Güngör Gökdağ

Kozcağız ilçe olamazsa ne kaybedecek?

Güngör Gökdağ

Oy endişesi nedeniyle beldelerin ilçe, ilçelerinde il yapılma dönemleri artık çok gerilerde kaldı. Tüm bu değişikliklerin hepsi yasal bir mevzuatla kanunlaştı. İstek ve arzulara göre değil, kaide ve kurallara göre bağlandı.

AK Parti Hükümeti ise bu konuda izlediği politikasından hiç taviz vermedi. Bugüne kadar sadece iki beldenin ilçe yapılmasına, özel durumları nedeniyle cevaz verdi.

Bunlardan birincisi, Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Kemalpaşa beldesi, diğeri ise Aksaray'ın Sultanhanı Beldesi.

Kemalpaşa, Türkiye'nin Kafkaslara açılan kapısı, Sarp sınırına en yakın bölgesidir. Gün içinde sınır kapısından çok yoğun giriş ve çıkışlar yapıldığından, güvenlik gerekçesiyle ilçe yapılmasına karar verilmiştir. Sultanhanı Beldesi ise, Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi'ne sahip olduğundan stratejik önemi nedeniyle ilçe olması kararlaştırılmıştır.

Dolayısıyla her iki belde de, OHAL kapsamında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname'yle istisnai olarak ilçe yapılmıştır.

Bir beldenin ilçe olabilmesi için nüfus ve merkeze yakınlık gibi sağlaması gereken bazı kriterler vardır.

Nüfus bakımından bu kriterlere sahip olan Hatay'ın Payas beldesi ve Zonguldak'ın Kozlu beldesi ilçe yapılmıştır. Çünkü her iki beldenin nüfusu 25.000'in çok üzerindedir. Kozcağız'ın merkez nüfusu ise 7.000'le sınırlıdır.

Yani Türkiye'de, nüfusu itibariyle Kozcağız'dan çok büyük, 41 belde daha vardır. Hiçbiri de ilçe olabilecek kriterlere sahip değildir? Dolayısıyla Kozcağız'la beraber diğer beldelerin, bu haliyle ilçe olmaları mevcut mevzuata göre mümkün değildir?

Bunun aksini iddia eden, ya mevzuatı bilmiyordur, ya da niyeti başkadır?

Pekala Kozcağızlılar da ilçe olma yolunda bir beklenti var mı?

Kozcağız dışında, diğer 41 belde de böyle bir beklenti yok... Çünkü onlar bu işin olmayacağını biliyorlar.

Kozcağızlılar da ise beklenti; CHP Milletvekili Rıza Yalçınkaya'nın, beldenin ilçe olması için Meclis'e verdiği kanun teklifiyle başladı.

Kanun teklifinin verilmesi, bu durumun gerçekleşeceği anlamına gelmez. Ancak halkın gündemine girdi bir kere. Belde sakinlerinde bir sevinç ve heyecana yol açtı. İlçe olma yolunda büyük bir beklenti başladı. Birileri de bu algıyı sürekli körükledi.

Ağustos'ta kar yağmaz, Şubat'ta çiçek açmaz?

CHP, bu işi bilmiyor olamaz?

Mevzuatı halka anlatmamak, halkı aldatmaktır.

Meclis'te kanun teklifi vermek, olmayacak duaya amin demektir?

Kozcağız'daki siyasi dengeleri, değiştirmeye yeltelenmektir.

Meseleyi sulandırıp, belde sakinlerinin umutlarıyla oynamaktır.

Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya'nın verdiği kanun teklifini iyi niyetine yormuş olsak dahi, mevzuatın içeriği mutlaka halka anlatılmalıdır. Bu Kozcağızlıların en doğal hakkıdır.

Başka bir önemli husus ise, 2019 seçimlerinden sonra hayata geçirilmesi beklenen Bütünşehir yasasıdır. Hükümet, yeni yerel yönetimler tasarısında Türkiye'nin her tarafında köklü değişikliklere gitmeye hazırlanıyor. Tasarıya göre, tüm belde belediyeleri kapanarak, merkeze bağlanıyor. Köyler mahalleye dönüştürülüyor. İl özel idareleri aracılığı ile verilen hizmetler, kaynaklarıyla birlikte il belediyesine geçiyor.

Düzenlemeyle birlikte yerel seçimlerde, kırsaldaki seçmen de il belediyesine oy atıyor. Bu yeni yasayla bürokrasiden kaynaklı sıkıntılar tümden ortadan kaldırılarak, şehrin bütün hizmetlerinden belediye sorumlu oluyor. Belediyelerin gelirleri eskiye nazaran daha çok artıyor. Hizmet sunumunda sıkıntı ve aksaklığın yaşanması beklenmiyor.

 

Elbette bu yeni düzenleme Kozcağız'ı da çok yakından ilgilendiriyor. Çünkü Kozcağız'ın Bartın'a olan uzaklığı sadece 15 km. Yeni Bütünşehir Yasası'na göre, beldenin merkeze olan uzaklığı 40 km'nin altında olduğunda, beldenin kaldırılarak mevzuata göre vilayete bağlanması gerekiyor.

Pekala Kozcağız, Bartın'a bağlanırsa ne olur?

Kesinlikle daha modern bir şehir olur. Kozcağız'ın, Bartın'a bağlanması her yönüyle bir kazanımdır. Bartın'la bütünleşmek, yapılan hizmetlerin nitelik ve kalitesinin artması demektir.

Geliri olmayan, borç batağında, zayıf bir belediyeden hizmet beklemek yerine, güçlü ve donanımlı bir şehir belediyesinden hizmet almak daha evladır. Bartın'a yapılan hizmetlerin, aynı standartlarda Kozcağız'a yapılması demektir. Kozcağız'ın, Karadeniz'in incisi Bartın'ın, bir parçası olması demektir

Ya ilçe olmak, ya da felakete maruz kalmak?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümeti, var olan yerleşim yerlerini geliştirmek ve büyültmek, vatandaşlarının yaşam kalitesini artırmak ve güvenliğini sağlamak için gece gündüz demeden uğraşı veriyor. Olayı bir felaket ve yok oluş olarak değerlendirmek, sürekli olmazları istemek, art niyetli oluşu ortaya koyar. Çünkü böyle bir felaket durumu söz konusu değildir?

Meselenin iç yüzünü anlatmayanlar, sandıktan alamadıkları neticeyi ve siyaset erkinden göremedikleri desteği felaket senaryolarına bağlamaktadırlar. Kozcağız'a yapılan hayırlı hizmetleri görmezden gelmektedirler.

Öte yandan Kozcağız beldesine, bu zamana kadar zaten trilyonlar değerinde yatırım ve hizmetler yapılmış ve yapılmaya da devam ediyor. Bunların arasında en önemlileri iki baraj inşasıdır. Bitmiş olan Kışla Barajı'nın yanı sıra, Kozcağız Barajı'da bu yıl sonunda bitirilecektir. Sadece bu iki projenin maliyeti bile 600 milyon lira ediyor, yani eski parayla 600 trilyon lira.

Hizmetler bununla sınırlı da değil.

Anaokulu, orta okul, İmam Hatip Ortaokulu inşası yapılmış. Endüstri Meslek Lisesi inşası için ise imar çalışması tamamlanmış, projesi de yakında yapılacak.

Caddeler güzelleştirilmiş, Belediye Terminali, Aile Sağlığı Merkezi, Atık Su Arıtma Tesisi ve Stadyum inşa edilmiş.

Ayrıca Perşembe ve Kumluca yolu, 110 milyonluk bir yatırımla, Bartın-Kozcağız arası iki şerit gidiş, iki şerit geliş olmak üzere duble yol olarak inşa edilecek. Bunun da hem ihalesi, hem de sözleşmesi bitirilmiş. Kısaca yatırımların toplam bedeli 1 milyarı aşmış.

Tüm bunlar, iktidar partisi Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç beyin çaba ve gayretleriyle oluyor...

Hükümetin, yatırım konusunda Bartın ve Kozcağız'a verdiği önemi ve değeri gösteriyor...

Kozcağız, Bartın'la bütünleşirse ayrılan ödenekte artacak. Bu yeni durum yapılan hizmetleri de katlayacak.

Kozcağız beldesinin ilçe yapılmasının bazı avantajları varsa da, Bartın'la bütünleşmesinde daha çok fayda ve hayırlar var.

Yazarın Diğer Yazıları