Tahsin ÖTGÜÇ

BESMELENİN ÖNEMİ    

Tahsin ÖTGÜÇ

BESMELENİN ÖNEMİ                
İbadetlere ve dünya işlerine başlarken besmele okunur. Yani Bismillahirahmanirrahim denir. Bu davranış, Müslümanlara aittir. Besmelenin içinde üç isim vardır. Allah, Rahman ve Rahim. Bu isimlerin her biri Allah'a aittir. Kişi bu isimlerden hangisini söylerse Allah'ı anmış olur. Allah'ın isminin anıldığı yerde, şeytanın Müslümana karşı tesir etme gücü tükenir. Böyle olunca da kişi, işine huzurlu başlar, sonuç da bereketli olur.
……………
                Allah Kur'an-ı Kerimde bu hususta şöyle buyurmaktadır. "De ki, ister Allah, diye çağırın, ister Rahman diye çağırın, en güzel isimler onundur. İsra, 110. Allah: Allah için kullanılan özel isimdir. Sadece âlemlerin Rabbi olan Allah için kullanılır. Tanrı ilah anlamına gelir. Allah için özel isim olarak      kullanılmaz. Allah'ın doksan dokuz isminden birini kullanmak uygun olandır. Allah ismini anarak işe başlamak ve her daim onu tefekkür ederek zikretmek insanı güvende kılar. Moral verir, motive eder. Kişi kendini güvende hisseder. Stresten, karamsarlıktan kurtulmuş olur. Hayata güvenle bakar.
………………
    Rahman: hayrı başkasına ulaştırmak anlamına gelir. Allahtan başkası için isim olarak kullanılmaz. Rahman: bu dünyada bütün canlılara (kâfir, mümin ayırımı yapmadan)    rızk verilmesini ifade eder.,Her canlının birbirini acıması Yüce Allah'ın Rahman sıfatının bir tecellisidir. 
    Rahim: Yüce Allah'ın ahirette sadece müminlere nimet vereceği ve rahmetinin sadece onlara mahsus olacağını ifade etmektedir. Peygamberimiz,(sav) efendimiz," bana bir ayet indirilmiştir ki, bu ayet bismillahirahmanirrahim olup benim ve Süleyman a.s'ın dışında 
hiçbir nebiye indirilmemiştir "  buyurmuşlardır. Besmele aynı zamanda fatiha süresinin birinci ayetidir.
……………..
               İfa edeceğimiz ibadetlerin başında ve dünyevi işlerimize başlarken besmele yi söylemek sünnettir. Yaptığımız işlemlerimizin bereketli ve hayırlı olması için besmele o denli önemlidir. Aynı zamanda bizleri şeytanın şerrinden korur. Yani şeytan, yediğimize, içtiğimize, okuduğumuza, verdiğimiz derslere, yaptığımız sohbetlere ortak olamaz. Böyle olunca da çalışmalarımız hayırlı ve bereketli olur.  
……………..
             Peygamberimiz (sav) efendimiz," Besmele ile başlanmayan her iş, bereketsiz ve güdük olur," buyurdular. Riyazüssalihin. Başladığımız her hangi bir işin          neticesinin arzu ettiğimiz noktaya gelmesi için besmele okumanın önemli rolü vardır. Müslüman olarak en azından "bismillah" sözünü her işimizin başında telaffuz etmeyi kendimizi alıştırmalıyız.. Bu sözü düşünmeden söyleyecek hale gelmeliyiz. Bismillah sözünü söylemek, sünnet, rahmanirrahim ise, müstehaptır.
………………
“Bir gün ashab-ı kiramdan bazıları Peygamberimiz (sav) efendimize, ey Allah'ın resülü çok yemek             yiyoruz fakat doymuyoruz, dediler. Efendimiz, besmele çekin ve önünüzden yiyin, buyurdular. Besmele ile başlanmayan her şeye şeytan ortak olur. Şeytanın ortak olduğu yemekte, işte ve sözde hayır olmaz, bereket te olmaz. Huzursuzluk Başlar, Yaptıklarımızdan manen zevk ve tat alamayız.
………………
     Her zaman her yeni bir işe başladığımızda "besmeleyi" okumayı ihmal etmemeliyiz. 
Bunu hem kendimiz için hem de çocuklarımız için alışkanlık haline getirmeliyiz. Bilmeliyiz ki, Allah'ın isminin anılarak başladığımız her işimizin sonu hayırlı ve bereketli olacaktır. Bunu yaşadığımız zaman görme imkânına sahip olabiliriz. Evimize girerken, kitap okumaya başlarken, mesleğimizi icra ederken, yemeğe başlarken, yatarken ve kalkarken, velhasıl her yeni işe koyulurken besmele ( Bismillahirrahmenirrahim) okumak, başladığımız işi, bereketli kılacağı gibi, neticenin de hayırlı olmasına vesile olacaktır. Besmele ile başlanmayan her işe şeytan ortak olur. Şeytanın ortak olduğu işte hayır ve bereket olmaz. Darlık ve sıkıntı meydana gelir. Kolaylık yerine zorluk meydana gelir.   Bu durum bizlerin moral ve motivasyonumuzu olumsuz yönde etkiler. Böylesi durumlarla karşılaşmamak adına her işimize  bismillahirrahmenirrahim diye başlamayı ihmal etmememiz lazım gelir. 
                       
    Tahsin ÖTGÜÇ 
    İl Müftü Yardımcısı                                 
          
 

Yazarın Diğer Yazıları