar. Olumlu, yararlı her söylem ve eylem de bu cümledendir.

İçinde bulunacağımız zaman diliminde, kalplerimizde Kur’an aşkı, Peygamber sevgisi oluşması son derece önemlidir. Zira buna her zamankiden daha fazla ihtiyacımız vardır. Bunun için, zaman buldukça Kur’an okumalıyız. Peygamberimizin sünnetini öğrenmeliyiz. O’nu anlayarak yaşamaya devam etmeliyiz. Kendi eksikliklerimizi gidererek maddi ve manevi yönden ihtiyacı olanlara yardım elimizi uzatmalıyız.

Recep ve Şaban aylarında yapılan her hayrın karşılığında yedi yüz misli sevap alma hakkımız vardır. Bu zaman diliminde ne kadar çalışırsak o kadar karşılığını alma imkânımız vardır. Bu aylar kusurlu hallerden kurtulma, hayra yönelme, gerçekleri görebilme, Yüce Mevla ile daha fazla yakın olma aylarıdır. Hem dünyayı ve hem de ahir eti kazanmaya vesile olan zaman dilimleridir. Bu bakımdan birer manevi nimet olan üç ayların hakkını verme adına Allah’ın bizlerden beklediklerine cevap vermeye çalışmalıyız Bilmeliyiz ki, her nimetin bir sorumluluğu vardır. Sorumluluk bilinci içinde hareketle mübarek üç ayların kakını verelim inşallah. Kandiller geçiti üç ayların ülkemize, milletimize, Alem-i İslam”a ve tüm dünya insanlarına huzur ve barış getirmesini Cenab-ı Haktan niyaz ederim.

 

Tahsin ÖTGÜÇ

Müftü yardımcısı.

Yazarın Diğer Yazıları