Tahsin ÖTGÜÇ

HİCRET VE MUHARREM AYI

Tahsin ÖTGÜÇ

Miladi 610 tarihinde kendisine evrensel Peygamberlik görevi verilen Hz Muhammed (sav), bu ulvi vazifeyi 13 yıl süreyle Mekke de sürdürmüştür. Her türlü zorbaya, işkencelere, baskılara rağmen halkı İslam’a davet görevini yılmadan, usanmadan devam etmiştir. Başta Ebu Cehil olmak üzere birçok müşrik efendimizin etrafındaki Müslümanları dağıtmak, yeni Müslüman olanlara gözdağı vererek inancından vaz geçirmek için akıllarına gelen her hileye başvuruyorlardı. Bunlardan en zoru ve en çetini Peygamberimizle beraber ashabın Mekke’nin bir bölgesinde yaşamaya zorlamalarıdır. Ekonomik ve sosyal yönden baskılar kurarak, efendimizin ikamet ettiği yere yiyecek, su ve ilaç gönderilmesine mani oldular. İnsanların hasta olmalarına, çocukların ölmelerine sebep oldular. Bu gün İsrailin Filistin halkını zorla evinden barkandan çıkardığı, Suriyede Zalim Esed’in kendi halkının üzerine bombalar yağdırarak pek çok masum kadın, erkek ve çocukların öldürülmelerine sebep olduğu, hayatı çekilmez hale getirdiği gibi.

 

          Bu olumsuzlukların karşısında Mekke’de hayatın zor olduğunu gören sahabelerden bazıları efendimizden Medine’ye gitmek üzere izin aldılar. Bundan sonra her geçen gün Medine’ye giden sahabe sayısı artarak devam etti. Mekke’deki müşrikler Hz Muhammedi öldürme kararını aldıklarında bu durum Cebrail tarafından efendimize bildirildi. Zilhiccenin sonları ve muharrem ayının başlarında Mekke’den Medieneye hicret izni verildi. Efendimiz Hz Aliyi evine çağırıp mekkede ki halkın kendisinde bulunan emanetleri teslim etti ve evden çıktı. Evin etrafında bulunan silahlı kişiler onu göremediler Efendimiz Hz Ebu Bekir’le beraber sevir mağarasına sığındılar. Burada bir iki gün kaldıktan sonra Medine’ye gitmek üzere yola çıktılar. Yani Mekke’den Medine ye hicret ettiler

        Hicret: Peygamberimizin risale görevini daha iyi imkânlarda ifa etmek amacıyla Mekke’den Medine’ye göç etmesidir. Hicret, Peygamberimizin 622 tarihinde Mekke’den Medine ye göç etmesine isim olmuştur. Peygamber efendimiz başta olmak üzere ashabın hicreti, İslamı anlatmak ve yaşamak içindir. Hicret, küfürden, haksızlıktan, zorbalıktan, batıldan kaçış değildir. Bunlarla daha iyi mücadele etmek, hakkı hâkim kılmak için mekân değiştirmektir. Müsait mekân bulmak içindir. Öyle de olmuştur. Zira 8 yıl sonra 630 tarihinde Mekke müşriklerden, Kâbe de putlardan temizlenmiştir. Bunun için İslam tarihinde hicretin büyük önemi vardır. İslam Mekkede doğdu, Medine’den tüm dünyaya yayılma imkânı bulmuştur.

 

        Peygamber efendimiz Medine’ye vardığında Küba köyünde bir mescit yaptırdı. Bu, İslam tarihinde ilk mescittir Kuranda takva mescidi olarak geçmektedir. Buradan Medine’nin Merkezine giden efendimiz 7 ay kadar süreyle Hz Eyyub’un evinde kalıp Mescidi Nebevi tamamlanınca kendisi için yapılan hücreyi saadetlerine yerleştiler. Muhacirle Ensar kardeş olup kaynaştılar. 10 yıl süreyle İslam, buradan tüm dünyaya yayılma imkânı buldu. Bunda hicretin payı büyüktür. 1 Muharrem 622 tarihi Hz Ömer ( R.A) ın hilafeti zamanında hicri (İslami) yılın başlangıcı olarak kabul edilmiştir.30.07. 2022 tarihinde Hicri 1444 yılına girmiş bulunmaktayız Bu yıl Müslümanlara aittir. Muharrem ayı hürmet edilmesi gereken aylardan biridir. Peygamberimiz bir hadislerinde şöyle buyurdular. ”Ramazan ayından sonra en efdal oruç, Muharrem ayı orucudur. Farz namazdan sonra en efdal namaz ise gece namazıdır.”.(Riyazüssaihin.) Muharrem ayının onuncu günü (aşure günü) oruç tutmak sünnettir. Muharrem ayının onuncu günü Yahudilerin oruç tuttuklarından, onlara benzememek için Muharrem ayının onuncu günü tutulacak oruca bir gün ilave edilmesi tavsiye edilmiştir.

 

        Muharrem ayının onuncu günü şu tarihi olaylar meydana gelmiştir. Allah, Hz Âdem’in tövbesini kabul etti. Hz İdris Peygamber semaya çıkarıldı. Hz Nuh’un gemisi cüda dağına indirildi. Hz İbrahim peygambere halilullah ismi verildi. Nemrutun ateşinden kurtuldu. Hz süleymanın tövbesi kabul edildi. Hz Eyyub peygambere sıhhat ihsan edildi. Hz Musa a.s, Firavunun zulmünden kurtuldu. Hz Yunus a,s balığın karnından kurtuldu. Hz İsa Semaya yükseltildi. Ümmeti Muhammet için mükerrem kılındı. Allah, Muharrem ayı ve yeni Hicri 1444. yılını, Muhammet Ümmeti için hatalardan, günahlardan arınmaya, gerçekleri kavramaya, İslami şuurla şuurlanmaya vesile eylesin. Yeni hicri yılın birinci ayı olan Muharrem ayında yeni bir sayfa açarak günah ve hatalardan, kusur ve eksiklilerden arınmalı, geleceğe güvenle bakmaya vesile olacak bir hayat tablosu oluşturulmalı.  Kuranı Kerim başta

olmak üzere kitap okuma alışkanlığı kazanmalı, müspet yönde kendimizi yenilemeliyiz. Yeni hicri yıl ve muharrem ayı, ülkemize ve İslam âlemine hayırlar getirsin inşallah.                

                                                                                                                           

                                                                                Tahsin ÖTGÜÇ- Emekli müftü                                                                                                                  

                                                                                                     

Yazarın Diğer Yazıları