Tahsin ÖTGÜÇ

Rahmet ayı Ramazan gelirken

Tahsin ÖTGÜÇ

Allah’ın Müslüman kullarına bir manevi nimet olarak verdiği mübarek ramazan ayının yaklaşması dünya üzerinde yaşayan tüm Müslümanlar tarafından sevinçle karşılanmaktadır. Aynı zamanda her Müslüman bu ayın gelişine sevinmektedir. Bunu, aynı duygu içinde olan her kes hissetmektedir. Zira bu ayın başlangıcı rahmet, ortası mağfiret sonu da cehennemden kurtuluştur. İftarıyla, sahuruyla Müslümanların bir araya gelerek kaynaşmalarına vesile olan bereket ve paylaşım ayı ramazan, önemli bir değerdir.  Bu aya, Mayıs ayının 26’sı Cuma günü ilk teravih namazını kılarak kavuşacağız inşallah. 27 Mayıs Cumartesi günü onbir ayın sultanı Ramazan ayı başlamış olacaktır. İslam ümmeti için mübarek olsun.

 

              Dünyanın her tarafında yaşayan Müslümanlar Ramazan ayının gelişine sevinirken aynı zamanda bu ayda yapacaklarını plan ve programlarlar. İfa edilecek her ibadet karşılığında bin sevap alma hakkını veren bu mübarek ayın her anını en iyi şekilde değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Bunun için bizler Müslüman birey olarak ay içinde neler yapabiliriz? Gücümüz nispetinde etrafımızdakilerle neler paylaşabiliriz.? Bütün bunları düşünerek yapabileceklerimizi bir plan dâhilinde ay içinde yapma azmimizi ortaya koymalıyız..Yaptığımız plan içinde: vakit namazlarıyla beraber teravih namazları, tutacağımız oruç, okuyacağımız Kur’anı kerim, yapacağımız hatimler, boş zamanlarımızın kitap okuyarak zikir ve tesbihatla değerlendirebiliriz.. Bununla beraber maddi yönden yapacağımız yardımları, fakir ve yetimlere uzatacağımız yardım ellerimizi, dostlarımıza, komşu ve diğer Müslüman kardeşlerimize vereceğimiz iftarları, önemine binaen yerine getirmeye çalışırız. 

………………………

 

             Peygamberimiz (sav) efendimiz, “Ramazan ayının gelişinden sevinç duyan müslümanın vücudunu, Allah cehennem ateşine haram kılar” buyurdular. Ramazan ayının gelmesinden dolayı sevinmek, gelince de aya saygı duymak, aydan azami derecede istifade etmek, kişiyi Allah’ın rızasına ulaştırır. Ramazan ayı, özel bir aydır. Müminler için manevi bir nimettir. Ayın bu özelliğini Müslüman olarak iyi düşünmeliyiz.

 

              Bu ayın özelliği ile ilgili Yüce Allah, şöyle buyurmuştur. “Ramazan ayı öyle bir aydır ki, onda Kur’an, insanlara yol gösterici ve doğruyu yanlıştan ayırıcı belgeler olarak indirildi. Sizden bu ayı idrak eden, onda oruç tutsun.” Bakara 2/185. Mübarek Ramazan ayında Kur’anın indirildiği ve farz olan orucun bu aya tahsis edildiği, ayette açıklanmıştır. Bu yönüyle bu ay, Kur’an ve oruç ayıdır. Şaban ayında Müslümanlara farz kılınan orucun tutulması Ramazan ayına tahsis edilmiştir. Farz olan orucun Ramazan ayına tahsis edilmesi, kuranın bu ayda indirilmeye başlanması, kuranın indirilmesine vesile olan, bin aydan hayırlı olduğu Mevla tarafından bildirilen kadir gecesinin bu ayın içinde gizlenmesi, aya büyük bir değer kazandırmıştır. Bu bakımdan ayın hakkını verme adına otuz günlük zaman dilimini ey  iyi şekilde değerlendirmeliyiz.

            

              İnsanları doğru yola sevk eden ve Hakla buluşturan, Müslümanları, her türlü kötülüklerden arındıran, inananları kaynaştıran, manevi hazzı en yüksek mertebeye ulaştıran Mübarek ay geliyor. Müjdeler olsun Müslümanlara. Her anı önemli bir değer olan Ramazan ayını, en iyi şekilde değerlendirme adına şimdiden plan ve program yapmalıyız. Sayılı günlerden ibaret olan bu zaman dilimi geldiği gibi, zamanı gelince de gidecektir. Önemli olan ayın bizlerden ayrılırken memnun, bizim de bu zaman diliminden ayrılırken istifade ettiğimiz halde ayrılmamızdır. Peygamber (sav)efendimizin bir hadis mealiyle konumuzu bitirelim.” Allah’ım Recep ve Şaban ayını bizler için mübarek kıl. Bizleri huzur ve barış içersinde Ramazan ayına kavuştur” âmin. Allah,İslam ümmetini bu mübarek aya kavuşturarak kendisinden istifade etmelerini  nasib etsin.   

     

                                                                                                  Tahsin Ötgüç

                                                                                                   İl Müftü Yardımcısı

                                                                                                   

                                  

 

Yazarın Diğer Yazıları