Tahsin ÖTGÜÇ

KURANI KERİM MÜMİNLER İÇİN ŞİFADIR

Tahsin ÖTGÜÇ

                                       KURANI KERİM MÜMİNLER İÇİN ŞİFADIR

               Kuranı Kerim hayatta olan müminler için şifa, ölmüşler için rahmettir. Bundan dolayıdır ki, Müslümanlar kendileri için şifa olsun diye müsait oldukları zamanlarda kuran okurlar, hatimler yaparlar. Zira Kuran okumak, hatimler yapmak sünnettir. Kuran okunan evlerde hayır çok, şer az olur. Aynı zamanda kuran okumak başta olmak üzere ibadetlerle meşgul olunan evlerde bolluk ve bereket olur. Aile bireyleri arasında sevgi ve saygı oluşur. Huzur ve mutluluk her zaman yerini korur. Aile bireyleri geleceğe güvenle bakarlar. Peygamberimiz (sav) efendimiz “ Kuran okuyunuz, Kuranı Kerim kıyamet gününde sahipleri için şefaatçi olarak önlerine gelir” buyurdular. Riyazüssalihin. Kuranı Kerim hayatta olan ve olmayanlara fayda sağlayan evrensel ilahi kelamdır. Her Müslüman kendisine dünya ve ahirette fayda sağlayacak olan Kuranı Kerimi öncelikle usulüne uygun şekilde okumasını öğrenmesi büyük önem arz eder. Daha sonra Müslüman olmasından dolayı kendisine manen ilaç olacak olan kuranı, her daim okuması, huzur ve mutluluğun var olması bakımından o denli önemlidir. Aynı zamanda sürekli olarak kuranla meşgul olmak peygamberimizin sünnetini ihya etmek demektir.

                Dini merasimlerde de Kuranı Kerim okumak her şeyden önde gelir. Mevtaların ruhlarına bağışlanmak üzere okunması gereken kurandır. Mesela pazartesi geceleri, mülk suresi, Cuma geceleri, Yasin suresini okuman önem arz eder. Dini merasimlerde kuranın yanında ilahiler, gazeller ve mevlid okunabilir. Ancak kuranı kerim olmazsa olmazlardandır. Mevlid, Sülayman ÇELEBİ hoca efendinin Peygamberimizi övmek için yazdığı dini içerikli bir şiirdir. Günümüzde Mevlid hanların, mevlide bu denli önem vereceklerini bilseydi, bu şiiri yazmazdı. Kuranı kerime ağırlık vererek ilahi ve mevlid okumanın bir mahzuru olmasa gerektir. Ancak Kuranı ikinci plana almak gibi bir duruma girmemek lazım gelir. Peygamberimiz kuran okuyunuz buyurdu. İlahi, gazel veya mevlid okuyunuz buyurmadı. Efendimizin isteğinin dışına çıkmak hoş olmaz. Bu bakımdan dikkatli olmak gerekir. Allah ve Resulünün sevgisi her şeyden önemlidir.

Yüce Allah kuranında “ Biz Kurandan müminler için kendisi bir şifa ve rahmet olan ayetler indiriyoruz. Zalimlerin de ancak zararını artırır” buyurmuştur. İsra, 82.  Ayetten anlıyoruz ki, kuranı kerim manen ilaçtır. Ölmüşler için de rahmet. Durum böyle olunca yapılması gereken dini merasimlerde kuranı kerime ağırlık vermektir. Usulüne uygun şekilde okunduğu zaman kuranı kerim de dinleyenlerin dini duygularını coşturur. Ancak okuyan ihlaslı bir hal içinde okuması gerekir. Kuranı kerimi okumak sünnet, dinlemek ise farzı kifayedir. Kuran okunurken başka bir şeyle meşgul olunmaz. Başka bir şeyle meşgul olmak kurana saygısızlık olur. Kurana saygısızlık Allah’a saygısızlıktır. Müslüman olarak neyi ne için yaptığımızın farkında olmak gerekir. Kulaktan duyma bilgilerle değil, okuyup araştırarak elde ettiğimiz bilgilerle amel etmek lazım gelir. Birileri ne der değil. Allah ne der diye düşünüp gereğini yapmak önem arz eder. Bu bakımdan Kurana olan saygımızı daim kılmak için, ona sahip olmamız gerekir. Allah Resulü “ Sizin hayırlınız kuranı okuyan ve okutandır” buyurmaktadır. Hem okuyacağız ve hem de okutacağız. Bir Müslüman olarak bize düşen görev kuranla meşgul olmaktır.

 

                                                                    Tahsin ÖTGÜÇ-Emekli müftü

Yazarın Diğer Yazıları