Yalçınkaya'dan Amasra'da referandum toplantıları

'Mevcut sistem halka hizmet edilmesinin önünde engel değil'

Yalçınkaya'dan Amasra'da referandum toplantıları

Haber Merkezi

Meclis İçişleri Komisyonu üyesi ve CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Amasra’nın Kocaköy, Şükürler, Çanakçılar Köylerinde vatandaşlarla buluştu ve anayasa değişikliği hakkında görüş alış verişinde bulundu. CHP olarak her zaman gerçeğin ve doğrunun yanında olduklarını, sürekli olarak ülkenin ve vatandaşların geleceğini düşündüklerini anlatan Yalçınkaya,  bu doğrultuda her ortamda uyarılarda bulunduklarını ve çözüm önerileri getirdiklerini söyledi.

Meclis İçişleri Komisyonu üyesi ve CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Amasra’nın Kocaköy, Şükürler, Çanakçılar Köylerinde vatandaşlarla buluştu ve anayasa değişikliği hakkında görüş alış verişinde bulundu. 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumunun da bu çerçevede devletin bekası ve ülkenin geleceği için tarihi ve son derece önemli olduğunu söyleyen Yalçınkaya, getirilmek istenen değişikliğin içindeki düzenlemelerin bu nedenle çok iyi bilinmesi gerektiğini vurguladı. Ayrışan değil, birlikte kardeşçe yaşayan, refah içinde hakça paylaşan bir Türkiye istediklerini anlatan Yalçınkaya, “Bu Anayasa değişikliği ülkemizin, vatandaşımızın hayrına değil. Bu değişiklikler, vatandaşlarımızın, ülkemizin karşı karşıya olduğu hiçbir sorunu çözmüyor” dedi.

“KİMSE ELLERİNİ KOLLARINI BAĞLAMADI”

Referandumda “evet” diyeceklerin de “hayır” diyeceklerin de bu ülkenin vatandaşları olduğunu belirten Yalçınkaya, “Ancak ne yazık ki “Neden evet” denilmesi gerektiğini açıklayamayanlar, insanların kafasını bulandıracak, yanlış açıklamalarla vatandaşlarımızın aklını çelmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

“NEDEN ŞİKAYET EDİYORSUNUZ?”

AK Parti’nin 15 yıldır tek başına iktidar olduğunu ve bu dönemde Meclis’teki milletvekili sayısının 300’ün altına düşmediğini hatırlatan Yalçınkaya, “Bugün şikayetçi oldukları yönetim sistemi, onlara iktidarın ve vatandaşa hizmetin yolunu açan, devletin yüce makamlarına gelmelerini sağlayan sistemin kendisidir. Yani 15 yıldır, bu ülkenin yönetiminde en yüce makamlarına gelmelerinin, görev yapmalarının önünde hiçbir engel çıkmadı. Yani sistem, ellerini kollarını bağlayarak onları iş yapamaz hale getirmedi. Zaten her seferinde ‘Biz Türkiye’yi parmakla gösterilen ülke haline getirdik’, ‘Ülkemiz, dünyanın en fazla ihracat yapan 20 ülkesi arasına bizim iktidarımız döneminde girdi ‘Milli gelirimizi şöyle artırdık’, ’81 ile üniversite kurduk’, ‘Yollar yaptık, köprüler yapıyoruz’ diyen bu iktidar ve onun sözcüleri değil mi? Öyle. O halde, her istediklerini işte bu sistem sayesinde yaptılar. Demek ki bu sistemin halka hizmet edilmesinin önünde engel değil. O zaman neden şikayet ediyorsunuz?” ifadelerinde bulundu.

“BÜTÜN YETKİNİN TEK ELDE TOPLANMASINA KARŞIYIZ”

Anayasa değişikliği ile bütün yetki ve sorumlulukların “tek elde” toplanacağını belirten Yalçınkaya, “15 yıldır iktidardalar ve her türlü kanunu, yasayı çıkarma yetkileri varken, neden ısrarla böyle bir sistem istiyorlar, bunu sormak lazım” dedi. Yalçınkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Birbirini denetleyen bir yapıyı ikna etmek mi çok daha kolaydır, yoksa tek bir kişiyi ikna etmek mi daha kolaydır? Elbette bir kişi üzerine inşa edilen bir yapıyı yıkmak çok daha kolay olacaktır. Onun için ülkenin yönetimi bir kişinin eline devredilemez. Çünkü birbirini denetleyen bir yönetim sistemi, her zaman devlet ve vatandaşın yararına olmayan düzenlemeyi bertaraf edebilir. Hatırlayın, 2009 yılında Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi 49 yıllığına İsrailli firmaya teslim edilecekti. Meclis’te yani yasama organında buna karşı çıkıldı, ancak yine de geçti. Bu kez düzenleme, Anayasa Mahkemesi’nin önüne gittiğinde, mahkeme oy birliğiyle buna geçit vermedi. Yani denetimin olması işte böyle bir şeydir. Toplumun yararına olmayan bir düzenlemeye geçit vermemek. Bizler onun için, demokrasimize sahip çıkmak için ülkemizin tapusunu bir kişiye, sorgusuz sualsiz ve denetimsiz olarak verilmesine karşıyız. Egemenliğimiz için, çocuklarımızın geleceği için hep beraber ‘hayır’ demeliyiz.”