Yalçınkaya sahalara indi
Anayasa turlarını atmaya başladı
Nurdan Eroğlu
CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, nisan ayında yapılması planlanan anayasa değişikliği referandumunda halktan değişikliğe “hayır” oyunu kullanmasını istemek için sahalara indi. Yalçınkaya, Bartın Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, Bartın Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Türkiye Emekliler Derneği Bartın Şubesi’ni ziyaret etti. Ziyaretlerinde esnafın ve emeklinin sorunlarını dinleyen Yalçınkaya, anayasa değişikliğiyle ilgili de açıklamalarda bulundu. Yalçınkaya, Abdipaşa Beldesi’nde de bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.
CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, nisan ayında yapılması planlanan anayasa değişikliği referandumunda halktan değişikliğe “hayır” oyunu kullanmasını istemek için sahalara indi. Yalçınkaya, Bartın Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, Bartın Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Türkiye Emekliler Derneği Bartın Şubesi’ni ziyaret etti. CHP Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı’nın da yer aldığı ziyaretler zincirine Yalçınkaya Bartın Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği’yle başladı. Oda Başkanı Sinan Amasralı’yla bir araya gelen Rıza Yalçınkaya, Amasralı’dan esnafın sorunlarını ve taleplerini dinledi. Daha sonra Bartın Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Akal’ı ziyaret eden Yalçınkaya, Akal’la Bartın’daki esnafın durumu, esnafa tanınan kredi olanaklarıyla ilgili görüş alış verişinde bulundu. Yalçınkaya oda ziyaretleri kapsamında son olarak Türkiye Emekliler Derneği Bartın Şubesi’ni ziyaret etti. Yalçınkaya, Şube Başkanı Ali Kalaycı’yla Türkiye ve Bartın’daki emeklilerin durumunu görüşerek emeklilerin taleplerini dinledi.
“SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN ÜZERİNE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”
Rıza Yalçınkaya, ziyaretlerinde nisan ayında yapılması planlanan anayasa değişikliği referandumuyla ilgili de görüşlerini açıkladı. Sürecin Türkiye için çok önemli olduğunu ifade eden Yalçınkaya, “Türkiye için önemli bir süreç. Bu önemli süreçte Türkiye’deki özellikle sivil toplum örgütlerinin, sizlerin, herkesin üzerine her zamankinden daha fazla görev düşüyor. İnanıyorum ki ülkemiz için, bölgemiz için hayırlısı neyse o konuda sizler kararınızı vereceksiniz. Sonuçta bu ülkenin geleceğinin daha iyi ve daha güzel olması için ülkemizde yapılacak anayasal değişiklikten sonra özgürlük ve demokrasi alanlarının daha da genişlemesi konusunda faydalımı yoksa zararlı mı olacak tüm bunları birlikte değerlendireceğiz” dedi.
“UZLAŞIYLA HAZIRLANAN BİR DEĞİŞİKLİK ÖNÜMÜZE GELMEDİ”
Yapılan değişikliğin herkesin üzerinde mutabık kalacağı bir değişiklik olması gerektiğini dile getiren Rıza Yalçınkaya, “Bir anayasa yapılıyorsa bu anayasanın üzerinde herkesin mutabık kalması gerekir. Bir yerde hazırlanıp, bir kişinin istek ve talepleri doğrultusunda hazırlanıp sonra paldır küldür Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilip orada önce komisyonda sonra genel kurulda kimsenin üzerinde mutabık kalmadığı bir metin üzerinde emrivaki yapılması muhalefet partisi olarak bizleri rahatsız etti. Biz isterdik ki bu anayasa değişikliği eğer ülkemiz için elzemse yapılması gerekiyorsa o zaman iktidarıyla muhalefetiyle tüm sivil toplum örgütleriyle üniversitelerin hukuk fakültelerindeki akademisyenlerle, bilim adamlarıyla bir araya gelerek Türkiye’de 79 milyon insanın üzerinde mutabık kalacağı bir anayasa değişikliğini hep birlikte yapmak isterdik. Ama maalesef böyle bir ortak mutabakat sağlanarak hazırlanan bir anayasa değişikliği önümüze gelmedi” şeklinde konuştu.
“HALKA RAHAT BİR NEFES ALDIRACAK ÇÖZÜM YOLLARINI BULMALIYIZ”
Türkiye’de önce terör ve ekonomi sorunun çözülmesi gerektiğini dile getiren Yalçınkaya, “Türkiye’de en önemli sorun terör, ekonomi sorunu. Bu sorunlar her gün dağ gibi büyürken her gün terör nedeniyle şehitlerimizin haberlerini aldığımızda acımız, kederimiz, üzüntümüz artarken ekonomide yaşanana sıkıntılar nedeniyle esnafın, sanayicinin, halkın durumu gün geçtikçe kötüye giderken bir anayasa değişikliğinin bence Türkiye gündemine getirilmesinin yanlış. Öncelikle bu sorunların çözülmesi konusunda iktidarın ve muhalefetin birlikte el ele vererek hem Türkiye’nin en önemli sorunu olan terör sorunun çözmek hem de ekonomik sorun konusunda bir bilgi alışverişinde bulunarak beraber halka rahat bir nefes aldıracak çözüm yollarını bulmalıyız” ifadelerinde bulundu.
“KUVVETLER TEK BİR KİŞİNİN ELİNE VERİLİYOR”
Kuvvetler ayrılığının ortadan kalktığını vurgulayan Yalçınkaya, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduğu günden bugüne kadar geçen süre içerisinde devletin ana unsurlarıyla bir işlevsel görev yapan bir devlet yapısı vardı. Şimdi bu ana unsurlar yargı, yasama ve yürütme kuvvetler ayrılığı üzerinde bu yapı güçlenip gelişiyordu. Şimdi bu kuvvetler ayrılığı ortadan kalkıyor. Tek bir kişinin eline veriliyor. Ve bu tek kişi bütün güçleri elinde tutarak bu ülke yönetiminde tek adam yönetimi anlayışıyla ülkeyi yönetecek” dedi.
“DEVLETİN KONTROL MEKANİZMALARI KALMALI”
Devletin kontrol mekanizmalarının kalması gerektiğini savunan Rıza Yalçınkaya, “Bu devlet kolay kurulmadı. Bu vatan kolay kazanılmadı. Dolayısıyla devletin kontrol mekanizmaları denge mekanizmaları bence kalmalı. Bu kuvvetler ayrılığında her kuvvet birbirini kontrol eden bir mekanizma içerisinde olmalı. Tabi bu getirilmek anayasa değişikliğinde söyle diyor. Yani halk birisini seçer, o partili cumhurbaşkanı her istediğini yapar anlayışında bir anayasa değişikliği. Bu yanlış uygulamadır. Türkiye’nin menfaatine Türkiye’nin geleceğine daha iyi daha güzel olmasına yol açan bir uygulama değil” şeklinde konuştu.
YALÇINKAYA ABDİPAŞALILARLA BİR ARAYA GELDİ
Rıza Yalçınkaya, Abdipaşa Beldesi’ni de ziyaret etti. Beldede bulunan kahvehanelerde belde halkıyla sohbet eden Yalçınkaya, aynı zamanda belde esnafını da ziyaret eden Yalçınkaya, esnafa hayırlı işler diledi. Yalçınkaya burada da anayasa değişikliğine değindi. Vatandaşlardan değişikliğe “Hayır” demesini isteyen Yalçınkaya, “Anayasalar toplumu oluşturan bireylerin bir arada yaşamalarının temel sözleşmeleridir. Bu sebeple anayasaların geniş bir uzlaşı içinde yapılmaları gereklidir. Parmak hesabıyla parlamentolarda kabul edilen ve toplum yeterince bilgilendirilmeden referanduma sunulan anayasalar toplumsal uzlaşıyı sağlayamaz, var olan uzlaşıyı da paramparça eder. Bugün dayatmayla yapılmak istenen bu anayasa değişikliği “Halk bir kişiyi seçer, o da ülkeyi istediği gibi yönetir” önerisidir. Egemenliği halktan alıp bir kişiye verme girişimidir. Yapılan değişiklik teklifi bir “yönetim sistemi” değildir. Gerçek yönetim sisteminde; belirlenen yönetim esaslarıyla birlikte birbirini dengeleyen ve denetleyen kurumların olması gerekmektedir. Yapılmak istenen değişiklik teklifinde ise böyle unsurlar ve denetleme mekanizmaları olmadığından buna yönetim sistemi denemez. Buna dense dense “tek adam yönetimi” denir. Bütün güçlerin tek bir kişinin elinde toplandığı, denetim mekanizması olmayan; güçler ayrılığı yerine, güçler birliğinin tek bir kişinin yetkisine bırakıldığı bir sistem değişikliğidir. Bunun adı da “dikta” rejimidir” dedi.
“PARLAMENTO DEVRE DIŞI BIRAKILACAK”
Parlamentonun devre dışı bırakılacağını söyleyen Rıza Yalçınkaya, “Yapılacak değişiklikle, mevcut sistemin var olan denge fren mekanizmaları da ortadan kalkmış olacaktır. Böylelikle parlamento devre dışı bırakılarak, tek adam tek güç anlayışla bir ülke yönetimi ortaya çıkacaktır. Bu modelde partili cumhurbaşkanı canı istediği zaman Meclisi feshedebilecektir. Yapılmak istenen basit bir sistem değişikliği değildir. Egemenliği halktan alıp, bir kişiye verilmesini amaçlayan bu anayasa değişikliğiyle, ülkemizin 100 yıllık demokratikleşme hattından 180 derece geriye dönüş hedeflenmektedir ve bu durum, ülkemiz için bir kırılma noktası olacaktır. Cumhuriyetin temel nitelikleri, kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti anlayışı tamamen ortadan kaldırılmış olacaktır. Türkiye, yıllardır biriktirmiş olduğu parlamenter demokrasi kültürünü, Cumhuriyetin kazanımlarını ve milletin egemenliğini bir kişinin sorumluluğu altına teslim edecektir” şeklinde konuştu.