Tahsin ÖTGÜÇ

RAMAZAN AYINI  İHYA ETMENİN ÖNEMİ

Tahsin ÖTGÜÇ

RAMAZAN AYINI 
İHYA ETMENİN ÖNEMİ
     Yüce Mevla zaman ve mekânı kulları için yaratmış ve onların istifadesine sunmuştur. Bazı zaman dilimlerini manevi değerlerle süslemiş, diğerlerinden üstün kılmıştır. İşte bu zaman dilimlerinden Ramazan ayı, önemli derecede faziletlere sahip kılınmıştır. Bundan dolayı on bir ayın sultanı diye adlandırılmıştır Yani Ramazan ayı, on bir aya eşit  kılınmıştır. Ramazan ayını diğerlerinden üstün kılan, kendisinde insanları hidayete vesile kılan Kur'an Kerimin, yeryüzüne indirilmeye başlanmış olması, Şaban ayında farz kılınan orucun bu ayda tutulmasının Cenab-ı Hak tarafından emredilmiş olması, bünyesinde bin aydan hayırlı olan kadir gecesinin mevcut olmasıdır. Aynı zamanda ayın başlangıcının rahmet, ortasının mağfiret, sonunun da cehennemden kurtuluş olması, bu cümledendir. 
………………..
    Bütün bu değerlere sahip olan Ramazan ayının ihya edilesi ,( yaşanması) büyük önem arz etmektedir. Peygamberimiz (sav) efendimiz, Medine'yi münevver ede on yıl süreyle mukabele usulü okuduğu Kur'anı Kerimi, bizler de  Ramazan ayı içerisinde önemine binaen okumalı efendimizin sünnetini icra etmeliyiz. Ramazan ayında zamanı en iyi şekilde değerlendirme adına, bir kaç hatimler yapılmalı, Evvabin, kuşluk ve teheccüt namazı gibi nafile namazlar kılınmalı, İftar vaktinde orucumuzu açmadan ve seher vaktinde dua yapmalıyız. Vakit namazlarını mümkün mertebe cemaat halinde kılmalıyız. Boş zamanlarımızı tefekkür, zikir, şükür ve tesbihatla geçirmeliyiz.. Faydasız söz ve davranışlardan kaçınmalı, Dini ve dünyevi kültürümüzü geliştirmek için kitap okumaya önem vermeliyiz. Ramazan ayının bir temizlik ayı olduğunun bilinci içinde hareketle, hata ve günahlardan arınmak için Allahtan bağışlanma dilemeliyiz.
………………..
    Ramazan ayına has olan teravih namazını mümkün olduğunca cemaat halinde kılmalıyız. Yatsı namazının farzından sonra kılınan teravih namazı, Ramazan ayının sünnetidir. Bu sebeple mazeretinden dolayı oruç tutamayan kişi de teravih namazını kılması sünnettir. Teravih namazını cematle kılınması sünneti kifayedir. 2 yada 4 rekatta bir selam verilerek kılınan teravih namazı, 20 rekat olarak kılınır. Teravih namazı, 20 rekât olarak bir bütündür. Başlangıçta 20 rekatın tamamına, niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya uydum hazır olan imama diye niyet yapılır. Selam verildik sonra selatü selam okunduktan sonra konuşulmadan namaza devam edilir. Konuşulursa yeniden niyet gerekir. 
……………………..
                  Peygamberimiz (sav) efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur. "Faziletine inanarak sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan ayını ihya eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır." Riyazüssalihin. Ramazan ayı, Yüce Mevla'mızın müminlere sunduğu manevi bir nimettir. Yapılan her bir hayırlı işlemin karşılığında bire bin misli ecir almamıza vesile olan zaman dilimidir. Bunun kıymetini idrak etmeli, ayın hakkını verme adına ibadetlerimizi, planlı ve devamlı yapmalıyız.. Peygamberimiz Allahın indinde en sevimli amel az da olsa devamlı olandır buyurmuşlardır. Ramazan ayı, bizlere ibadetlerin planlı ve devamlı yapılmasını öğretmektedir. Aynı zamanda kötü söylem ve eylemlerden uzak olmayı da alıştırmaktadır. Bu yönüyle Ramazan ayı bir mekteptir.
………………..
     Peygamberimiz ( sav) efendimiz diğer bir hadisinde ise şöyle buyurmuşlardır." Faziletine inanarak, sevabını Allahtan bekleyerek Ramazan ayının orucunu tutan kimsenin geçmiş günahları bağışlanır." Riyazüssalihin. Oruç tüm kötülüklere karşı bir siperdir. Nefislerimizi terbiye eden önemli bir etkendir. Oruç aynı zamanda dualarımızın kabul edilmesine ve sıhhatli olmamıza vesile olan bir araçtır. Zira efendimiz "oruç tutun sıhhat bulursunuz" buyurmaktadır. Ramazan ayı, kalben mutmain olmamıza fiziken sıhhat bulmamıza vesile olduğu gibi, mağdur ve mazlumların yüzlerinin gülmesine, toplumsal huzur ve güvenliğin meydana gelmesine vesile olacaktır inşallah. Bu bakımdandır ki, mübarek ramazan ayını, Allahın Müslüman kullarına sunduğu bir nimet olarak onu, en iyi şekilde ihya etmek, o denli önem arz etmektedir.      
Tahsin Ötgüç  
İl Müftü Yardımcısı                                                                                                                                                                      
 

Yazarın Diğer Yazıları