Bilgehan BULUT

YENİ YIL

Bilgehan BULUT

İnsanlar hayatları boyunca kararlar alırlar ama bu kararların çoğunu uygulamazlar. Sağlıklı yaşamaya karar verirler. Pazartesi günü spora, diyete başlarlar. Genellikle çarşamba günü bırakırlar. 2002 yılında yapılan bir araştırmaya göre yılın başında alınan kararlar, yılın başka bir zamanında alınan kararlara göre 10 kat daha fazla uygulanıyor. Bu yüzden kendimiz için yeni kararlar almanın tam zamanı. Bu kararlar bizi besleyecek büyütecek kararlar olmalı. Daha iyi bir versiyonumuza dönüşmek için nasıl kararlar alabileceğini 13 maddede topladım.

1-Ölmeden önce en çok pişman olacağınız şeyleri düşünün. Bugün geri kalan hayatınızın en genç günü ve önümüzdeki senede en genç yılı. Enerjinizi gerçekten yapmak istediğiniz şeylere harcayın. Kim bilir belki de 2019 son senenizdir.

2-Haklı olmakla, kazanmak arasında kalırsanız, kazanmayı seçin. Uğraşmayın kimseyle, kimseye kendinizi kanıtlamak zorunda değilsiniz. “Hee hee sen haklısın.” Deyin geçin.

3-Yalnızsanız yalnız kalmayın. Birileriyle buluşun, buluşmaya çalışın. İlk adımı atmaktan korkmayın. Reddedilmekten korkmayın. Korkuyorsanız kendinizi aşmak üzeresiniz, sakın geri adım atmayın. Ben çok reddedildim.  Hiç bir şey olmuyor. İlerde pişmanlık duyacaksanız, yaptığınız şeyler için pişmanlık duyun, yapmadığınız şeyler için değil. İlk buluşmayı yaptığınızda karşı taraftan büyük bir hata görmedikçe, ikinci buluşmaya da gidin. Çünkü ilk buluşmada insanlar heyecandan saçmalayabilir, kendini ifade edemeyebilir.

4-Sosyal olun. İyi bir arkadaş ortamınız yoksa arkadaş edinmeye çalışın. Arkadaşlarınızla toplanın, çocuklaşın ve eğlenin.

5-Okuyun, bilginizi arttırın, hayata bakış açınızı zenginleştirin, geliştirin kendinizi. Okuma alışkanlığınız yoksa  kazanmak için belirli kurallar koyabilir rutine bağlayabilirsiniz. Haftada 1 kitap bitirin mesela, o kadar vaktiniz yoksa ayda bir kitap bitirin. Bu kadar da vakit ayıramıyorsanız, bari üç ayda bir kitap bitirin. Artık bu kadar da vaktiniz yoksa NASA’da falan çalışıyorsunuzdur. NASA’da çalışıyorsanız zaten yazımı okumuyorsunuzdur. Sıkıntı yok. Malum ülkece okumuyoruz. Bende okumuyorum. Geçen seneki rutinim haftada birdi. Güç bela yirmi-yirmi beş hafta devam ettirdikten sonra bozuldu. O yüzden bu sene hedefi küçülttüm. Bu seneki rutinim iki haftada bir kitap. Bu arada bebeklerinize de okuma alışkanlığı kazandırmayı unutmayın.

6-Akılcı, bilimsel ve gerçekçi düşünün. Sorunlarınızı ancak böyle çözebilirsiniz. Astroloji, kahve falı ve tarot marot gibi şeylerden medet ummayın.

7-Sizi çocukken tanıyan arkadaşlarınızla toplanın arada sırada, bazen nerden geldiğinizi hatırlamak ve güzel günleri yad etmek gerekir. Biz çocukken her mevsim yazdı.

8-Sezar’ın hakkı, Sezar’a. Adaletli olun. Adalet hepimize bir gün lazım olur.

9-Hayır demeyi unutmayın. Önce başkalarına, sonra kendinize sonra da vaktinizi çalan uyaranlara hayır demeyi öğrenin ve bebeklerinize de öğretin.

10-Problemlerinizi diyalogla çözün. Çözemiyorsanız,  çözmek için tüm bilimsel teknikleri kullanın. Hala çözülmüyor ise dayak atmaktan çekinmeyin. Dayak cennetten çıkmadır.

11-İkinci kez buluşun, üçüncü kez, dördüncü kez… Buluşun. Hep buluşun.  Ona saygı ve değerle yaklaşın. Her zaman doğruyu söyleyin.

12-Bir şeyleri az buçuk iyi yapmayı öğrenin. Sevin, araştırın, deneyin, tekrarlayın ve bakın. Akınızı yapacak bir şey gelmiyorsa bir müzik aleti çalmayı öğrenebilirsiniz.

13-Merak edin, araştırın. Çok iyi bildiğinizi sandığınız  şeyler belki de  yanlıştır.  Bazen tüm dünyaca kötü olarak bilinen ve lanetlenen bir prenses,  masum olabilir.

Bazen hayatınızda olan şeyleri kontrol etmeniz mümkün değildir. Depremler, sel felaketleri, sağlık sorunları, ölüm… Ama elimizden gelen güzel şeylerde vardır. Affetmek gibi, ikinci şanslar, yeni başlangıçlar. Çünkü dünyayı ayakta tutan ve yaşanılır hale getiren tek şey var; o da sevgi. Sevgi umut verir. Yeni yıl için bir umut. Yılbaşı gecesi size umut versin.

2018 bitti ama ben daha yeni başlıyorum. 2019’da görüşmek üzere.

Sevdiğim söz: “Güzel olan yaşadığımızdır, bir gün öleceğimiz değil.” – Kelebeğin Rüyası filminden

Konu hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki e-mail adresine yazabilirsiniz. Diğer görüş ve önerileriniz için de yazabilirsiniz.

e-mail: [email protected]

 

 

Yazarın Diğer Yazıları