Yalçınkaya projeler için tarih verdi

Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' dolayısıyla düzenlenen kahvaltı programında Bartın'da faaliyet gösteren ulusal ve yerel basın mensuplarını ağırladı. Başkan Yalçınkaya, basın mensuplarına belediye tarafından gerçekleştirilen projeler hakkında açıklamalarda bulunurken yeni yatırım projelerin tarihlerini de verdi. Yalçınkaya konuşmasında Halk Ekmek Fabrikası'nın yapım ihalesini gerçekleştirdiklerini Mart ayının ilk haftası veya Mart ayının ortası gibi Halk Ekmek Fabrikası'nı hizmete açacaklarını ifade etti. Yalçınkaya ayrıca Hürriyet Mahallesi TOKİ bölgesinde ay sonu ya da Şubat ayında hazırlanan kreşin açılışını gerçekleştireceklerini belirtirken Tuna Mahallesi Devlet Hastanesi altındaki ikinci kreşin de ihalesini de yaptıklarını söyledi. Yalçınkaya açıklamalarında Bartın'daki su sıkıntısına da değinerek, 'Alternatif su kaynağını bulmak için de şu anda bir ekiple beraber su kaynakları arıyoruz. Yakında iki yerde sondajımızı vuruyoruz. Bir yerde keson kuyu çalışmamızı yapıyoruz. En azından bu 29 kilometrelik isale hattında bir arıza olduğunda o arıza tamir edilinceye kadar şehrin diğer isale hattından beslenip halkın susuz kalmaması için alternatif su kaynaklarını bulmaya çalışıyoruz. İnşallah en geç Nisan ayına kadar bu sorunların çözümü için gerekli olan çalışmaları bitirip ihalesini yaparak alternatif su kaynağını Bartın'a getireceğiz'şeklinde konuştu.

Yalçınkaya projeler için tarih verdi

Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla düzenlenen kahvaltı programında Bartın’da faaliyet gösteren ulusal ve yerel basın mensuplarını ağırladı.

Başkan Yalçınkaya programda basın mensuplarına belediye tarafından gerçekleştirilen projeler ve 2025 yılı projeleri hakkında detaylı bilgiler verirken projelerin ve yatırımların tarihlerini de açıkladı.

Düzenlenen kahvaltı programına Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, Belediye Başkan Yardımcıları Şamil Keser, Sancar Biçer ve Erol Demirkoparanoğlu ile basın mensupları katıldı.

“Sistemi ve gelir gider dengesini iyi bir seviyeye getirdik”

Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “9 aydır görevin başındayız. Bartın halkının bize teslim ettiği Bartın Belediyesi’ni nasıl çalıştırabiliriz, nasıl daha bir yönetimsel anlamda eksiklerimizi gidererek mükemmel bir çalışma örneğini ortaya koyarak Bartın'ın biriken sorunlarını çözebiliriz anlayışında yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bu kentin sorunlarını aşağı yukarı ne olduğunu açık ve net bir şekilde biliyoruz. Bu kentte, gerek şehirleşme açısından, gerek trafik yoğunluğu açısından, gerek su sıkıntıları açısından, gerekse yol sıkıntıları açısından altyapı sıkıntıları açısından eksiklerinin olduğunu görüyoruz. Ve bu eksiklerin giderilmesi konusunda da neleri nasıl çabuk bir şekilde yapıp bu sorunları teker teker ortadan kaldırabiliriz arayışı içerisindeyiz. Önce bir sıkıntımız vardı, gelir gider dengesini düzeltmemiz lazımdı. Bu gelir dengesini oldukça düzelttik. Bir seviyeye getirdik. Yönetimsel anlamda bir sistemde çalışma eksiklikleri vardı. Bu çalışma eksiklerini de giderdik. Birimlerde daha koordineli, daha verimli bir çalışmayı nasıl yakalayabiliriz anlamında çalışmalarımız yaptık, kafa yorduk. Sistemi ve gelir gider dengesini biraz daha iyi bir seviyeye getirdik ve bundan sonra da bu anlamda üzerimize düşen görevi layıkıyla daha rahat, daha kolay yapacağımızı düşünüyorum.

“Sorunlar çok fazla”

Sorunlar çok fazla. Bunların üzerinden gelmek elbet zaman isteyecek. Yani biz de farkındayız bu kentte bir su sıkıntısı yaşandığında, hatta isale hattında bir arıza meydana geldiğinde bu kentteki insanların susuz kaldığını ve dolayısıyla da bu susuzluğun sebebi olarak da bizim gösterilmemiz biraz da bizi üzüyor. Bu kentte, bu arızalar sık sık ortaya çıkıyor. Geçmişte de çıktı. Bugün de çıkıyor. Bunun sebebi bu kentin tek bir hatta mahkum olması. Yani alternatif bir hattımız yok. 29 kilometrelik bir su isale hattında bir arıza geldiğinde ona müdahale ettiğimizde mecburiyetten su sıkıntısı yaşanıyor. Ama maalesef bu alternatifi geri çevirmişler. Aslında 2050 yılına kadar bu şehrin su ihtiyacını karşılayacak olan Kozcağız Barajı'ndan su alma verme olayını kabul etmemişler.

Onun ötesinde trafik sorunu konusunda da çözüm yollarını hep birlikte bulmaya çalışıyoruz. Gerek Sayın Valimiz gerek merkezi hükümetin yetkili kurumları gerekse Sayın Milletvekilimiz bu kentte trafik sorununun çözümü konusunda ilgili kurumlara talimat vererek yerel ve merkezi hükümetin birlikte bir çalışma içerisinde olarak kentte yaşanan trafik sorununun çözümü konusunda acilen alınması gereken veya yapılması gereken düzenlemelerin hayata geçirilmesi için çalışıyoruz.

Onun ötesinde şehirde bir gerçekten kentleşme anlamında şehrin açılımı anlamında bazı eksiklikler, eksikliklerimiz var. Kentin özellikle şehir merkezinde kalması ve şehir merkezinden dışarı doğru açılımında yanlış planlamalar neticesinde ortaya çıkan şehrin belli akslarda gelişmesinin önünü kesen eksiklikleri var. Bu planlama eksikliklerinin de ortadan kaldırarak bence üniversite hattı, aksı doğrultusunda Zonguldak, işte İstanbul, Ankara yolu istikametinde ve hatta Karabük yolu istikametinde organize sanayi bölgesi istikametinde şehrin bence yeniden bir planlamasını iyi yapılarak bu şehir merkezindeki trafik sorununu da çözecek hem de kira veya mülk fiyatlarını da aşağı inmesini sağlayacak yeni bir kentleşme modelini de Bartın'a kazandırmamız gerektiği düşüncesi içerisindeyim.

“Tek başımıza sorunların üstesinden gelmenin mümkünatı yok”

Tek başımıza sorunların üstesinden gelmenin mümkünatı yok. Bu bir merkezi hükümet, yerel yönetimler ve halkın iş birliği içerisinde bu sorunların çözümü daha kolay olur. Tek başına Bartın Belediyesi bunları yapsın dersek bu yanlış bir şey. Bu sorunların ortadan kalkması Bartın Belediyesi'nin sorunu. Bize ne dersek bu yanlış bir şey. Bu sorunlar hepimizin sorunu. Bu sorunlar Bartın'ın sorunları ve bu Bartın'ın sorunlarını çözmek konusunda da gerek merkezi hükümet gerek atanmışlar, gerek seçilmişler bir araya gelerek halkımızın da bu oluşumun içerisinde olarak sivil toplum örgütlerimizin de gazeteci arkadaşlarımızın da velhasıl herkesin bu sorunların çözümü konusunda nasıl bir yol haritası izleyeceğiz? Bunları belirleyerek her kuruma belirlenen görevler nelerse onları da sizin nezdinizde bütün kamuoyu bilsin ve biz de üzerimize görev neyse onu yapmanın mutluluğunu yaşayalım. Merkezi hükümetin üzerine düşen görev neyse o da o hizmeti yapmanın mutluluğunu yaşasın.

“Bilgi sahibi olmadan konuşanlar var”

Kentte altyapı sorunlarımız var. Bu yeni yerleşim alanları olarak tabir ettiğimiz bazı bölgelerde kanalizasyon eksiklikleri var. Bu kanalizasyon eksiklerini de aynı şekilde hızlı bir şekilde gidermek için çalışmalarımızı yapıyoruz. İmkanlar dahilinde mümkün olduğu kadar hatta inşaat sahiplerini de olayın içerisine sokarak bir imece şeklinde bir an önce altyapı sorununun çözümü konusunda çalışmalarımızı hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Bu anlamda gene bir üzerine basarak söylüyorum Bazen bilgi sahibi olmadan konuşanlar var. Valimizle karşılıklı olarak bu işlerin mütalaasını yaptığımızın farkında değiller. Gerek milletvekilimizle bu sorunlara karşı bir mütalaa içerisinde olduğumuzun farkında değiller. Gerek Sayın Bakanımız Yılmaz Tunç'la bu sorunların çözümü konusunda nasıl birlikte bir çalışma içerisinde olabiliriz anlamındaki konuşmalarımızın farkında değiller. Bilmeden yerel yönetimi suçluyorlar. Bu anlayış Bartın'a zarar verir. Madem bu sorunlar var açık ve net ortada. Bu sorunların ortadan kalkması için samimiyetle, doğrulukla, dürüstlükle herkes bu taşın altına sokacak ve bu sorunlar çözülecek. Belediye olarak bizim üzerimize düşen görevi neyse biz yapacağız. Merkezi hükümet olarak üzerine düşen görev neyse merkezi hükümet yapacak. Atanmışların üzerine düşen görev neyse atanmışlar yapacak. Ve sonucunda kazanan Bartın olacak. Ben kazanmasını istiyorum.

“Bizi yanlış gösteriyorlar”

Bizi bazen yanlış gösteriyorlar. Daha önce daha önce biliyorsunuz belediye başkanı olmadan önce olmadan önce TOKİ bölgesinde yeni yapılan TOKİ bölgesindeki binalarla ilgili bir kanalizasyon sıkıntısı varmış. Dolayısıyla bizim benden önceki dönemde Bartın Belediyesine böyle bir proje sunmuşlar. Demişler ki TOKİ kanalıyla bu projeyi yapın. Ve dolayısıyla da siz bu projeyi Bartın Belediyesi olarak siz yürütün demişler. O dönem 3 bin 300 metrelik hattın 550 metrelik kısmı Bartın Belediye kendi makine gücü ve iş gücüyle işçi gücüyle yapılmış. Sonra ben geldiğimde Sayın Valim ve Sayın Milletvekilim bu sorunun çok fazla olduğunu, oraya insanların artık dairelerine geçecek duruma geldiğini ve dolayısıyla da TOKİ başkanlığından gelen destekle bu projenin bir an önce bitmesi gerektiğini söylediler. Biz de ihalesini yapalım o zaman dedik. Ve ihaleye çıktık. Çünkü kendi iş gücümüz ve kendi makine gücümüzle yetişme imkanımız yoktu. Ve ihaleye çıktık. Ve sonucunda ihale sonucunda da bir firma bu işi aldı, bitirdi, bize teslim etti. Şu anda TOKİ'nin evlerinin bulunduğu o bölgede çalışma bitmiş vaziyette. Ama işin ilginci yanı TOKİ'nin 80 metrelik bir geçişini yani binalardan bizim hattımıza ana hatta geçişi maalesef aylardır söylüyoruz sorun çözülemiyor. Maalesef çözülemiyor. Bir muhtar geçirmiyor. Bir köyün muhtarı mezarlıktan bu geçişi vermediği için maalesef TOKİ'nin hattı bizim ana hatta bağlanamıyor ve dolayısıyla da ana hatta bağlanılmadığı için de o dairelere atık su sorunu çözülemediği için daireler teslim edilemiyor. Şimdi bunun suçu bizde değil arkadaşlar. Bunun kabahati bizde değil. Bunun yerel yönetimle bir alakası yok. Biz üzerimize düşen görevi yapmışız. Sayın Valimiz rica etmiş. Milletvekilimiz rica etmiş. Ve sonucunda da ortaya çıkarmışız. Biz teslim etmişiz. Ama o evlerle bizim ana hat arasındaki 80 metrelik bir yerin bağlantısını yapamıyorlar. Niye? Orada bir mezarlık alanından geçilmesi gerekiyormuş. Mezarlık alanından da kanunen mezarlık kanununa göre geçiş hakkını köyün ihtiyar heyeti vermek zorundaymış. Yani muhtar ve köyün ihtiyar heyeti vermek zorundaymış. Dolayısıyla bu çözülemediği için de bu bağlantı yapılamıyor. Şimdi burada bizi suçlamak, bizi iş yapmıyor gibi göstermek gerçekten üzücü bir hadise. Bizi ilgilendiren bir konu değil.

Biz bir işi tıkayan veya işi yaptırmak istemeyen bir anlayış içerisinde değiliz. Gayet samimi bir şekilde gayet doğru ve dürüst bir anlayışla bu kentimize gelmekte olan tüm hizmetlerin önünü açıyoruz. Birileri bilgi sahibi olmadan eleştiri yapıyor. Yanlış bilgilerle, kamuoyunu bilgilendiriyorlar. Sanki yerel yönetim merkezi hükümetin yapmak istediği bir hizmetin önünü tutuyor. Sanki yerel yönetim geciktirme arayışı içerisinde olduğu gibi bir düşünce hasıl oluyor. Buna üzülüyorum. Böyle bir şeyin olmadığını da sizler vasıtasıyla söylemek istiyorum.

Yalçınkaya proje ve yatırımlar hakkında bilgi verdi

Aynı şekilde Bartın Belediyesi olarak geldiğimiz günden beri sosyal belediyecilik anlamında da kendi imkanlarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bir kent lokantası faaliyete geçirdik. Ve o kent lokantasında yaklaşık her gün 550’e yakın vatandaşımız dört kap yemeği, altmış liraya yiyor.

Bence onların da bu kentte yaşamlarına az da olsa bu ekonomik krizin yaşandığı günlerde yerel yönetim olarak destek ve katkılarımızı sürdürüyoruz. Şimdi inşallah Halk Ekmek Fabrikası'nı kuruyoruz. 8 Ocak'ta ihalemiz neticelendi. Yapım ihalesiyle birlikte içinin makine teçhizat ihalesini de yapıyoruz. Ve en kısa zamanda inşallah mart ayının ilk haftası veya şubatın sonu veya mart ayının ortası bu halk ekmeği de Halk Ekmek Fabrikası'nı da hizmete açarak bu ekonomik krizde Bartın'da vatandaşlarımızın ekmek fiyatlarındaki biraz daha böyle indirimli bir fiyata ekmek yemelerinin önünü açacağız. O konuda da gerekli olarak gene sosyal belediyecilik anlamında çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kreş anlamında da gene eğitim anlamında çocuklarımıza okul öncesi gelişimlerine destek vermek için bir çalışma içerisindeyiz. Bununla ilgili Hürriyet Mahallesi TOKİ bölgesinde kreşimizi, kendi imkanlarımızla Bartın Belediyesi olarak bakım, onarım ve tadilatlarını yaparak hizmete açacağız inşallah. Ay sonu veya şubatın ilk haftasında. Onun ötesinde de hemen bugün herhalde ihalesi yapılan ikinci kreşimiz var. Tuna Mahallesi Devlet Hastanesi altındaki ikinci kreşimizin de ihalesi yapılıyor.

Peşinden bir gençlik merkezi düşünüyoruz ve peşinden de eski öğretmen evini tekrar yıkıp orayı da yeniden vatandaşlarımızın istifadesine sunulacak güzel bir merkez haline getireceğiz. Bunları yapmak için de tasarruflu bir şekilde belediyemizin bütçesine sahip çıkıyoruz. Gelir giderlerimize sahip çıkıyoruz. Har vurup harman savurmuyoruz.

Alternatif su için çalışmalar başladı

Şimdi yapacağımız şey bir alternatif su kaynağını bulmak. Bu alternatif su kaynağını bulmak için de şu anda bir ekiple beraber su kaynakları arıyoruz. Yakında iki yerde sondajımızı vuruyoruz. Bir yerde kesen kuyu çalışmamızı yapıyoruz şu anda. Ve en azından bu 29 kilometrelik isale hattında bir arıza olduğunda o arıza tamir edilinceye kadar şehrin diğer isale hattından, diğer şebekesinden depoların beslenip halkın susuz kalmaması için alternatif su kaynaklarını bulmaya çalışıyoruz. İnşallah bu ocak, şubat, mart, en geç nisan ayına kadar bu sorunların çözümü için gerekli olan çalışmaları bitirip ihalesini yaparak şebeke ihalelerinin isale hattı yerlerini yaparak bu alternatif su kaynağını da Bartın’a getireceğiz.”

Haber: Muhammet Civan